Mire jó a tejhabosító?

DXN kávé


Korábbi cikkeimben már írtam a knock box funkciójáról és a kávétömörítő hasznosságáról. Most a tejhabosító eszközöket és a tejhabosítás technikáját veszem górcső alá.

A tejhabosító egy elengedhetetlen barista kellék. A tejhabosító segítségével a tejet lazább állagúvá varázsolhatjuk. A habosítás során a tej térfogata megnő, így kiváló alapanyagul szolgál a „mintás” kávék elkészítéséhez.

A habos kávé titka a tejhabosító

A tejhabosító használata

Tejhabosításkor nemcsak a technikára kell odafigyelnünk, hanem az alapanyagra is. Ha nem tudjuk, melyik tejet válasszuk, érdemes elolvasni néhány tejhab tesztről szóló cikket.

A legjobb tejhabot a 3,5%-os zsírtartalmú tejek szolgáltatják. Hagyományos tejet – amiben laktóz is van – könnyen találunk. Laktózmentes tejet ilyen magas zsírszázalékban nehezen találni, de ez nem jelenti azt, hogy nem létezhet. Mindenesetre, ha mégsem kapunk egyik boltban sem, akkor a laktózmentes tejek 2,8%-os változatát használjuk.

Kerestem egy videót arról, mi a jó minőségű tejhab elkészítésének technikai titka. Ebben a videóban a kézi tejhabosító használatával készítették el a megfelelő állagú tejhabot.

Természetesen emellett vannak más tejhabosítók is, melyek megkönnyíthetik a tejhab elkészítését.

Milyen tejhabosítók léteznek?

Kézi tejhabosító

A kézi tejhabosítók előnye, hogy jóval olcsóbbak, mint az elektromos tejhabosítók. 1-2 ezer Forinttól már kaphatunk jó minőségű tejhabosító készüléket.

A kézi tejhabosítók előnye, hogy minden a saját irányításunk alatt történik. Kontrollálni tudjuk, ha túl habosra sikerülne a tejhab. Emellett kisebb a valószínűsége annak, hogy kifut a tej a habosítás következtében.

Használata egyszerű, de technikásabb. A technikáját a fenti videó alapján sajátíthatjuk el.

A tejhabosítás előtt a tejet nekünk kell megfelelő hőmérsékletűre melegíteni.

Elektromos tejhabosító / tejhabosító gép

Az elektromos tejhabosító gépek előnye, hogy szinte mindegyik rendelkezik melegítő funkcióval. Így nem nekünk kell a tejet megmelegíteni, hanem elvégzi helyettünk a tejhabosító eszköz.

Hátrányuk lehet viszont, hogy ha kifut a tej, ráéghet a gépre, amit aztán elég nehéz lesikálni. Jó hír, hogy léteznek átlátszó fedővel rendelkező tejhabosítók, így ellenőrzésünk alatt tarthatjuk a tejet, amíg habosodik. Illetve vannak olyan tejhabosító gépek, melyeknek az anyaga megakadályozza, hogy a tej ráégjen a gépre, ha kifut.

Az áruk nagyon változó. Az olcsóbb tejhabosító gépekhez már 10-15 ezer Forinttól hozzájuthatunk, míg a drágábbak árai 40 ezer Forint fölött mozognak.

Hol kapható tejhabosító?

Tejhabosítókat lehet venni különböző barista boltokban. A legszélesebb választékot azonban a nagyobb gyűjtőoldalakon találjuk meg, mint az arukereso.hu vagy az olcsobbat.hu.

 

DXN termékek és kávék       Kávés üzleti lehetőség, MLM

Strifler Anita

DXN üzletépítő és blogger vagyok. Csapatom bővítéséhez olyan személyeket keresek, akik szívesen kipróbálnának egy másfajta kávét és szeretnének vele pénzt is keresni. :) RÉSZLETEK ITT: fekete.ganodermakave.hu, [email protected]

5 thoughts on “Mire jó a tejhabosító?

 • január 22, 2017 at 16:09
  Permalink

  Az a kézi habosító is elektromos hisz elemmel működik!

  Reply
 • február 28, 2018 at 08:19
  Permalink

  Teljesen értelmetlen dolog, erre találták ki a tejszínhabot.

  Reply
  • február 28, 2018 at 23:17
   Permalink

   A tejszínhab alapvetően egy keményebb hab. Azzal sosem lehet majd mintákat készíteni a kávéhoz. Egy jól elkészített tejhabbal viszont igen.

   Reply
 • május 13, 2018 at 21:07
  Permalink

  Szia! Koszonjuk a cikket 🙂
  Tudnàl esetleg ajànlani nekem egy elektromos tejhabosítót…mi a férjemmel csak szeretjük a finom kávét, de nem vagyunk profik. Gastroback kavefozonk van(frissen daralja a szemes kavet) es Nemetorszagbol hoztunk magunkkal egy iciny piciny pörkölőből kávét, mert nagyon finom , jó illatú kávéjuk van(semmi égett szag, es nincs fekete kaveszem sem) de veletlenul bukkantunk rajuk…viszont a gep hanositojaval nem tudok igazan jo tejhabot keszíteni…de ezzel meglephetném a ferjecskem 🙂 elore is koszonom

  Reply
  • május 23, 2018 at 13:34
   Permalink

   Szia!

   Örülök, hogy tetszett a cikkem. Sajnos nem vagyok otthon a kézi tejhabosítókban, de a gyűjtőoldalakon nagyon sok véleményt lehet olvasni azoktól, akik már vettek valamilyen tejhabosítót. Például az árukeresőn. Remélem, sikerrel jársz és nagy lesz a meglepetés. 🙂

   Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.