Mire jó a tejhabosító?

DXN egészséges kávék és törzsvásárlói regisztráció


Korábbi cikkeimben már írtam a knock box funkciójáról és a kávétömörítő hasznosságáról. Most a tejhabosító eszközöket és a tejhabosítás technikáját veszem górcső alá.

A tejhabosító egy elengedhetetlen barista kellék. A tejhabosító segítségével a tejet lazább állagúvá varázsolhatjuk. A habosítás során a tej térfogata megnő, így kiváló alapanyagul szolgál a „mintás” kávék elkészítéséhez.

A habos kávé titka a tejhabosító

A tejhabosító használata

Tejhabosításkor nemcsak a technikára kell odafigyelnünk, hanem az alapanyagra is. Ha nem tudjuk, melyik tejet válasszuk, érdemes elolvasni néhány tejhab tesztről szóló cikket.

A legjobb tejhabot a 3,5%-os zsírtartalmú tejek szolgáltatják. Hagyományos tejet – amiben laktóz is van – könnyen találunk. Laktózmentes tejet ilyen magas zsírszázalékban nehezen találni, de ez nem jelenti azt, hogy nem létezhet. Mindenesetre, ha mégsem kapunk egyik boltban sem, akkor a laktózmentes tejek 2,8%-os változatát használjuk.

Kerestem egy videót arról, mi a jó minőségű tejhab elkészítésének technikai titka. Ebben a videóban a kézi tejhabosító használatával készítették el a megfelelő állagú tejhabot.

Természetesen emellett vannak más tejhabosítók is, melyek megkönnyíthetik a tejhab elkészítését.

Milyen tejhabosítók léteznek?

Kézi tejhabosító

A kézi tejhabosítók előnye, hogy jóval olcsóbbak, mint az elektromos tejhabosítók. 1-2 ezer Forinttól már kaphatunk jó minőségű tejhabosító készüléket.

A kézi tejhabosítók előnye, hogy minden a saját irányításunk alatt történik. Kontrollálni tudjuk, ha túl habosra sikerülne a tejhab. Emellett kisebb a valószínűsége annak, hogy kifut a tej a habosítás következtében.

Használata egyszerű, de technikásabb. A technikáját a fenti videó alapján sajátíthatjuk el.

A tejhabosítás előtt a tejet nekünk kell megfelelő hőmérsékletűre melegíteni.

Elektromos tejhabosító / tejhabosító gép

Az elektromos tejhabosító gépek előnye, hogy szinte mindegyik rendelkezik melegítő funkcióval. Így nem nekünk kell a tejet megmelegíteni, hanem elvégzi helyettünk a tejhabosító eszköz.

Hátrányuk lehet viszont, hogy ha kifut a tej, ráéghet a gépre, amit aztán elég nehéz lesikálni. Jó hír, hogy léteznek átlátszó fedővel rendelkező tejhabosítók, így ellenőrzésünk alatt tarthatjuk a tejet, amíg habosodik. Illetve vannak olyan tejhabosító gépek, melyeknek az anyaga megakadályozza, hogy a tej ráégjen a gépre, ha kifut.

Az áruk nagyon változó. Az olcsóbb tejhabosító gépekhez már 10-15 ezer Forinttól hozzájuthatunk, míg a drágábbak árai 40 ezer Forint fölött mozognak.

Hol kapható tejhabosító?

Tejhabosítókat lehet venni különböző barista boltokban. A legszélesebb választékot azonban a nagyobb gyűjtőoldalakon találjuk meg, mint az arukereso.hu vagy az olcsobbat.hu.


DXN egészséges kávék és törzsvásárlói regisztráció

5 hozzászólás

  1. Petike január 22, 2017
  2. drasanya február 28, 2018
    • Strifler Anita február 28, 2018
  3. TBeni május 13, 2018
    • Strifler Anita május 23, 2018

Hozzászólások