A tamper, kávétömörítő hasznossága

DXN kávé

Kávétömörítő, tamper

Fotó: zirconicusso, FreeDigitalPhotos.net

A tamper, vagyis kávétömörítő az egyik legfontosabb barista kellék. Ez kis eszköz a laikusok számára nem jelent túl sokat. Pedig, ha jobban utánajárunk, hogy miért érdemes kávétömörítőt használni, akkor világossá válik, hogy valójában milyen fontos a tamper használata. A tamper akár otthoni használatra is kiváló lehet, nem csak vérbeli baristáknak.

Mire jó a kávétömörítő, avagy a tamper?

A kávétömörítő tulajdonképpen nem meglepő módon azt a célt szolgálja, hogy tömörítse a kávét. De nem mindegy, hogyan. A kávétömörítő kialakítása segít abban, hogy a tömörítés egyenletes legyen.

Miért szükséges az egyenletes tömörítés?

Ha például egy kávéskanalat használnánk tamper helyett, akkor ennek szinte biztosan az az eredménye, hogy a kávé tömörítése nem lesz egyenletes. Miért? Mert a kanál felülete nem egyenes, hanem görbe felületű. Sőt, a mérete sem illeszkedik a szűrő méretéhez. Ennek következtében pedig hol tömörebb, hol kevésbé tömör kávéőrleményt kapunk.

A változó tömörségű kávé pedig azt eredményezi, hogy ahol tömörebb a kávé, ott lassabban folyik át a víz. Elképzelhető, hogy még a kávéőrleményt is megégeti a forró víz, ami nagyban befolyásolja a kávé ízvilágát.

Ahol az őrlemény kevésbé tömör, ott a kelleténél gyorsabban átfolyik a víz, amitől a kávéból kevésbé fognak kioldódni a hasznos anyagok.

Aki nem kávézik rendszeresen, talán észre sem veszi a különbséget. Annak viszont, aki rendszeres kávéfogyasztó, bizony feltűnhet a különbség. Különösen akkor, ha kávéskanalas kávétömörítés helyett átvált tamperre.

Hol kapható tamper (kávétömörítő) és milyen áron?

Kávétömörítéshez több különböző tamper áll a rendelkezésünkre. Léteznek nem szétszedhető tamperek és olyan kávétömörítők is, melyek külön talpból és nyélből állnak. Kicsit nagyobb a szabadságunk, ha összeszerelhető tampert választunk, de ez nem mindig jelenti a legjobb megoldást.

A nyél nagyon változó áron kapható. A legolcsóbbak körülbelül 2 ezer Forinttól indulnak és akár a 9 ezer Forintot is elérhetik. Ha speciális nyélre van szükségünk, akkor a rugós változat akár a 15-16 ezer Forintot is eléri.

Kávétömörítő talpak 41-58 mm között a legváltozóbb méretben kaphatóak. Áruk 2-7 ezer Forint között változik.

Ahol tampert lehet vásárolni:


DXN termékek és törzsvásárlói regisztráció DXN egészséges kávék és törzsvásárlói regisztráció

One Response

  1. sebesbal szeptember 29, 2017

Hozzászólások