A tamper, kávétömörítő hasznossága

DXN kávé

Kávétömörítő, tamper
Fotó: zirconicusso, FreeDigitalPhotos.net

A tamper, vagyis kávétömörítő az egyik legfontosabb barista kellék. Ez kis eszköz a laikusok számára nem jelent túl sokat. Pedig, ha jobban utánajárunk, hogy miért érdemes kávétömörítőt használni, akkor világossá válik, hogy valójában milyen fontos a tamper használata. A tamper akár otthoni használatra is kiváló lehet, nem csak vérbeli baristáknak.

Mire jó a kávétömörítő, avagy a tamper?

A kávétömörítő tulajdonképpen nem meglepő módon azt a célt szolgálja, hogy tömörítse a kávét. De nem mindegy, hogyan. A kávétömörítő kialakítása segít abban, hogy a tömörítés egyenletes legyen.

Miért szükséges az egyenletes tömörítés?

Ha például egy kávéskanalat használnánk tamper helyett, akkor ennek szinte biztosan az az eredménye, hogy a kávé tömörítése nem lesz egyenletes. Miért? Mert a kanál felülete nem egyenes, hanem görbe felületű. Sőt, a mérete sem illeszkedik a szűrő méretéhez. Ennek következtében pedig hol tömörebb, hol kevésbé tömör kávéőrleményt kapunk.

A változó tömörségű kávé pedig azt eredményezi, hogy ahol tömörebb a kávé, ott lassabban folyik át a víz. Elképzelhető, hogy még a kávéőrleményt is megégeti a forró víz, ami nagyban befolyásolja a kávé ízvilágát.

Ahol az őrlemény kevésbé tömör, ott a kelleténél gyorsabban átfolyik a víz, amitől a kávéból kevésbé fognak kioldódni a hasznos anyagok.

Aki nem kávézik rendszeresen, talán észre sem veszi a különbséget. Annak viszont, aki rendszeres kávéfogyasztó, bizony feltűnhet a különbség. Különösen akkor, ha kávéskanalas kávétömörítés helyett átvált tamperre.

Hol kapható tamper (kávétömörítő) és milyen áron?

Kávétömörítéshez több különböző tamper áll a rendelkezésünkre. Léteznek nem szétszedhető tamperek és olyan kávétömörítők is, melyek külön talpból és nyélből állnak. Kicsit nagyobb a szabadságunk, ha összeszerelhető tampert választunk, de ez nem mindig jelenti a legjobb megoldást.

A nyél nagyon változó áron kapható. A legolcsóbbak körülbelül 2 ezer Forinttól indulnak és akár a 9 ezer Forintot is elérhetik. Ha speciális nyélre van szükségünk, akkor a rugós változat akár a 15-16 ezer Forintot is eléri.

Kávétömörítő talpak 41-58 mm között a legváltozóbb méretben kaphatóak. Áruk 2-7 ezer Forint között változik.

Ahol tampert lehet vásárolni:

DXN termékek és kávék       Kávés üzleti lehetőség, MLM

Strifler Anita

DXN üzletépítő és blogger vagyok. Csapatom bővítéséhez olyan személyeket keresek, akik szívesen kipróbálnának egy másfajta kávét és szeretnének vele pénzt is keresni. :) RÉSZLETEK ITT: fekete.ganodermakave.hu, [email protected]

One thought on “A tamper, kávétömörítő hasznossága

  • szeptember 29, 2017 at 12:18
    Permalink

    Én jelenleg egy vitamonis dobozt használok tampernek. Ingyen van, ha meg akarnám venni, lenne talán 5Ft. Viszont pár mm-el kisebb mint kellene, így akarok venni tampert. Felmentem a webshopba, látom hogy egy nyél is többezer forint, a kis darab fém ami a tamper mégtöbb. Láttam 46e-ért tampert. Dózsa György unokája vagyok én, ilyenkor legszívesebben kimennék felszedni a macskaköveket, a baristákat meg fellógatnám a lámpavasra.

    Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.