Mixer kellékek kávés italok elkészítéséhez

DXN egészséges kávék és törzsvásárlói regisztráció

A kávéforradalom korát éljük. Egyre több olyan kávézó tulajdonos van, aki csak a legszakképzettebb baristákkal dolgozik. Ma már nem elég annyit tudni, hogy megnyomod a gombot és kifolyik a kávé.

A baristának ismernie kell a kávékeverékének összetételét, a terroir jellemzőket, a pörkölés időtartamát és hőfokát. Tudnia illik a kávé, mint ital kialakulásának történelmét, az ismertebb kávéházakat és kávézókat, valamint jó, ha naprakész információkkal rendelkezik a nagyobb kávéversenyek győztes kreációiról.

Ezen kívül nem csak espresso géppel kell tudnia tökéletes, mellékíztől mentes kávét készítenie, de a chemex, a french press, a szifon, az aero press és a V60 használata sem okoz neki problémát. Ha esetleg ez utóbbi felsorolásból van, amiről még nem is hallottál, többek közt akár ezekkel a technikákkal is megismerkedhetsz egy barista tanfolyamon.

Persze mindez a tudás csak akkor ér valamit, ha erről meggyőzően tudsz beszélni a vendégnek, aki nagyon sokszor önmagától nem lenne nyitott új dolgokat kipróbálni. A jó barista olyan, mint egy sommelier, aki a vendég ízlésének és hangulatának megfelelően választja ki a több tucat kávéital közül a tökéleteset.

Mixer kellékek

Az Espresso-n túl is van élet

Egyre elterjedtebbek a kávékoktélok is. Mivel az alkoholok és a kávék világa is nagyon összetett, érdemes ezt az egyszeri vendég számára közérthető formában tálalni, különben olyan elnevezések születnek, mint a Levander infused Cold Brew Sous Vide Martini vagy a Ristretto & Kobe fat washed Wray&Nephew Ti’ Punch. Elképzelhetetlen, hogy ezt egy átlag vendég kikérje a pultnál, mert már a helyes kiejtésben elakad, értelmezni pedig esélye sincs.

Milyen egy jó barista?

Itt jön képbe a barista, aki lehet, hogy nem az előkészítő helyiségben patikamérlegen méri az ásványi anyagokat az épített vizéhez és Kolumbiából hoz be friss kávét, hogy saját kezűleg pörkölje, de a vendéggel emberi nyelven kommunikál, mert tudja, hogy máskülönben soha nem fogja tudni eljuttatni a kávéforradalmat a fogyasztók többségéhez. És végül is ez lenne a cél; minél több emberrel megszerettetni a minőségi kávéfogyasztás élményét.

Ha már elméletben, gyakorlatban és értékesítésben is jó vagy, itt az ideje nagyobb hangsúlyt fektetni az apróságokra. Elsőre nem tűnik fontosnak, hogy milyen mixer eszközöket használsz, hiszen az ezer forintos bárkanál és a húszezer forintos is ugyanúgy megkavarja az italt, nem? Azonban jó benyomást kelteni nagyon fontos egy olyan szakmában, ahol napi 8-10 órában a kirakatban vagy.

A vendég a legtöbb esetben nem figyel tudatosan a részletekre, de amikor kialakul benne az összkép, sokat nyomnak a latba olyan dolgok, mint hogy mosolygott-e a pincér, gyorsan elkészült-e az ital, tiszta volt-e a barista ruházata és ehhez hasonlók.

De nem csak a vendégnek, hanem a feletteseinknek is meg kell felelnünk. Ha üzletvezető vagy tulajdonos lennél, Te kit vennél fel? Egy olyan baristát, aki már próbanapján is rábízza magát a bárban fellelhető eszközökre, amik sokszor kopottak és elavultak, vagy olyat, aki hoz magával tampert, tejkiöntőt, shakert, szűrőket, hőmérőt és még egy táskányi eszközt, mert felkészül minden eshetőségre? Ugye, hogy nem is olyan lényegtelen, hogy milyen eszközöket használsz? Mert nem csak használod őket, de magadról is közvetítesz egy pozitív vagy negatív képet a külvilágnak.

Milyen mixer eszközök szükségesek a kávékoktélokhoz?

Most nézzünk meg pár olyan eszközt, ami emeli a kávékoktél-készítés színvonalát.

Bárkanál - mixer kellék
Bárkanál – mixer kellék

A bárkanál nem csak koktélok összekeverésére, de kis mennyiségű (3ml) folyadék kimérésére szolgál, a végén található gombbal pedig friss fűszernövényeket lehet összenyomni, valamint réteges italoknál könnyen lehet elkülöníteni a különböző fajsúlyú folyadékokat.

Cobler shaker - mixer kellék
Cobler shaker – mixer kellék

A világ legnépszerűbb kávékoktélja az Espresso Martini. Ahogy egy espresso sem nyújt sok élvezetet crema nélkül, úgy az Espresso Martini sem egy nagy élmény hab nélkül. Vastag habot csak tökéletes rázási technikával lehet létrehozni.

Spirálszűrő - mixer kellék
Spirálszűrő – mixer kellék

Esztétikusabb és könnyebben használható, mint a hagyományos spirálszűrő.

Mérce - mixer kellék
Mérce – mixer kellék

A mérce a pontos mérés biztosítja a tökéletes arányokat és egységes minőséget. Tíz másodperc alatt fel lehet mérni pusztán a mérce használatából, hogy az adott báros nagyjából milyen szinten van szakmailag.

Finomszűrő - mixer kellék
Finomszűrő – mixer kellék

Jégforgácsok lebegnek az ital felszínén? Kiábrándító és kellemetlen. A finomszűrő ebben segít.

Csipesz mixer kellék
Csipesz mixer kellék

Ha már sem a díszt, sem a szívószálat nem foghatjuk meg kézzel, használjunk egy stílusos díszítő csipeszt.

Julep szűrő - mixer kellék
Julep szűrő – mixer kellék

A julep [zsulep] szűrő kevert italok elegáns szűréséhez való.

Szerző: Best Mixer Iskola – Barista tanfolyam


DXN egészséges kávék és törzsvásárlói regisztráció

Hozzászólások