Koffeinmentesítés a kávé aromájának megtartásával

DXN kávé

Kávé vacsora után, egy ötödik fekete a nap végén, vagy csak egy finom kávé a délutáni pihenés előtt. A koffeinmentes (decaf) kávé fogyasztásával nem kell lemondanunk kedvenc italunkról. Bármely napszakban ihatjuk.

Hogyan válik a kávé koffeinmentessé?

A kávé szerelmesei régóta keresik a módját annak, hogyan távolítsák el a koffeint a kávébabból. A koffeinmentesítés során még a pörkölés előtt eltávolítják a koffeint. A 20. század elején (1902-1905) Ludwig Raselius-nak támadt az úttörő gondolata. Gőz használatával porózussá tette a babot. Később kifejlesztette az első alkaloidkivonó rendszert, amely szerves oldószerekkel működött. Azóta a koffeinmentesítő technikák sokat fejlődtek. Napjainkban a koffeint háromféle eljárással vonhatják ki a pörkölés előtt álló kávébabból.

  • szerves oldószerekkel (diklór-metán vagy etil-acetát)
  • vízzel
  • széndioxiddal (CO2 folyékony vagy szuperkritikus állapotban)

A jelenleg alkalmazott és engedélyezett dekaffinációs eljárások egyike sem káros az egészségre, ám a kávé íze az alkalmazott technikától függően változhat. Az EU rendelete szerint, a zöld kávéban a koffein mennyiségének aránya nem haladhatja meg a 0,1%-ot

A jó koffeinmentes kávé aromája

A koffein kivonásának első két módszerével ellentétben – amely a koffein eltávolítása mellett ízveszteséget is okozhat – a szén-dioxid alkalmazásával lehet a kávé aromás tulajdonságait megőrizni. Ezt a módszert használja a Lavazza is.

A folyamat első fázisában a babot gőzzel és/vagy vízzel nedvesítik, amíg a 30-50%-os nedvességtartalmat el nem érik. Ezután egy gázhengerbe helyezik a babot, ahol a gáz “szuperkritikus” állapotban van: ekkor a hőmérséklet és a nyomás révén a szén-dioxid a gáz és a folyékony közötti halmazállapotba kerül.  Így a szén-dioxid úgy terjed, mint egy gáz, de rendelkezik a folyadék oldószer képességével, és képes szelektív módon kivonni a koffeint a babból. Ezt követően a szén-dioxidot víz felhasználásával elválasztják az alkaloidtól, majd újra nyomás alá helyezik, és megismétlik a folyamatot, amelynek végeredménye a koffeinmentes kávé.

A kávé érzékszervi profiljának teljes körű megőrzése érdekében a Lavazza szén-dioxid-kivonási eljárást alkalmaz a Pozzilliban található gyárában, amely kizárólag a zöld kávé koffeinmentessé tételére szolgál.

 

Forrás: Lavazza sajtóközlemény

DXN termékek és kávék       Kávés üzleti lehetőség, MLM

Strifler Anita

DXN üzletépítő és blogger vagyok. Csapatom bővítéséhez olyan személyeket keresek, akik szívesen kipróbálnának egy másfajta kávét és szeretnének vele pénzt is keresni. :) RÉSZLETEK ITT: fekete.ganodermakave.hu, [email protected]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.