Koffeinmentesítés a kávé aromájának megtartásával

Refundo.hu

Kávé vacsora után, egy ötödik fekete a nap végén, vagy csak egy finom kávé a délutáni pihenés előtt. A koffeinmentes (decaf) kávé fogyasztásával nem kell lemondanunk kedvenc italunkról. Bármely napszakban ihatjuk.

Hogyan válik a kávé koffeinmentessé?

A kávé szerelmesei régóta keresik a módját annak, hogyan távolítsák el a koffeint a kávébabból. A koffeinmentesítés során még a pörkölés előtt eltávolítják a koffeint. A 20. század elején (1902-1905) Ludwig Raselius-nak támadt az úttörő gondolata. Gőz használatával porózussá tette a babot. Később kifejlesztette az első alkaloidkivonó rendszert, amely szerves oldószerekkel működött. Azóta a koffeinmentesítő technikák sokat fejlődtek. Napjainkban a koffeint háromféle eljárással vonhatják ki a pörkölés előtt álló kávébabból.

  • szerves oldószerekkel (diklór-metán vagy etil-acetát)
  • vízzel
  • széndioxiddal (CO2 folyékony vagy szuperkritikus állapotban)

A jelenleg alkalmazott és engedélyezett dekaffinációs eljárások egyike sem káros az egészségre, ám a kávé íze az alkalmazott technikától függően változhat. Az EU rendelete szerint, a zöld kávéban a koffein mennyiségének aránya nem haladhatja meg a 0,1%-otA jó koffeinmentes kávé aromája

A koffein kivonásának első két módszerével ellentétben – amely a koffein eltávolítása mellett ízveszteséget is okozhat – a szén-dioxid alkalmazásával lehet a kávé aromás tulajdonságait megőrizni. Ezt a módszert használja a Lavazza is.

A folyamat első fázisában a babot gőzzel és/vagy vízzel nedvesítik, amíg a 30-50%-os nedvességtartalmat el nem érik. Ezután egy gázhengerbe helyezik a babot, ahol a gáz „szuperkritikus” állapotban van: ekkor a hőmérséklet és a nyomás révén a szén-dioxid a gáz és a folyékony közötti halmazállapotba kerül.  Így a szén-dioxid úgy terjed, mint egy gáz, de rendelkezik a folyadék oldószer képességével, és képes szelektív módon kivonni a koffeint a babból. Ezt követően a szén-dioxidot víz felhasználásával elválasztják az alkaloidtól, majd újra nyomás alá helyezik, és megismétlik a folyamatot, amelynek végeredménye a koffeinmentes kávé.

A kávé érzékszervi profiljának teljes körű megőrzése érdekében a Lavazza szén-dioxid-kivonási eljárást alkalmaz a Pozzilliban található gyárában, amely kizárólag a zöld kávé koffeinmentessé tételére szolgál.

 

Forrás: Lavazza sajtóközlemény
Similar Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük