A kávé összetevői

Refundo.hu

A kávé összetevői között számos vegyület található. Első hallásra a vegyületek nagy része nem is annyira köztudott. A kávé komponensei közül sok hasznosat is megtalálunk, mint például az aminosavak. Akad köztük azonban vitatott hatásúak is. Talán legismertebb ilyen a kávé összetevői között a koffein.

Mi rejtőzik a csésze mélyén, az aromás gőz mögött? Ebben a cikkben a kávé mélyebb rétegeit bontom ki, és feltárom azokat az összetevőket, melyek egyesítve teremtik meg ezt a különleges italt. Lássuk hát, hogyan nyitják meg a kávébabok a kaput egy olyan világ felé, mely minden kort és kultúrát összeköt.

Kávé összetevői: Koffein

Koffein molekula
A koffein molekula szerkezete

A koffein a kávé alkotóelemei közül a legismertebb. Mivel sokan a kávéval azonosítják, rögtön azt gondolhatnánk, hogy barna színű vegyületről van szó. Azonban ez nem így van. A koffein fehér színű kristályos vegyület. Az íze keserű.Elsősorban a központi idegrendszerre van hatása, serkenti az agyműködést. Élénkít és fokozza az anyagcsere működését. A túlzott fogyasztása megdobogtatja a szívet. Az érzékenyeknél a kis mennyiségtől is előfordulhat ez, ezért nem árt vele vigyázni.

Mellékhatása, hogy a koffein függőséget okozhat.

Kávé összetevői: Répacukor

A répacukor a szénhidrátok közé tartozik. Szintén fehér színű, kristályos. Nem meglepő módon édes ízű. Többek között ezért olyan finom az arabica kávé. Az arabica kávé szárazanyag tartalmának akár 8-10%-át is kiteheti a répacukor.

Kávé összetevői: Trigonellin

Ez a furcsa nevű vegyület a kávé szárazanyag tartalmának körülbelül az 1%-át teszi ki. Nitrogén tartalmú vegyület, ahogyan a koffein is. A trigonellinnel kapcsolatban egy kutatás azt állítja, hogy segít megelőzni a fogszuvasodást. Mindezt úgy, hogy megakadályozza a Streptococcus mutans nevű baktérium foghoz tapadását.

Kávé összetevői: Nikotinsav

A nikotinsavat szokták niacinnak vagy B3 vitaminnak is nevezni. Vízben oldódik. Értágító hatása van, csökkenti a koleszterinszintet. Ha túladagoljuk, akkor viszketés, arcpír, száraz bőr, hasmenés jelentkezhet. A túladagolás azonban csak nagyon ritka esetben fordul elő. Hiánya a pellagra nevű betegséghez vezet.Kávé összetevői: Aminosav

Az aminosavakat úgy is emlegetik, hogy a fehérjék építőkövei. Feszesítik a bőrt, jótékony hatással van az immunrendszerre.

Kávé összetevői: Fehérje

A fehérjék aminosavak által épülnek fel. Fontos szerepük van az izomépítésben. Azt azonban senki ne higgye, hogyha megiszik pár csésze kávét, akkor hatalmas muszklijai lesznek. 🙂

Kávé összetevői: Klorogénsav

A klorogénsav legnagyobb koncentrációban a zöld kávéban megtalálható antioxidáns. Leginkább innen ismert annak, aki hallott már a klorogénsavról. Többek között ennek hatására barnul be a burgonya. Vérnyomáscsökkentő hatása is van.

Megtalálható még csonthéjas gyümölcsök faleveleiben és termésükben is. Ilyen például az alma vagy az őszibarack. Testépítő webáruházak előszeretettel forgalmazzák zöld kávé kapszula formájában.

Karbonsavak

A karbonsavak, mint ahogyan a nevében is benne van, savjellegű vegyületek. Általában igaz, hogy egy kávét minél sötétebbre pörkölnek, annál kevesebb savat tartalmaznak. Az arabica kávét magasabb hőfokon lehet pörkölni, mint robusta társát, ezért az arabica kávé savtartalma alacsonyabb.Illékony anyagok

A kávé összetevői közül az illóanyagoknak van a legnagyobb szerepük abban, hogy a kávénak milyen lesz az aromája. Az illóanyagok a kávé pörkölésekor keletkeznek. Ekkor lépnek kapcsolatba a különböző cukros vegyületekkel, valamint aminosavakkal.

A kávé illékony összetevői a következők: szénhidrogének, pirrolok, nitrogénvegyületek, alkoholok, benzopirrolok, kénvegyületek, aldehidek, pirazinok, fenolok, ketonok, benzopirazinok, furánok, savak, piridinek, benzofuránok, észterek, benzopiridinek, piránok, éterek, tiofének, pironok, acetálok, benzotiofének, laktonok, oxazolok, tiazolok, anhidritek, benzoxazolok, benzotiazolok.


A kávé, a mindennapjaink szerves része és a reggelek elengedhetetlen társa, sokkal több, mint egy egyszerű ital – valódi kulturális jelkép, társasági események elengedhetetlen velejárója, és az ízletes élmények forrása. Összetevői nem csak az ízvilág gazdagságához járulnak hozzá, hanem egészségünkre és hangulatunkra is kihatnak. Gondoljunk erre akkor is, amikor kedvenc kávénkat kortyolgatjuk.


Similar Posts

2 Comments

  1. Köszönjük ezt az értékes információt. 40 éve kávázom, de eddig ismeretlen volt számomra a kávé összetevője.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük