A specialty kávé forradalma

DXN egészséges kávék és törzsvásárlói regisztráció

A specialty kávé egyre szélesebb körben terjed Magyarországon is, nem csak külföldön. Erről írt most cikket a KoffeinBox:

Mára nagy utat járt be a kávé, és egyre többen tudják, honnan is származik ez a gyümölcs. Ha röviden össze szeretnénk foglalni a sztoriját: Etiópiában pár farmer észrevette, hogy a kecskék máshogy viselkednek, ha a kávécserje gyümölcsét rágcsálják. Elkészítették, megszerették, hajóra rakták, majd az Ottomán Török Birodalmon keresztül a 16. század közepe felé Magyarországra is elérkezett.

A régen “fekete levesnek” hívott ital ma már óriási népszerűségnek örvend, hiszen a kávé az emberek

  • napindítója
  • cigiszünetének része
  • vagy a hétvégi “me time”-jának legnagyszerűbb főzete.

Hol tart most a magyar kávés társadalom?

Egy átlagember talán azt mondaná, hogy a kávé keserű.A KoffeinBox specialty kávé előfizetés működtetői 400 embert kérdeztek meg az utcáról arról, hogyan isszák a kávéjukat.

Kiindulópont

140 tudta, hogy mi az a specialty kávé és még kevesebb volt az, aki visszatérő vendég is volt a specialty kávézókban – merthogy van, akinek szimplán nem ízlik egy V60-al készült filter vagy egy cold brew. Alig 30 ember volt az, aki vásárol szemes specialty kávét (de ők sem rendszerszerűen, inkább csak alkalmanként).

Mi a helyzet a maradék 260 emberrel? 

Reggelre előre bekészített kotyogósok, ecettel tisztított Szarvasik, vagy éppenséggel Nespresso kapszulák, tejjel, cukorral. 

DXN egészséges kávék és törzsvásárlói regisztráció

Mi az oka ennek?

Először is, talán az ár: míg egy egykilós, bolti őrölt kávé 1000 forint körül kapható, addig egy egykilós kiszerelésű specialty kávé ára 12000-16000 forint tájékán mozog. 

A másik pedig, hogy az emberek még nem ismerik a kávé világát: nem tudják, hogy az nem egy keserű ital, hanem akár egy vibráló, gyümölcsös ízvilágú, csodálatos főzet.

Közeleg a kávéforradalom, a specialty kávék kora

Párhuzamot lehet vonni az elmúlt 10 évben lezajlott, Fördős Zé-ék által vezényelt gasztroforradalom, vagy akár a minőségi sörök elterjedése és a specialty kávé térnyerése között. Még nagyon az elején vagyunk ennek a folyamatnak.

A sörforradalom kvázi így zajlott:  • minőségi, kézműves import sörök kerültek a romkocsma típusú helyek kínálatába
  • magyar kézműves sörök váltották fel ezeket
  • majd bekerült pl. a Flying Rabbit a boltok polcaira
  • ma pedig már a Hidegkomlós Dreher is barátságos áron kapható, de mégis a kézműves ízjegyek felé kacsintgat a 10 évvel ezelőtt kapható, sima világos sörökkel ellentétben

Ezzel szemben a kávéforradalom most ott tart, hogy egyre több kézműves pörkölő nyitja meg kapuit, egyre több kávézó kínálatában jelenik meg a specialty kávé, vagy nyílnak dedikált specialty kávézók.

De még nem igazán lehet kapni a specialty kávét egy szupermarketben, és sajnos még az éttermek, cukrászdák, szállodák kávéi is a sötétre pörkölt olasz kávék színvonalán mozognak.

Hazai pörkölőink, baristáink világszínvonalon teljesítenek

A legtöbb magyar pörkölő szinte bármelyik amerikai vagy skandináv kávéboxba bekerülhetne. Külföldön már nagy népszerűségnek örvend mind a specialty kávé, mind pedig annak az otthon való elkészítése, előfizetéses házhoz szállítása. 

Több olyan magyar pörkölő van, aki a környező országokba, például Csehország is szállít kávét.

A baristáink közül pedig büszkék lehetünk Gál Miklósra és Várady Tiborra (mindketten Brewers Cup döntősök), Horváth Lajosra aki Cup Tasting világbajnok, vagy Kiss Tiborra aki Cezce/Ibrik kategóriában lett világelső.

Az edukáció hiánya és a megoldás

Tőled nem várunk azért világsikereket – de kezdeti lépcsőfoknak megteszi, ha home baristává válsz. Mivel a kávés kiszolgáló piac egyre telítettebb lett (értsd: egyre több a kézműves kávépörkölő), viszont ezzel szemben a keresleti oldalról ez a bumm még nem ment végbe, egyre többen helyezik a hangsúlyt az edukációra.

Ez ott kezdődik, hogy egy termék túlmutat azon, hogy a címkén ez a felirat jelenik meg:  “Nicaragua lankáin 1200 méteres magasságban termett, száraz feldolgozású, narancsos ízjegyekkel rendelkező, filter profilú kávé” 

Az átlagfogyasztó ugyanis ezt nem érti. Sőt! Még addig sem jutott el, hogy a kotyogósba más szemcseméretű őrlemény kell, mint egy V60-ba filterkávé készítésekor. A legtöbben még csapvizet használnak, ecettel tisztítják az eszközüket, és valószínűleg egy jobb minőségű kávéból sem tudnák kihozni a maximumot.

A kávéforradalom már javában zajlik – csatlakozol?

Írta/szerző: KoffeinBox csapatDXN üzleti lehetőség

Szólj hozzá!