Koffein a kávéban

Refundo.hu

A koffeint gyakran a kávéval azonosítjuk, pedig koffein sok dologban megtalálható, legyen szó egészséges vagy egészségtelen ételekről és italokról. Használják „tanulási segédletként” vagy, ha éppen nem az agyunkat akarjuk élénkíteni, akkor a sportban is jelentős szerepe van serkentő hatása miatt.

Néhány információ a koffeinről

Koffein molekula
Koffein molekula

A koffein felfedezése német és francia vegyészek nevéhez fűződik. Noha nem tudtak egymás munkásságáról, mégis szinte egy időben fedezték fel a vegyületet a XIX. században. Friedrich Ferdinand Runge, német vegyész volt az, aki elsőként vont ki koffeint a kávébabból.

Ami a koffein kémiai és fizikai tulajdonságait illeti, vízben nehezen oldódik. A koffeinről a kávé összetevői című cikkemben már írtam. Ez egy fehér színű kristályos vegyület keserű ízzel. Olvadáspontja 234-239 ˚C közé tehető.Koffein hatása

A koffein köztudott hatása az élénkítés, serkentés. Serkenti az agyat, így kevésbé érezzük, ha fáradtak vagyunk. Bár a koffein felpörgethet, hatása mégsem tartós, legalábbis ami a kávék és energiaitalok fogyasztását illeti.

Bizonyára mindenki tapasztalta, ha rendszeresen fogyasztunk olyan italokat, melyben koffein van, annak csak rövid ideig tart a hatása. Néha érezhetjük, hogy el is marad a hatás. Érdemes egy kis rendszertelenséget vinni a koffeinfogyasztásunkba, ha a szervezetünk már hozzászokott, hogy mindig ugyanabban az időben kapja meg a napi koffeinadagját.

Koffein mellékhatása leginkább akkor lép fel, ha túlzásba visszük. Ilyenkor megdobogtathatja a szívet, kézremegést okozhat. Előfordulhat ezen kívül gyomorégés, magas vérnyomás, fejfájás. Ezen mellékhatások előfordulásakor kávé allergia sem kizárt.

Ugyan a kávé okozhat fejfájást, ám sok esetben (és én is ezt tapasztaltam) megszüntetheti vagy enyhítheti a fájdalmat, ha citromos kávé formájában fogyasztjuk.

Mennyi koffein van a kávéban?

Az, hogy mennyi koffein van a kávéban, függ attól, hogy milyen kávét iszunk. A sötétebb pörkölésű kávékban több koffein található.Sőt, még a koffeinmentes kávé is tartalmaz koffeint, bár elenyésző mennyiségben. A koffeinmentes kávékból körülbelül a koffein 90-99% százalékát vonják ki. Ez történhet oldószeres eljárással, svájci vizes eljárással vagy CO2-eljárással.

Koffeintáblázat a Wikipédiáról:

Kávéfajta Koffeintartalom [mg/100ml]
kávé (amerikai, hosszú) 40-80
presszókávé (dupla) 50-175
ristretto (szimpla) 25-50
instant kávé (elkészítve) koffeinmentes, vagy 30-50
koffeinmentes kávé 1,5-2

Similar Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük