A kávé útja 5 lépésben

DXN kávé

Nem kevés állomása van a kávénak, míg eljut a földekről a csészénkbe. Az ültetéstől, a szüretelésen át a csomagolásig a kávébabok meghatározott folyamaton mennek keresztül, amelynek célja, hogy a lehető legfinomabb formában érkezzen meg a fogyasztóhoz.

Kávé útja 5 lépésben

Ismerd meg a kávé útjának 5 legjelentősebb állomását

1. A kávé útja a magtól a növényig – vetés és termesztés

A kávécserje a Rubiaceae család tagja, amelynek 4 faja van. Ezek közül is kettőt termesztenek a jól ismert kávé ital alapanyagaként: a Coffea Arabicát és a Coffea Caneforát, vagy más néven Robustát. Körülbelül 25 hét szükséges ahhoz, hogy a vetőmagból növény fejlődjön, majd közel 4 évre van szükség ahhoz, hogy a növény betakarítható gyümölcsöt termeljen. A megfelelő növekedéshez ideális talaj, rendszeres esős időszakok (3-4 havonta) és trópusi körülmények (meleg, párás klíma) szükségesek, a hőmérséklet sosem csökkenhet 13 fok alá.

2. A kávé útja a gyümölcstől a babig – aratás és feldolgozás

A kávé növények átlagosan 2-2,5 méter magasak, örökzöldek, ovális és hegyes leveleik vannak, a virágzata a jázminra emlékeztet. 30-35 hét virágzás után fejlődnek ki a gyümölcsök, amelyek érett állapotban (a növény fajtájától függően) pirosak vagy sárgák lehetnek, és a csonthéjas magjuk a kávébab.

A gyümölcs aratását kétféleképpen végzik. A gyors, kézi vagy gépi lehúzó szüretelés során minden magot betakarítanak, a lassabb kézi szelektív szüreteléskor csak az érett gyümölcsöket szedik le.

A kávébab kinyerését célzó feldolgozás kétféleképpen zajlik. A mosott vagy nedves feldolgozás csípősebb ízű, nagyon gazdag aromájú, vékony testű babot eredményez. A természetes vagy száraz feldolgozás során egy édesebb ízű, közepes aromájú, testes babot kapunk.

3. A kávé útja – szállítás

Ebben a fázisban a zöld kávébabok készen állnak a szállításra és az értékesítésre. Különféle Arabica és Robusta kávéfajtákat különböztetünk meg, attól függően, honnan származnak. A fő kávétermelő országok: Dél-Amerika 44%, Ázsia/Csendes-óceáni térség 32%, Közép-Amerika 13% és Afrika 11%.

A kávé, mint minden mezőgazdasági termék, a termesztési és a betakarítási körülmények miatt változó minőségű lehet. Ezért fontos a gondosan kiválogatott kávészemek minőségellenőrzése.

4. A kávé útja a pörkölőüzemben – tisztítás, tárolás, keverés

A kávébab eredete és az alkalmazott feldolgozási módszer alapján különféle aromás jegyekkel rendelkező kávéfajtákat állítanak elő. Ezeket a kávékat ezután – a kívánt aromaprofil elérésének érdekében – összekeverik.

A kávé már megtisztítva és szín szerint válogatva érkezik a gyárba (például a Lavazza torinói gyárába), így kizárható, hogy rossz minőségű, bab kerüljön a kávéba, hiszen egy szem is elronthatja az ital ízét. A vizsgálatot elektromos optikai szkennerrel végzik, amely kiszűri a hibás szemeket.

Ezután a blending, azaz a keverés következik, amellyel Luigi Lavazza próbálkozott először, több mint 100 évvel ezelőtt. A tökéletes keverék megalkotása a profi kávékóstolók feladata, akik tapasztalataiknak köszönhetően kivételes ízlelési és szaglási képességekkel rendelkeznek.

5. A pörköléstől az ízlelésig – pörkölés, darálás, csomagolás

A pörkölés 210-230 fokon történik, amelynek mértéke jelentősen befolyásolja a kávé ízét.

A darálás foka (finom, közepes vagy durva) befolyásolja a víz áthaladásának módját a kávén, amely hatással van a kivonás sebességére és így a csészébe kerülő kávé végső karakterére.

A gyártási folyamat legérzékenyebb fázisa a csomagolás. A pörkölt kávé nem érintkezhet fénnyel, nedvességgel és a levegőben lévő oxigénnel, mert az ártana a kávé természetes aromájának. Ezért fontos, hogy a kávébabokat rögtön a pörkölés után vákuummal lezárt csomagokba helyezzék.

 

Forrás: Lavazza sajtóközlemény

 

DXN termékek és kávék       Kávés üzleti lehetőség, MLM

Strifler Anita

DXN üzletépítő és blogger vagyok. Csapatom bővítéséhez olyan személyeket keresek, akik szívesen kipróbálnának egy másfajta kávét és szeretnének vele pénzt is keresni. :) RÉSZLETEK ITT: fekete.ganodermakave.hu, [email protected]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.