A kávékóstolástól a latte artig vezető út

DXN kávé

Vajon mennyi idő, míg az ember igazi baristává válik? Nos, erre a kérdésre a válasz többször is elhangzott az illy barista tanfolyamon, melynek most már a második napja is lezajlott. A válasz pedig nagyjából a következő: Nem az idő a megfelelő mérce. Az igazi baristává váláshoz több ezer kávé lefőzésének kell a hátunk mögött lennie. És természetesen itt nem az otthon főzött ilyen-olyan olcsó kávégéppel elkészített kávéról van szó.

A kóstolás művészete

A barista tanfolyam második napját szintén egy kis elmélettel kezdtük, majd belevetettük magunkat a kóstolásba. Az igazi kávé elkészítéséhez nagyon fontos, hogy jól meg tudjuk különböztetni az íz árnyalatokat. A keserű, savanyú, édes, sós ízeket először könnyített pályán, vízzel teszteltük.

Víz kóstolása

A víz kóstolása után jöhetett élesben a kávé keserű és savanyú ízének megkülönböztetése. Természetesen mindenféle más ízesítő nélkül kóstoltunk most is, mint az első napon. Valójában nem olyan egyszerű különbséget tenni a keserű és savanyú kávé között.  Ilyenkor nagyon oda kell figyelni arra is, hogy a kávék hőmérséklete egyforma legyen, hiszen minél jobban kihűlt a kávé, annál inkább változik az íze a savanykás felé.

Keserű, savanyú és kiegyensúlyozott kávék tesztje

Ezt követően egy újabb teszt kíséretében különbséget tettünk túlfőzött és alulfőzött kávé között. A túlfőzött kávé legfőbb ismérve a kellemetlenül keserű íz. Ennek oka lehet az, hogy túlságosan finomra van őrölve a kávé, vagy túl sok kávét tömörítettünk.

Az alulfőzött kávé vízízű. Oka lehet az, hogy túl durvára lett őrölve a kávé, így nagyon gyorsan átfolyik rajta a víz és nem oldódnak ki azok az anyagok, amik a kávét igazi kávévá teszik. De az is lehet, hogy kevés kávét tömörítettünk, ami szintén okozhatja az alulfőzöttséget.

A negyedik, s egyben a nap utolsó kóstolási tesztje az arabica és robusta kávék közti eltérés eldöntése volt.

Arabica és robusta kávé kóstolása

A kóstolások során nemcsak az ízlelőbimbóinkat dolgoztattuk meg, hanem a szaglásunkat is. Kell is, hogy az orrunkat segítségül hívjuk, hiszen az érzékszerveink közül nyelvünk ízlelőbimbói a leggyengébbek. Mindössze 15 bit / sec információt képesek feldolgozni, ami nem egy világbajnok sebesség.

Néhány exkluzív érdekesség

A kóstolások között volt szerencsénk élőben látni a cibetmacska kávébabos ürülékét. Nem, a macska kakának nem volt már szaga és senkinek a gyomra nem fordult ki tőle. Sőt, mindenki, aki tudta, nagy élvezettel fotózta ezt a nem mindennapi látványosságot, így én is készítettem róla exkluzív képet. 🙂

Cibetmacska ürüléke

Érdekesség, hogy a cibetmacska ürülékéből készített kávé a világ legdrágább kávéinak egyike.

Ezt követően előkerült egy kis mennyiség aszalt kávécseresznye is, ami már nem tartalmazott kávébabokat.

Aszalt kávécseresznyék

Mindenki gyorsan ráröppent és mint a kisgyerekek, meg akartuk kóstolni. Az aszalt kávécseresznyék sorsa eldőlt és kávés tea lett belőle készítve. Hogy mennyire lehetett érezni benne a kávé ízét? Egyáltalán nem volt felfedezhető benne. Én a magam részéről inkább a csipkebogyó teához hasonlítanám.

Tea kávéból

Bevezetés a latte art rejtelmeibe

A délután ismét a gyakorlásról szólt. Ezúttal a tökéletes tejhab elkészítésének mesterfogásait sajátítottuk el. A tökéletes latte alapja a tökéletes tejhab. Ha pedig díszíteni akarjuk a kávét, még inkább elengedhetetlen, hogy olyan tejhabot készítsünk, ami alkalmas lényünk művészi hajlamainak kibontakozására.

Tejhab

Habosításkor oda kell figyelni arra, hogy a tejhab ne legyen se túl tömör, se túl híg, valamint ügyelnünk kell, nehogy odaégessük a tejet. A hőmérséklet folyamatos ellenőrzéséhez legalkalmasabb eszközünk a kezünk, ezért a művelet végzésekor az folyamatosan legyen a tejkiöntőn. Ha már nem bírjuk a meleget, valószínűleg készen vagyunk. Ezzel a trükkel sokkal kevesebb esélyünk van arra, hogy odaégjen a tej.

Tejhab készítése

Amikor már túl vagyunk a sokadik kávédíszítésen, akkor ehhez hasonló gyönyörű latte art minták elkészítésére leszünk képesek:

Latte art

Ilyen díszítéseket még nem tudtunk csinálni a második napon, de biztos vagyok benne, hogy elegendő gyakorlás és bénázás után csípőből fog menni. Íme a cikk végére egy kis kedvcsináló videó, amit a tanfolyamon készítettem:

A cikksorozat további részeit az alábbi linkekre kattintva olvashatod el:
Barista tanfolyam az illy színeiben
Váljunk igazi baristákká!
Összefoglaló az illy barista tanfolyamról

DXN termékek és kávék       Kávés üzleti lehetőség, MLM

Strifler Anita

DXN üzletépítő és blogger vagyok. Csapatom bővítéséhez olyan személyeket keresek, akik szívesen kipróbálnának egy másfajta kávét és szeretnének vele pénzt is keresni. :) RÉSZLETEK ITT: fekete.ganodermakave.hu, [email protected]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.