A kávékóstolástól a latte artig vezető út

DXN egészséges kávék és törzsvásárlói regisztráció

Vajon mennyi idő, míg az ember igazi baristává válik? Nos, erre a kérdésre a válasz többször is elhangzott az illy barista tanfolyamon, melynek most már a második napja is lezajlott. A válasz pedig nagyjából a következő: Nem az idő a megfelelő mérce. Az igazi baristává váláshoz több ezer kávé lefőzésének kell a hátunk mögött lennie. És természetesen itt nem az otthon főzött ilyen-olyan olcsó kávégéppel elkészített kávéról van szó.

A kóstolás művészete

A barista tanfolyam második napját szintén egy kis elmélettel kezdtük, majd belevetettük magunkat a kóstolásba. Az igazi kávé elkészítéséhez nagyon fontos, hogy jól meg tudjuk különböztetni az íz árnyalatokat. A keserű, savanyú, édes, sós ízeket először könnyített pályán, vízzel teszteltük.

Víz kóstolása

A víz kóstolása után jöhetett élesben a kávé keserű és savanyú ízének megkülönböztetése. Természetesen mindenféle más ízesítő nélkül kóstoltunk most is, mint az első napon. Valójában nem olyan egyszerű különbséget tenni a keserű és savanyú kávé között.  Ilyenkor nagyon oda kell figyelni arra is, hogy a kávék hőmérséklete egyforma legyen, hiszen minél jobban kihűlt a kávé, annál inkább változik az íze a savanykás felé.

Keserű, savanyú és kiegyensúlyozott kávék tesztje

Ezt követően egy újabb teszt kíséretében különbséget tettünk túlfőzött és alulfőzött kávé között. A túlfőzött kávé legfőbb ismérve a kellemetlenül keserű íz. Ennek oka lehet az, hogy túlságosan finomra van őrölve a kávé, vagy túl sok kávét tömörítettünk.

Az alulfőzött kávé vízízű. Oka lehet az, hogy túl durvára lett őrölve a kávé, így nagyon gyorsan átfolyik rajta a víz és nem oldódnak ki azok az anyagok, amik a kávét igazi kávévá teszik. De az is lehet, hogy kevés kávét tömörítettünk, ami szintén okozhatja az alulfőzöttséget.

A negyedik, s egyben a nap utolsó kóstolási tesztje az arabica és robusta kávék közti eltérés eldöntése volt.

Arabica és robusta kávé kóstolása

A kóstolások során nemcsak az ízlelőbimbóinkat dolgoztattuk meg, hanem a szaglásunkat is. Kell is, hogy az orrunkat segítségül hívjuk, hiszen az érzékszerveink közül nyelvünk ízlelőbimbói a leggyengébbek. Mindössze 15 bit / sec információt képesek feldolgozni, ami nem egy világbajnok sebesség.

Néhány exkluzív érdekesség

A kóstolások között volt szerencsénk élőben látni a cibetmacska kávébabos ürülékét. Nem, a macska kakának nem volt már szaga és senkinek a gyomra nem fordult ki tőle. Sőt, mindenki, aki tudta, nagy élvezettel fotózta ezt a nem mindennapi látványosságot, így én is készítettem róla exkluzív képet. 🙂

Cibetmacska ürüléke

Érdekesség, hogy a cibetmacska ürülékéből készített kávé a világ legdrágább kávéinak egyike.

Ezt követően előkerült egy kis mennyiség aszalt kávécseresznye is, ami már nem tartalmazott kávébabokat.

Aszalt kávécseresznyék

Mindenki gyorsan ráröppent és mint a kisgyerekek, meg akartuk kóstolni. Az aszalt kávécseresznyék sorsa eldőlt és kávés tea lett belőle készítve. Hogy mennyire lehetett érezni benne a kávé ízét? Egyáltalán nem volt felfedezhető benne. Én a magam részéről inkább a csipkebogyó teához hasonlítanám.

Tea kávéból

Bevezetés a latte art rejtelmeibe

A délután ismét a gyakorlásról szólt. Ezúttal a tökéletes tejhab elkészítésének mesterfogásait sajátítottuk el. A tökéletes latte alapja a tökéletes tejhab. Ha pedig díszíteni akarjuk a kávét, még inkább elengedhetetlen, hogy olyan tejhabot készítsünk, ami alkalmas lényünk művészi hajlamainak kibontakozására.

Tejhab

Habosításkor oda kell figyelni arra, hogy a tejhab ne legyen se túl tömör, se túl híg, valamint ügyelnünk kell, nehogy odaégessük a tejet. A hőmérséklet folyamatos ellenőrzéséhez legalkalmasabb eszközünk a kezünk, ezért a művelet végzésekor az folyamatosan legyen a tejkiöntőn. Ha már nem bírjuk a meleget, valószínűleg készen vagyunk. Ezzel a trükkel sokkal kevesebb esélyünk van arra, hogy odaégjen a tej.

Tejhab készítése

Amikor már túl vagyunk a sokadik kávédíszítésen, akkor ehhez hasonló gyönyörű latte art minták elkészítésére leszünk képesek:

Latte art

Ilyen díszítéseket még nem tudtunk csinálni a második napon, de biztos vagyok benne, hogy elegendő gyakorlás és bénázás után csípőből fog menni. Íme a cikk végére egy kis kedvcsináló videó, amit a tanfolyamon készítettem:

A cikksorozat további részeit az alábbi linkekre kattintva olvashatod el:
Barista tanfolyam az illy színeiben
Váljunk igazi baristákká!
Összefoglaló az illy barista tanfolyamról


DXN egészséges kávék és törzsvásárlói regisztráció

Hozzászólások