Összefoglaló az illy barista tanfolyamról

DXN üzleti lehetőség

2015 októberében elvégeztem az illy barista tanfolyamot, mely sok érdekességet tartogatott számomra. Az 1. nap többnyire elméletből állt, valamint ismerkedtünk a jól és rosszul elkészített eszpresszó ízével. Délután pedig eszpresszót főztünk.

A 2. napon már kevesebb volt az elmélet és sok kávékóstoláson estünk át, hogy minél jobban ráérezzünk az igazi kávé ízére. Megismerkedtünk a tejhab készítésének fortélyaival, délután pedig gyakorlatba is ültethettük, cappuccino készítés formájában.

Az illy barista képzés 3. napján a vizsgáé volt a főszerep, ám előtte még szót ejtettünk a koffeinmentes kávékról és nagyon finom kávékoktélokat kóstolhattunk meg. Ilyenek voltak például a shakerato, freddo cappuccino, narancsos kávé, vagy az alábbi képen látható ír kávé.

Ír kávéIlly barista vizsga

A harmadik nap délutánján elméleti és gyakorlati vizsgát tettünk. Az elmélet teszt kérdésekből állt, a gyakorlati vizsgán pedig olyan recepteket kellett elkészítenünk, amelyek a 3 napos gyakorlati képzés során bemutatásra kerültek és mi magunk is elsajátíthattuk a fortélyokat, ideértve a tökéletes eszpresszót és cappuccinot.

Bár kis csoportban voltunk és trénereink sem voltak szőrösszívűek, mégis mindenki nagyon izgult. Utolsóként én kerültem sorra a kávékészítésben. Két adag eszpresszót főztem le, mint mindenki, melyből aztán az egyikből cappucino lett. Remegett kezem-lábam, de azért csak összehoztam. 🙂

Ugyan nem merültünk el annyira a latte art készítésében, a vizsgán néhányan megpróbálkoztunk valamilyen formát adni a cappuccino kávénknak. Ha a kávéfőzést jelen esetben nevezhetjük vizsgamunkának, akkor az én vizsgamunkám ilyen lett:

illy barista vizsga

Az illy barista tanfolyam végén mindenki átvehette oklevelét, így én is. Az oklevél szerint igazi kávészakértőkké váltunk, bár túlzás lenne azt mondani, hogy most már verhetetlenek vagyunk kávéfőzésben. Nem, ehhez még nagyon sok gyakorlás kell. Viszont kaptunk egy jó alapot ahhoz, hogyan tudunk igazán finom kávét készíteni. A többi már csak rajtunk múlik.

DXN üzleti lehetőség

illy barista oklevél

Véleményem a barista képzésről

Nagyon jól éreztem magam a három napban. Remek trénereink voltak, akik igyekeztek minden tudásukat átadni a kávékészítés terén. Bár ezt a tanfolyamot azoknak találták ki eredetileg, akik a vendéglátásban dolgoznak, a laikusabbak is könnyedén el tudják sajátítani az alapokat. Én eddig az igazán laikusak közé tartoztam, ami a kávékészítést illeti. Most viszont már továbbfejlesztett kritikus szemmel tudok tekinteni a kávéra. 🙂 Mindenkinek ajánlom ezt a tanfolyamot, aki többet akar megtudni a tökéletes kávé titkairól és szeretne betekinteni egy kicsit az illy színfalai mögé is.

A cikksorozat további részeit az alábbi linkekre kattintva olvashatod el:
Barista tanfolyam az illy színeiben
Váljunk igazi baristákká!
A kávékóstolástól a latte artig vezető útDXN üzleti lehetőség

Szólj hozzá!