VÍZTESZT – avagy melyik víz jó a kávéfőzéshez?

DXN kávé

Vízteszt kávévalEgyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy kávé. A kávénak, mint italnak legfőbb alkotóeleme a víz volt. A mai mesénk főszereplője éppen ezért szintén a víz.

Ebben a cikkben arról lesz szó, hogy milyen vízzel érdemes kávét főznünk, ha igazán oda akarunk figyelni a minőségre.  A minőségi kávé a kávébabnál kezdődik, de a víznél fejeződik be. Cikkem alapjául a VGF Otthon blog „Kávéteszt – Milyen vízzel főzzünk kávét és teát?” című cikke szolgált.

A víz hatása a kávéra

Sokan nem is tudják, hogy milyen keménységű vízzel készült kávét isznak. A vízben lévő ásványi anyagok meghatározzák a víz keménységét és egyben az elkészített kávé ízét is.

Az a víz a legalkalmasabb kávéfőzéshez, aminek a Ph értéke 7 körül mozog.

Kemény víz

Ha túlságosan kemény vízzel főzünk kávét, akkor a kávéból kevésbé oldódnak ki azok az anyagok, melyek aromásabbá teszik ezt az italt.

Ha a víz keménységén nem tudunk változtatni, akkor vagy az őrlemény mennyiségén (többet használunk) vagy a porításon (finomabb őrlés) tudunk változtatni. Így elérhetjük, hogy aromásabb kávét kapjunk, bár kemény vízzel kávét főzni mégsem az igazi.

Lágy víz

Ha a kávéfőzéshez használt víz túlságos lágy, olyan anyagok is kioldódhatnak az őrleményből, melyek kesernyéssé teszik a kávé ízét.  Ez azért van, mert ilyenkor a kávé túloldódik.

Vízteszt

A VGF Otthon blog csapata 8 tesztalany segítségével végzett egy felmérést, hogy megállapítsák, melyik vízzel főzött kávé adja a legfinomabb ízt.

A teszt elején a 8 alany közül először azt nézték meg, kik azok, akik nem érzik jól az ízeket. Ők a tesztelés során a hasonló vizekkel készült kávékra eltérő pontokat adtak, pedig a víz ugyanabból a fajtából volt. Őket felmentették a további tesztelés alól.

A próbát kiálló alanyok a következő vizekkel készült kávékat tesztelték a továbbiakban:

  • magas ásványi anyag tartalmú víz
  • alacsonyabb ásványi anyag tartalmú víz
  • csapvíz
  • konyhai vízszűrős kancsós víz
  • konyhai, csap alá szerelhető vízszűrő berendezéssel szűrt víz

Vízteszt eredmények

A víztesztből kiderült, hogy valóban igaz az az állítás, miszerint a kemény vízből készült kávék kevésbé finomak, mint a lágy vízből készültek.

Az alanyok a magas ásványi anyag tartalommal rendelkező kemény vízzel főzött kávákra, illetve a csapvízzel készült kávékra adták a legkevesebb pontot.

Az eredményt az alábbi összefoglaló ábra jól szemlélteti:

Vízteszt eredmények
Kép forrása: vgfotthon.blog.hu

Ha pedig nemcsak a víz minőségére, de a kávé minőségére is oda szeretnénk figyelni, válasszuk az egészséges kávékat. Ehhez ajánlanom a DXN ganodermás kávéit, melyek a bennük található ganodermának köszönhetően a szervezetet is lúgosítják. Nekem bevált. 🙂

DXN termékek és kávék       Kávés üzleti lehetőség, MLM

Strifler Anita

DXN üzletépítő és blogger vagyok. Csapatom bővítéséhez olyan személyeket keresek, akik szívesen kipróbálnának egy másfajta kávét és szeretnének vele pénzt is keresni. :) RÉSZLETEK ITT: fekete.ganodermakave.hu, [email protected]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.