VÍZTESZT – avagy melyik víz jó a kávéfőzéshez?
Ebben a cikkben arról lesz szó, hogy milyen vízzel érdemes kávét főznünk, ha igazán oda akarunk figyelni a minőségre. A minőségi kávé a kávébabnál kezdődik, de a víznél fejeződik be. Cikkem alapjául a VGF Otthon blog „Kávéteszt – Milyen vízzel főzzünk kávét és teát?” című cikke szolgált.
A víz hatása a kávéra
Sokan nem is tudják, hogy milyen keménységű vízzel készült kávét isznak. A vízben lévő ásványi anyagok meghatározzák a víz keménységét és egyben az elkészített kávé ízét is.
Az a víz a legalkalmasabb kávéfőzéshez, aminek a Ph értéke 7 körül mozog.
Kemény víz
Ha túlságosan kemény vízzel főzünk kávét, akkor a kávéból kevésbé oldódnak ki azok az anyagok, melyek aromásabbá teszik ezt az italt.
Ha a víz keménységén nem tudunk változtatni, akkor vagy az őrlemény mennyiségén (többet használunk) vagy a porításon (finomabb őrlés) tudunk változtatni. Így elérhetjük, hogy aromásabb kávét kapjunk, bár kemény vízzel kávét főzni mégsem az igazi.
Lágy víz
Ha a kávéfőzéshez használt víz túlságos lágy, olyan anyagok is kioldódhatnak az őrleményből, melyek kesernyéssé teszik a kávé ízét. Ez azért van, mert ilyenkor a kávé túloldódik.
Vízteszt
A VGF Otthon blog csapata 8 tesztalany segítségével végzett egy felmérést, hogy megállapítsák, melyik vízzel főzött kávé adja a legfinomabb ízt.
A teszt elején a 8 alany közül először azt nézték meg, kik azok, akik nem érzik jól az ízeket. Ők a tesztelés során a hasonló vizekkel készült kávékra eltérő pontokat adtak, pedig a víz ugyanabból a fajtából volt. Őket felmentették a további tesztelés alól.
A próbát kiálló alanyok a következő vizekkel készült kávékat tesztelték a továbbiakban:
- magas ásványi anyag tartalmú víz
- alacsonyabb ásványi anyag tartalmú víz
- csapvíz
- konyhai vízszűrős kancsós víz
- konyhai, csap alá szerelhető vízszűrő berendezéssel szűrt víz
Vízteszt eredmények
A víztesztből kiderült, hogy valóban igaz az az állítás, miszerint a kemény vízből készült kávék kevésbé finomak, mint a lágy vízből készültek.
Az alanyok a magas ásványi anyag tartalommal rendelkező kemény vízzel főzött kávákra, illetve a csapvízzel készült kávékra adták a legkevesebb pontot.
Az eredményt az alábbi összefoglaló ábra jól szemlélteti:

Ha pedig nemcsak a víz minőségére, de a kávé minőségére is oda szeretnénk figyelni, válasszuk az egészséges kávékat. Ehhez ajánlanom a DXN ganodermás kávéit, melyek a bennük található ganodermának köszönhetően a szervezetet is lúgosítják. Nekem bevált. 🙂