A 3 legdrágább kávé a Földön állati ürülékből

A legkülönlegesebb kávékat szinte már aranyárban mérik. A mostani cikkben 3 olyan kávét fogok bemutatni, melyek állatok közreműködésével érdemelték ki a legdrágább kávé címet.

A kávék speciális jellegük miatt drágábbak. Ilyen formán nagyon kevés kávét tudnak kinyerni, ezért a piaci értékük jóval magasabb, mint a hagyományos módon kezelt kávébabok esetében.

3 különböző állat, 3 különböző ízvilág. A Kopi Luwak és a Black Ivory kávét viszonylag sokan ismerhetik, mint a legdrágább kávék. Azonban van itt egy kevésbé ismert kávé, melyet madár ürülékéből nyernek ki.

A Jacu madár kávéja

A Jacu madár ürülékéből nyert kávé állítólag nagyon finom. Bár nem a legdrágább kávé, íze mégis édes, mogyorós, ánizsos árnyalatokkal. Ha valaki nem hiszi, kóstolja meg. A fizetésnél pedig jól nyúljon a zsebébe.A Jacu madár kávé (Jacu bird coffee) egyébként egy Henrique Sloper nevű kávétermelő nevéhez fűződik. Kezdetben egyáltalán nem örült annak, hogy ez a védett madárfaj a földjén megeszi a kávécseresznyéket.

Majd később rájött, hogy a Jacu madár ürülékéből nyert arabica kávé sokkal finomabb és van olyan értékes, mint a Kopi Luwak vagy a Black Ivory kávé.

Azt is elmesélte, hogy a kávécseresznyéket betakarító munkásokat volt a legnehezebb meggyőzni arról, hogy innentől a Jacu madár ürülékéből takarítsák be a kávészemeket.

Az erőfeszítései eredményt hoztak, hiszen 60 kg a Jacu madár kávészemekből 3250$-ba kerül.

Kopi Luwak, vagyis a cibetmacska kávéja

Cibet macska kávé
Fotó: Iamnee, FreeDigitalPhotos.net

A Kopi Luwak kávéról már sokan hallottak. Angolul civet coffee-nak is nevezik. Ezt egy macskafélének, a cibetmacskának köszönhetjük. A kávé Indonéziából származik. Sokáig úgy gondolták, hogy ez a legdrágább kávé.Már Magyarországon is van olyan kávézó, ahol megkóstolhatjuk a Kopi Luwak kávét.

A cibetmacska az érett vörös színű kávécseresznyét eszi meg. Miután megette, szervezete csak a puha héjat emészti meg. A kemény kávébab a székletével együtt távozik.

A Kopi Luwak kávészemek származhatnak robusta vagy arabica kávébabokból is. Ízvilága leginkább a csoki aromájára emlékeztet.

Az igazi Kopi Luwak kávé nemcsak azért olyan drága, mert állati ürülékből szerzik, hanem azért is, mert a cibetmacska többnyire éjszakai állat. Nehéz megtalálni, így ürülékére is körülményesebb rábukkanni.

Azonban sajnos elképzelhető, hogy az olcsóbb Kopi Luwak kávékat olyan cibetmacska ürülékéből szerzik, mely állatokat fogva tartanak.Azt mondani sem kell, hogy egy sanyarú körülmények között élő állat nem tud olyan minőségű kávé alapanyagot „szolgáltatni”, mint szabadon élő társai. Nemcsak táplálkozási szokásukban térnek el egymástól. Pszichés tényezői is vannak a dolognak.

Black Ivory kávé, az elefánt kávé

Elefánt kávé (Black Ivory)

Nemcsak macskafélék vagy madarak tudják úgy megemészteni a kávécseresznyéket, hogy közben a kávébabot érintetlenül hagyják. Egész pontosan azért mégsem hagyják érintetlenül, mert a gyomorban biokémiai reakcióba lép a kávébab és az elefánt gyomorsava.

A kávészemek kiürítése akár 30 órát is igénybe vehet. Ezalatt az idő alatt az elefánt gyomorsava képes lebontani a kávé kesernyés ízéért felelős fehérjét. A Black Ivory kávé így egy harmonikus csokis-diós ízvilágú kávé lesz.

A Black Ivory kávénak arabica kávé az alapja és egy thaiföldi elefánt rezervátumban állítják elő. Állítólag ez a legdrágább kávé a világon és csak a második legdrágább kávé a cibet kávé.


Similar Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük