Tojásfestés kávéval. Működik?

DXN egészséges kávék és törzsvásárlói regisztráció

Annyi helyen olvastam már arról, hogy milyen szép tojásokat lehet festeni természetes anyagok felhasználásával, hogy arra gondoltam, én is kipróbálom, milyen a tojásfestés kávéval.

Az eredmény egy kicsit elkeserített:

Tojásfestés kávéval

A fenti két tojás közül a közelebbi az, amelyik kávéval lett festve. A távolabbi pedig egyáltalán nincs befestve. Ha megnézzük, nem sok különbség van köztük.

Tojásfestés kávéval

Nem tudom, hogy akik gyönyörű barna tojásokat tudnak festeni kávéval, ők hogyan csinálják, de az én technikám a következő volt:

Megfőztem a tojásokat, majd hideg vízben lehűtöttem őket.

Lefőztem körülbelül 3-4 adag erős kávét, amit beleöntöttem egy nagyobb üvegpohárba. A pohárba a megmaradt zaccot is beleborítottam. Gondoltam, így erősebb lesz a hatás.

Amikor a kávé is és a tojások is langyosra hűltek, akkor 1 tojást beletettem a kávézaccos kávéba. Az első 10 percben nem történt semmi…

…20 perc után még mindig nem történt semmi.

Ekkor úgy döntöttem, hogy a kávéba ecetet is öntök. Olvastam tojásfestési praktikák között, hogy az ecet segíthet a dolgon. Eltelt még 20 perc és úgy láttam, mintha egy árnyalatnyit sötétedett volna a tojás. Hurrá, sikerül a tojásfestés kávéval!

Végül több, mint egy órát hagytam a pohárban a tojást, de csak nem sötétedett tovább. Egy óra múlva muszáj volt kivennem, mert az a nagyon vékony réteg, ami rátapadt nehezen, már kezdett leperegni.

Miután megszáradt a tojás, összehasonlítottam egy festetlen tojással. Az eredmény a fenti képen látható. Bevallom, nem voltam elégedett. Mit ronthattam el vajon?

Tojáskarcolási próba

Úgy határoztam, a többi megfőzött tojást már be sem festem. Azzal az eggyel, ami viszont kávéval lett festve, elkezdtem kísérletezni. Gondoltam, ha már úgysem leszek húsvéti tojásfestő művész, elszórakozok azzal, ami eddig született.

Fogtam egy karcolót, ami nem igazán tojáskarcoló, de a célnak megfelelt. Még pár éve szereztem be hobbi boltban. Karcolni való képhez adták.

Tehát ezzel a karcolóval elkezdtem mintákat vinni a tojásra. Csak utána láttam meg, hogy végül is egészen szép barnára festette az ecetes kávé a tojást. A karcolás kiemelte a barna színét.

Mivel a tojáskarcolás első amatőr próbálkozásom volt, ezért nem született szép eredmény. Viszont nagyon érdekes tojásdíszítési technika és remélem, legközelebb már többet ki tudok hozni belőle. Jelenleg ennyit sikerült:

Tojásfestés karcolással

Tojásfestés és díszítés karcolással

Ezeken a képeken ugyanannak a tojásnak a két oldala látható. Neked működött a tojásfestés kávéval? Oszd meg bátran, mik a tapasztalatok!


DXN egészséges kávék és törzsvásárlói regisztráció

Hozzászólások