Gelato desszert Húsvétra egy csipetnyi kávéval

DXN kávé

Gelato receptA rendkívül gazdag desszert, a gelato friss és egyszerű alapanyagokból készül. A mandula és a narancs, valamint a klasszikus fagylaltnál krémesebb és jellegzetesen könnyű állaga a rászórt sós mandulával egy különleges ízélményt nyújt.

Húsvéti gelato recept

Hozzávalók:

  • 10 dkg Colomba sütemény (mandulás narancsos kalács, igazi olasz húsvéti desszert)
  • 20 dkg tojássárgája (kb. 12 db)
  • 225 ml tej
  • 275 ml tejszín
  • 5 dkg cukor

A tetejére:

  • 5 dkg sózott pörkölt mandula
  • 0,6 dkg csokoládé pehely
  • 0,2 dkg kávépor

A gelato elkészítése

  1. Forraljuk fel a tejet és a tejszínt, majd verjük fel a tojássárgáját a cukorral.
  2. Adjuk hozzá a tejet a tojáshoz, és folyamatos kevergetés mellett főzzük, amíg a hőmérséklete eléri a 90 °C-ot.
  3. Morzsoljuk bele a Colomba süteményt és keverjük el teljesen.
  4. A keveréket tegyük fagylaltkészítőbe és készítsük el a Colomba fagylaltot.
  5. Keverjük össze a csokoládé pelyhet a kávéporral, ezzel szórjuk meg a fagylalt tetejét, végül adjuk hozzá a mandulát.

Egy kis gelato történelem

A gelato szó jelentése fagylalt, ami egy népszerű olasz desszert különlegességre utal. Alacsonyabb zsírtartalmú, mint a hagyományos jégrémek, valamint levegőből is kevesebbet tartalmaz.

A gelato eredetét sok mendemonda övezi. Egyesek szerint hegyvidéki hóból és jégből készítették először Szicíliában, az ókori Rómában és Egyiptomban.

A legvalószínűbb azonban, hogy a korai gelato fagylalt az olasz halász, Francesco Procopio dei Coltelli nevéhez fűződik, aki a nagyapja fagylaltgépének tökéletesítése által megalkothatta ezt a zseniális különlegességet.

 

Forrás: Lavazza, Wikipédia

 


DXN egészséges kávék és törzsvásárlói regisztráció

Hozzászólások