Gelato desszert Húsvétra egy csipetnyi kávéval
A rendkívül gazdag desszert, a gelato friss és egyszerű alapanyagokból készül. A mandula és a narancs, valamint a klasszikus fagylaltnál krémesebb és jellegzetesen könnyű állaga a rászórt sós mandulával egy különleges ízélményt nyújt.
Húsvéti gelato recept
Hozzávalók:
- 10 dkg Colomba sütemény (mandulás narancsos kalács, igazi olasz húsvéti desszert)
- 20 dkg tojássárgája (kb. 12 db)
- 225 ml tej
- 275 ml tejszín
- 5 dkg cukor
A tetejére:
- 5 dkg sózott pörkölt mandula
- 0,6 dkg csokoládé pehely
- 0,2 dkg kávépor
A gelato elkészítése
- Forraljuk fel a tejet és a tejszínt, majd verjük fel a tojássárgáját a cukorral.
- Adjuk hozzá a tejet a tojáshoz, és folyamatos kevergetés mellett főzzük, amíg a hőmérséklete eléri a 90 °C-ot.
- Morzsoljuk bele a Colomba süteményt és keverjük el teljesen.
- A keveréket tegyük fagylaltkészítőbe és készítsük el a Colomba fagylaltot.
- Keverjük össze a csokoládé pelyhet a kávéporral, ezzel szórjuk meg a fagylalt tetejét, végül adjuk hozzá a mandulát.
Egy kis gelato történelem
A gelato szó jelentése fagylalt, ami egy népszerű olasz desszert különlegességre utal. Alacsonyabb zsírtartalmú, mint a hagyományos jégrémek, valamint levegőből is kevesebbet tartalmaz.
A gelato eredetét sok mendemonda övezi. Egyesek szerint hegyvidéki hóból és jégből készítették először Szicíliában, az ókori Rómában és Egyiptomban.
A legvalószínűbb azonban, hogy a korai gelato fagylalt az olasz halász, Francesco Procopio dei Coltelli nevéhez fűződik, aki a nagyapja fagylaltgépének tökéletesítése által megalkothatta ezt a zseniális különlegességet.
Forrás: Lavazza, Wikipédia