Fenséges kávés csoki mousse recept
A csoki mousse nem újkeletű édesség. Már az 1800-as évekből vannak róla feljegyzések. A mousse (ejtsd: musz) francia eredetű szó, jelentése hab. Ebben a cikkben kicsit megbolondítottuk a hagyományos csoki mousse receptet egy kis kávéval.
nehézségi fok: könnyű
adag: 4 adag
elkészítési idő:kb 30-40 perc
Kávés csoki mousse hozzávalók
Ganache-hoz:
- 100 g étcsokoládé (1 db 100 g-os tábla)
- 50 ml habtejszín
- 1 tasak Lingzhi Black Coffee ganodermás kávé
További hozzávalók a csoki mousse-hoz:
- 2 db tojás
- 40 g cukor
- 200 ml habtejszín
- csipet só
Díszítéshez:
- eper, ízlés szerint
- tejszínhab (elhagyható)
Mi ehhez a csoki mousse recepthez egy korábbi receptben leírt és elkészített kávés ganache krémből használtunk fel egy keveset.
A kávés csoki mousse receptje
- A kávés csoki mousse alapjaként először a ganache krémet kell elkészítenünk. (A kávés ganache-t mi nagyobb adagban készítettük el, mert több recepthez is felhasználtuk.)
- Daraboljuk fel a tábla csokoládét, majd borítsuk tálkába.
- Ezt követően forraljunk fel 50 ml habtejszínt. Ha felforrt, vegyük le a tűzhelyről és hagyjuk egy kicsit hűlni, 80 ˚C alatti hőmérsékletre.
- Adjunk hozzá a meleg tejszínhez 1 tasak Lingzhi Black Coffee instant kávét. A kávét keverjük el a tejszínben, hogy feloldódjon benne.
- A kávés tejszínt öntsük hozzá a feldarabolt csokoládéhoz és keverjük csomómentesre. Ha kész, tegyük félre az elkészült ganache krémet.
Megjegyzés: 80 ˚C alatti hőmérsékletre azért kellett visszahűtenünk a tejszínt, hogy amikor az instant kávét hozzáadjuk, ne károsodjon a kávéban lévő ganoderma.
- A kávés csoki mousse elkészítésének következő lépéseként vegyünk elő újabb két tálkát és válasszunk ketté 2 db tojásnak a sárgáját és fehérjét.
- A tojásfehérjés tálkát egyelőre tegyük félre.
- A tojássárgájához adjunk 40 g cukrot és gőz fölött keverjük addig, míg jól besűrűsödik.
- Miután levettük a gőzről, a besűrűsödött krémet továbbhabosítjuk, míg kihűl.
- Ehhez a kihabosított tojássárgájás krémhez hozzáadjuk az előzőleg elkészített kávés ganache krémet és egyenletesen elkeverjük. Majd egy kicsit félretesszük és elővesszük a tojásfehérjés tálkánkat.
- A tojásfehérjéhez teszünk egy csipet sót, majd kemény habbá verjük.
- A tojásfehérje habból egy kis adagot hozzáteszünk a csokis krémhez és elegyítjük vele.
- Majd a maradék tojásfehérje habbal is elkeverjük a félkész csokoládé mousse krémet. Minél fokozatosabban keverjük össze a habot a csoki mousse alappal, annál kiegyensúlyozottabb lesz a mousse.
- Ha ezzel megvagyunk, további 200 ml habtejszínből készítsünk kemény habot és szintén keverjük a már majdnem kész kávés csoki mousse-hoz.
- Miután jól elkevertük a kemény habot a kávés csoki mousse-szal, tegyük hűtőbe és hagyjuk állni 1-2 órát. Ha nagyon hígnak tűnik az elkészült kávés csokoládé mousse, ne aggódjunk, mert a hűtőben keményedni fog.
- Ha eltelt az 1-2 óra, vegyük ki a kávés mousse-t a hűtőből. Készítsünk elő 4 db üvegpoharat. Vágjunk össze pár szem epret és tegyük a poharak aljára.
- Majd öntsük a kávés csoki mousse-t a poharakba egyenlő részben. A mousse tetejét szintén díszítsük eperrel, illetve igény szerint tejszínhabbal.
Jó étvágyat! 🙂