Fenséges kávés csoki mousse recept

A csoki mousse nem újkeletű édesség. Már az 1800-as évekből vannak róla feljegyzések. A mousse (ejtsd: musz) francia eredetű szó, jelentése hab. Ebben a cikkben kicsit megbolondítottuk a hagyományos csoki mousse receptet egy kis kávéval.

nehézségi fok: könnyű
adag: 4 adag
elkészítési idő:kb 30-40 perc

Kávés csoki mousse hozzávalók

Ganache-hoz:

  • 100 g étcsokoládé (1 db 100 g-os tábla)
  • 50 ml habtejszín
  • 1 tasak Lingzhi Black Coffee ganodermás kávé

További hozzávalók a csoki mousse-hoz:



  • 2 db tojás
  • 40 g cukor
  • 200 ml habtejszín
  • csipet só

Díszítéshez:

  • eper, ízlés szerint
  • tejszínhab (elhagyható)

Mi ehhez a csoki mousse recepthez egy korábbi receptben leírt és elkészített kávés ganache krémből használtunk fel egy keveset.

A kávés csoki mousse receptje

  1. A kávés csoki mousse alapjaként először a ganache krémet kell elkészítenünk. (A kávés ganache-t mi nagyobb adagban készítettük el, mert több recepthez is felhasználtuk.)
  1. Daraboljuk fel a tábla csokoládét, majd borítsuk tálkába.

Étcsokoládé feldarabolása és tálba szórása

  1. Ezt követően forraljunk fel 50 ml habtejszínt. Ha felforrt, vegyük le a tűzhelyről és hagyjuk egy kicsit hűlni, 80 ˚C alatti hőmérsékletre.

Habtejszín felmelegítése kávés ganache krémhez

  1. Adjunk hozzá a meleg tejszínhez 1 tasak Lingzhi Black Coffee instant kávét. A kávét keverjük el a tejszínben, hogy feloldódjon benne.

Meleg tejszínbe Black Coffee-t szórunk



  1. A kávés tejszínt öntsük hozzá a feldarabolt csokoládéhoz és keverjük csomómentesre. Ha kész, tegyük félre az elkészült ganache krémet.

Készül a kávés ganache

Elkészült a kávés ganache krém

Megjegyzés: 80 ˚C alatti hőmérsékletre azért kellett visszahűtenünk a tejszínt, hogy amikor az instant kávét hozzáadjuk, ne károsodjon a kávéban lévő ganoderma.

  1. A kávés csoki mousse elkészítésének következő lépéseként vegyünk elő újabb két tálkát és válasszunk ketté 2 db tojásnak a sárgáját és fehérjét.

Tojásfehérje és sárgája szétválasztása csoki mousse-hoz

  1. A tojásfehérjés tálkát egyelőre tegyük félre.
  1. A tojássárgájához adjunk 40 g cukrot és gőz fölött keverjük addig, míg jól besűrűsödik.

Tojássárgája összekeverése cukorral gőz fölött



  1. Miután levettük a gőzről, a besűrűsödött krémet továbbhabosítjuk, míg kihűl.

Besűrűsödött krém továbbhabosítása

  1. Ehhez a kihabosított tojássárgájás krémhez hozzáadjuk az előzőleg elkészített kávés ganache krémet és egyenletesen elkeverjük. Majd egy kicsit félretesszük és elővesszük a tojásfehérjés tálkánkat.

Kávés csoki mousse alap elkészítése

  1. A tojásfehérjéhez teszünk egy csipet sót, majd kemény habbá verjük.

Tojásfehérje kemény habja csoki mousse-hoz

  1. A tojásfehérje habból egy kis adagot hozzáteszünk a csokis krémhez és elegyítjük vele.

Tojásfehérje hab és csoki mousse alap összekeverése

  1. Majd a maradék tojásfehérje habbal is elkeverjük a félkész csokoládé mousse krémet. Minél fokozatosabban keverjük össze a habot a csoki mousse alappal, annál kiegyensúlyozottabb lesz a mousse.
  1. Ha ezzel megvagyunk, további 200 ml habtejszínből készítsünk kemény habot és szintén keverjük a már majdnem kész kávés csoki mousse-hoz.

Kávés csoki mousse krém

  1. Miután jól elkevertük a kemény habot a kávés csoki mousse-szal, tegyük hűtőbe és hagyjuk állni 1-2 órát. Ha nagyon hígnak tűnik az elkészült kávés csokoládé mousse, ne aggódjunk, mert a hűtőben keményedni fog.
  1. Ha eltelt az 1-2 óra, vegyük ki a kávés mousse-t a hűtőből. Készítsünk elő 4 db üvegpoharat. Vágjunk össze pár szem epret és tegyük a poharak aljára.

Eper díszítéshez

  1. Majd öntsük a kávés csoki mousse-t a poharakba egyenlő részben. A mousse tetejét szintén díszítsük eperrel, illetve igény szerint tejszínhabbal.

Jó étvágyat! 🙂

Fenséges kávés csoki mousse


Similar Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük