A koffeinmentes kávé előállításának 3 módja

Refundo.hu

Koffeinmentes kávé előállításaVannak, akik egészségügyi vagy más okból kifolyólag nem ihatnak koffeines kávét. Nekik a koffeinmentes kávét szokták javasolni. Tudni kell azonban, hogy a koffeinmentes kávé is tartalmaz némi koffeint, de csak nagyon kis mennyiségben.

A koffeinmentes kávé előállításának 3 legismertebb módja a következő:

  • Oldószeres eljárás
  • Svájci vizes eljárás
  • CO2-eljárás

Mindhárom módszernek az a lényege, hogy koffeint vonjanak ki a kávébabokból. Mindezt úgy, hogy a kávé megtartsa valódi kávé aromáját. Nézzük meg ezeket az eljárásokat részletesebben.Oldószeres eljárás

A koffeinmentes kávé oldószeres eljárásával történő előállítása során először a nyers kávébabokat gőzölésnek teszik ki vagy forró vízbe áztatják. Ez azt eredményezi, hogy a kávébabok sejtszerkezete megnyílik, így már kivitelezhetővé válik az oldószerekkel történő koffeinmentesítés.

A használt oldószerek többnyire etil-acetát és diklórmetán (Forrás: Kávészenvedély c. könyv). Ezek az oldószerek megkötik a koffeint, így amikor a kávébabokat kimossák, már a koffeinnel együtt távozik az oldószer.

Költséghatékonyság szempontjából ez a legelterjedtebb eljárás. Hátránya viszont, hogy az oldószerek nem mindig csak a koffeint vonják ki a kávébabokból. Ez olykor némi minőségromlást eredményezhet.

Koffein kivonása oldószeres eljárással házilag:Svájci vizes eljárás (vagy más néven swiss water eljárás)

Ezt a környezetbarát koffeinmentesítéses módszert az 1980-as években fejlesztették ki.

A svájci vizes eljárás során szintén először vízbe áztatják a kávébabokat. A fent említett eljárással ellentétben ezzel a módszerrel nem kerülnek vegyszerek a kávébabokba.

A koffeint vízalapú zöld kávé kivonattal oldják ki a kávéból vagy zöld kávé eleggyel telített vizet használnak. A koffeinnel telt vizet ezt követően aktív szénszűrőn keresztül szűrik meg.

A swiss water eljárást nem a legköltséghatékonyabb, ezért ezt a minőségi kávéknál alkalmazzák. Nagy előnye viszont, hogy környezetbarát és a koffeinmentesítés során más hasznos anyagok nem oldódnak ki a kávéból, így az ízvilág is megmarad.

A svájci vizes eljárásról egy 2 perces videó, angol nyelven, érthetően:CO2-eljárás

Mint ahogyan a nevében is benne van, ennél a módszernél CO2-ot használnak koffeinmentesítésre. A művelet során a CO2-ot nagy nyomás alá helyezik, így halmazállapota megváltozik, cseppfolyósodik. A nagy nyomás és a CO2 hatására a koffein kioldódik a kávébabokból.

Ez a legdrágább eljárás a 3 közül, ugyanakkor talán ez az a módszer, ami amivel a koffeinmentes kávé legjobban megőrzi koffeines változatának ízjegyeit.

A CO2-eljárást ez a videó nagyszerűen szemlélteti:


Similar Posts

2 Comments

  1. Szia, köszi az összefoglalót! Tudod esetleg, hogy az itthon forgalmazott mentes kávék közül melyik készült svájci vizes módszerrel?

    1. Szia Edit!

      Azt sajnos nem tudom. Mivel azonban a Svájci vizes eljárás költségesebb, így feltételezem, az ezzel az eljárással készült koffeinmentes kávék a magasabb árkategóriát képezik.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük