A koffeinmentes kávé előállításának 3 módja

DXN kávé

Koffeinmentes kávé előállításaVannak, akik egészségügyi vagy más okból kifolyólag nem ihatnak koffeines kávét. Nekik a koffeinmentes kávét szokták javasolni. Tudni kell azonban, hogy a koffeinmentes kávé is tartalmaz némi koffeint, de csak nagyon kis mennyiségben.

A koffeinmentes kávé előállításának 3 legismertebb módja a következő:

  • Oldószeres eljárás
  • Svájci vizes eljárás
  • CO2-eljárás

Mindhárom módszernek az a lényege, hogy koffeint vonjanak ki a kávébabokból. Mindezt úgy, hogy a kávé megtartsa valódi kávé aromáját. Nézzük meg ezeket az eljárásokat részletesebben.

Oldószeres eljárás

A koffeinmentes kávé oldószeres eljárásával történő előállítása során először a nyers kávébabokat gőzölésnek teszik ki vagy forró vízbe áztatják. Ez azt eredményezi, hogy a kávébabok sejtszerkezete megnyílik, így már kivitelezhetővé válik az oldószerekkel történő koffeinmentesítés.

A használt oldószerek többnyire etil-acetát és diklórmetán (Forrás: Kávészenvedély c. könyv). Ezek az oldószerek megkötik a koffeint, így amikor a kávébabokat kimossák, már a koffeinnel együtt távozik az oldószer.

Költséghatékonyság szempontjából ez a legelterjedtebb eljárás. Hátránya viszont, hogy az oldószerek nem mindig csak a koffeint vonják ki a kávébabokból. Ez olykor némi minőségromlást eredményezhet.

Koffein kivonása oldószeres eljárással házilag:

Svájci vizes eljárás (vagy más néven swiss water eljárás)

Ezt a környezetbarát koffeinmentesítéses módszert az 1980-as években fejlesztették ki.

A svájci vizes eljárás során szintén először vízbe áztatják a kávébabokat. A fent említett eljárással ellentétben ezzel a módszerrel nem kerülnek vegyszerek a kávébabokba.

A koffeint vízalapú zöld kávé kivonattal oldják ki a kávéból vagy zöld kávé eleggyel telített vizet használnak. A koffeinnel telt vizet ezt követően aktív szénszűrőn keresztül szűrik meg.

A swiss water eljárást nem a legköltséghatékonyabb, ezért ezt a minőségi kávéknál alkalmazzák. Nagy előnye viszont, hogy környezetbarát és a koffeinmentesítés során más hasznos anyagok nem oldódnak ki a kávéból, így az ízvilág is megmarad.

A svájci vizes eljárásról egy 2 perces videó, angol nyelven, érthetően:

CO2-eljárás

Mint ahogyan a nevében is benne van, ennél a módszernél CO2-ot használnak koffeinmentesítésre. A művelet során a CO2-ot nagy nyomás alá helyezik, így halmazállapota megváltozik, cseppfolyósodik. A nagy nyomás és a CO2 hatására a koffein kioldódik a kávébabokból.

Ez a legdrágább eljárás a 3 közül, ugyanakkor talán ez az a módszer, ami amivel a koffeinmentes kávé legjobban megőrzi koffeines változatának ízjegyeit.

A CO2-eljárást ez a videó nagyszerűen szemlélteti:

DXN termékek és kávék       Kávés üzleti lehetőség, MLM

Strifler Anita

DXN üzletépítő és blogger vagyok. Csapatom bővítéséhez olyan személyeket keresek, akik szívesen kipróbálnának egy másfajta kávét és szeretnének vele pénzt is keresni. :) RÉSZLETEK ITT: fekete.ganodermakave.hu, [email protected]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.