Hány csésze kávét ihatunk naponta?

DXN egészséges kávék és törzsvásárlói regisztráció

Ahány kávé, annyiféle koffeintartalom. Ha tudni akarjuk a választ arra, hogy hány csésze kávét fogyaszthatunk naponta, először is azt kell megtudnunk, hogy a kávéban mennyi koffein található.

Tudod, hogy a te kávédban mennyi koffein van?

A napi ajánlott kávéfogyasztási mennyiség függ a kávé minőségétől és az elkészítési módjától.

Hány csésze kávét ihatunk? Avagy a napi ajánlott koffeinbevitel mennyisége.

A napi kávéfogyasztási mennyiséget befolyásoló tényezők

A kávébab fajtája

A kávénak két fő változatát fogyasztjuk tisztán vagy keverve. Az erősebb, markánsabb kávéra voksolók szinte biztos, hogy robusta kávét fogyasztanak. Koffeintartalma is magasabb.

Ezzel szemben, aki a lágyabb, „karamellásabb” ízvilágot kedveli, az feltehetően az arabica kávékat részesíti előnyben.

A robusta kávé koffeintartalma magasabb és általában véve olcsóbb, szemben az arabica kávéval.

Konklúzió: Ha robusta kávét iszol, kevesebb csészével fogyassz naponta, ha pedig arabica kávét, több csészével is megengedhetsz magadnak.

A kávé elkészítési módja

Ha csökkenteni akarjuk a koffeinbevitelt, értelemszerűen kevesebb őrleményből ajánlatos kávét készíteni. Azonban, ha ezt tesszük, fennállhat a veszélye annak, hogy alulfőzött kávét készítünk. Ez azonban nem gond, ha kifejezetten „vizesebb”, gyenge kávéra vágyunk.

Egy csésze kávé koffeintartalmát más elkészítési móddal is tudjuk befolyásolni. Például egy főzött kávé több koffeint tartalmaz, mint egy filteres.

Konklúzió: Eszpresszó kávéból kevesebb csészével érdemes fogyasztani, míg hosszú vagy filteres kávéból több csészével is ihatsz.

Instant vagy főzött

Az sem mindegy, hogy az instant vagy a főzött változatot részesítjük előnyben. Általában elmondható, hogy az instant kávék kevesebb koffeint tartalmaznak, mint a főzött társaik.

Konklúzió: Instantból többet, főzöttből kevesebbet.

Koffeintartalom egy csésze kávéban

Egy klasszikus espresso kávé körülbelül 7 gramm kávéőrleményből készül el. Ebben nagyjából 40-80 miligramm koffien található. Azonban ahogy fentebb írtam, egy csésze kávé koffeintartalmát a kávébab fajtája is befolyásolja.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság elvégzett néhány vizsgálatot a boltok polcain megtalálható kávék koffeintartalmával kapcsolatban. Az alábbi kávék szerepeltek a mérésben: Jacobs Merido Aroma, S Budget Caffé Classico, Segafredo Intermezzo, Douwe Egberts Omnia Classic, Tchibo Espresso Sicilia Style, Bravos Classic, Douwe Egberts Karaván, Edusco Wiener Extra, Gold, Belmont Mocca, Tchibo Gold, Douwe Egberts Paloma, Jacobs Krönung, Nescafe Gold Blend, S Budget instant kávé. A Hatóság hivatalosan közölt eredményei itt olvashatók: Mérési eredmények – Őrölt és instant kávék

Napi ajánlott koffeinbevitel mennyisége – Hány csésze kávét ihatunk meg egy nap?

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) egy 2015-ös, 120 oldalas tanulmányában határozta meg a napi ajánlott koffeinbevitel mennyiségét.

Az EFSA hivatalos álláspontja szerint az egyszerre bevihető maximális koffeinmennyiség 200 mg, egy 70 kg-os felnőttet alapul véve. A naponta biztonsággal elfogyasztható koffeinmennyiség egy átlagos felnőtt számára 400 mg. Ám várandósok számára ez a szám napi 200 mg koffeinre csökken.

Tehát ez alapján az állapotos nők napi maximum 2-3 csésze kávét ihatnak meg, míg egy átlagos adottságokkal rendelkező felnőtt ennek a dupláját is megengedheti magának anélkül, hogy bármilyen problémát okozna neki az elfogyasztott koffein. Természetesen ez abban az esetben igaz, ha más forrásból nem volt koffeinbevitel.


DXN egészséges kávék és törzsvásárlói regisztráció

Hozzászólások