A kávé feldolgozása

Refundo.hu

A kávé hosszú utat tesz meg, amíg a csészénkbe, bögrénkbe ér. Ez nem csak nagy távolságot, de hosszú időt is foglal magában. Többféle eljárási mód létezik. Vannak bevált módszerek, melyeket a legtöbb esetben alkalmaznak a kávé feldolgozása során.

Kávé feldolgozása

A kávé feldolgozása – előkészítő szakasz

Először is a kávé feldolgozásának van egy előkészítő szakasza. Ennek a szakasznak a lényege, hogy a kávét szárításra kész állapotra hozza. Ebben a fázisban a kávét nedves feldolgozással vagy száraz feldolgozással készítik elő.Nedves feldolgozás

A nedves feldolgozás kissé körülményesnek tűnik, legalábbis több elkülönülő fázisa van, mint a száraz feldolgozásnak.

Az érett és éretlen kávécseresznyéket vízzel telt tartályokba töltik. A túlérett kávécseresznyék a felszínre úsznak. A szétválasztás második fázisában a kávécseresznyéket egy lyukacsos dobban forgatják át, ahol az érett gyümölcsök a lyukakon átpréselődnek, míg az éretlenek (kemény héjuknál fogva) a dob belsejében maradnak.

Ezt követően a megfelelő kávécseresznyéket vizes medencékbe töltik. Majd hántológépek segítségével a gyümölcs külső héját eltávolítják. A gyümölcshéjat trágyaként vagy komposztként újrahasznosítják. A kocsonyás rész az, ami megmarad a babon.

Ettől a résztől kezdve a nedves feldolgozás kettéválik attól függően, hogy félmosott vagy mosott feldolgozást alkalmazunk.

Kávébab, kávégyümölcs feldolgozásaFélmosott (félszáraz) feldolgozásnál a nyálkás rétegű kávébabokat 2-5 cm magas rétegben kiterítik és rendszeres forgatás mellett kiszárítják. A hőmérséklet függvényében a kávébabokat 7-12 napig szárítják. Miután a kávébabok kiszáradtak, külső részük pergamenszerű réteggel bevontak. Az ezzel az eljárással készült kiszáradt kávébabokat vöröses-barnás foltosságukról lehet felismerni.Mosott feldolgozáskor a babok nedvességgel telítettek, minek következtében a kávébabos-vizes tartájokban megindul az erjedés és mikroorganizmusok segítségével lebomlik a kávébabról a kocsonyás rész. Ez a fermentálás. Ez a szakasz körülbelül 12-72 órán át tart, amíg a nyálkás réteg le nem bomlik teljesen. Majd a babokat megtisztítják, és 3-21 napig szárítják. A kiszáradt kávébabok nem foltosak, egyenletes bézs színük van.

Száraz feldolgozás

Amikor száraz feldolgozást alkalmaznak a kávébaboknál, vizet csak arra a rövid időre érnek a gyümölcsök, míg megtisztulnak a szennyeződésektől. Ezt követően azonnal elkezdik szárítani a cseresznyéket kiterítve a napon, 2-4 hétig. Ennél az előkészítési módnál a szárítás során végig rajta marad a kávécseresznyén a külső héj és a gyümölcshús is a babon. Szárítás után a kávécseresznyéket egy speciális malmon vagy hántolón mozgatják át, minek következtében a kiszáradt gyümölcshús lemorzsolódik a kávébabokról.

Melyik feldolgozás a jobb?

A nedves feldolgozást arra találták ki, hogy olyan területeken is lehessen végezni, melyek kevesebb napsütést és több csapadékot kapnak. A csapadékos területeken lehetetlen találni több hetes csapadékmentes időszakot, ezért ott a nedves feldolgozás kézenfekvőbb.

Ott, ahol a napsütéses órák száma kiemelkedően magas, száraz feldolgozással készítik elő szárításra a kávébabokat.

A száraz eljárás előnye, hogy a kávé testesebbé, tartalmasabbá válik.A nedves feldolgozásnál a kávé nem ennyire markáns, sok értékes anyag kioldódik a babokból. Ugyanakkor ennél az eljárásnál a kávéfajtára jellemző jegyek jobban kiérezhetők.

A kávé feldolgozása – Szárítás

Miután a kávébabokat megtisztították a gyümölcshústól, további tisztítási folyamatokon esnek át.

6-8 hét pihentetés után a kávébabokat teljesen megtisztítják, hogy már csak a zöld kávébab maradjon. Ezután a kávébabokat szelektálják és meghatározott minőségi kategóriákba sorolják.

A magas minőségű kávébabokat speciális zsákokba teszik, így védve a szemeket a befülledéstől, nedvességtől, kártevőktől, miközben hajón szállítják.

A célállomásra érkezvén a kávészemeket megpörkölik, így kerülnek boltok, kávézók polcaira.

 

Felhasznált irodalom:
Szuna Noémi – Csészével a világ körül
Anette Moldvaer – Kávészenvedély


Similar Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük