A kávé feldolgozása

DXN kávé

A kávé hosszú utat tesz meg, amíg a csészénkbe, bögrénkbe ér. Ez nem csak nagy távolságot, de hosszú időt is foglal magában. Többféle eljárási mód létezik. Vannak bevált módszerek, melyeket a legtöbb esetben alkalmaznak a kávé feldolgozása során.

Kávé feldolgozása

A kávé feldolgozása – előkészítő szakasz

Először is a kávé feldolgozásának van egy előkészítő szakasza. Ennek a szakasznak a lényege, hogy a kávét szárításra kész állapotra hozza. Ebben a fázisban a kávét nedves feldolgozással vagy száraz feldolgozással készítik elő.

Nedves feldolgozás

A nedves feldolgozás kissé körülményesnek tűnik, legalábbis több elkülönülő fázisa van, mint a száraz feldolgozásnak.

Az érett és éretlen kávécseresznyéket vízzel telt tartályokba töltik. A túlérett kávécseresznyék a felszínre úsznak. A szétválasztás második fázisában a kávécseresznyéket egy lyukacsos dobban forgatják át, ahol az érett gyümölcsök a lyukakon átpréselődnek, míg az éretlenek (kemény héjuknál fogva) a dob belsejében maradnak.

Ezt követően a megfelelő kávécseresznyéket vizes medencékbe töltik. Majd hántológépek segítségével a gyümölcs külső héját eltávolítják. A gyümölcshéjat trágyaként vagy komposztként újrahasznosítják. A kocsonyás rész az, ami megmarad a babon.

Ettől a résztől kezdve a nedves feldolgozás kettéválik attól függően, hogy félmosott vagy mosott feldolgozást alkalmazunk.

Kávébab, kávégyümölcs feldolgozásaFélmosott (félszáraz) feldolgozásnál a nyálkás rétegű kávébabokat 2-5 cm magas rétegben kiterítik és rendszeres forgatás mellett kiszárítják. A hőmérséklet függvényében a kávébabokat 7-12 napig szárítják. Miután a kávébabok kiszáradtak, külső részük pergamenszerű réteggel bevontak. Az ezzel az eljárással készült kiszáradt kávébabokat vöröses-barnás foltosságukról lehet felismerni.

Mosott feldolgozáskor a babok nedvességgel telítettek, minek következtében a kávébabos-vizes tartájokban megindul az erjedés és mikroorganizmusok segítségével lebomlik a kávébabról a kocsonyás rész. Ez a fermentálás. Ez a szakasz körülbelül 12-72 órán át tart, amíg a nyálkás réteg le nem bomlik teljesen. Majd a babokat megtisztítják, és 3-21 napig szárítják. A kiszáradt kávébabok nem foltosak, egyenletes bézs színük van.

Száraz feldolgozás

Amikor száraz feldolgozást alkalmaznak a kávébaboknál, vizet csak arra a rövid időre érnek a gyümölcsök, míg megtisztulnak a szennyeződésektől. Ezt követően azonnal elkezdik szárítani a cseresznyéket kiterítve a napon, 2-4 hétig. Ennél az előkészítési módnál a szárítás során végig rajta marad a kávécseresznyén a külső héj és a gyümölcshús is a babon. Szárítás után a kávécseresznyéket egy speciális malmon vagy hántolón mozgatják át, minek következtében a kiszáradt gyümölcshús lemorzsolódik a kávébabokról.

Melyik feldolgozás a jobb?

A nedves feldolgozást arra találták ki, hogy olyan területeken is lehessen végezni, melyek kevesebb napsütést és több csapadékot kapnak. A csapadékos területeken lehetetlen találni több hetes csapadékmentes időszakot, ezért ott a nedves feldolgozás kézenfekvőbb.

Ott, ahol a napsütéses órák száma kiemelkedően magas, száraz feldolgozással készítik elő szárításra a kávébabokat.

A száraz eljárás előnye, hogy a kávé testesebbé, tartalmasabbá válik.

A nedves feldolgozásnál a kávé nem ennyire markáns, sok értékes anyag kioldódik a babokból. Ugyanakkor ennél az eljárásnál a kávéfajtára jellemző jegyek jobban kiérezhetők.

A kávé feldolgozása – Szárítás

Miután a kávébabokat megtisztították a gyümölcshústól, további tisztítási folyamatokon esnek át.

6-8 hét pihentetés után a kávébabokat teljesen megtisztítják, hogy már csak a zöld kávébab maradjon. Ezután a kávébabokat szelektálják és meghatározott minőségi kategóriákba sorolják.

A magas minőségű kávébabokat speciális zsákokba teszik, így védve a szemeket a befülledéstől, nedvességtől, kártevőktől, miközben hajón szállítják.

A célállomásra érkezvén a kávészemeket megpörkölik, így kerülnek boltok, kávézók polcaira.

 

Felhasznált irodalom:
Szuna Noémi – Csészével a világ körül
Anette Moldvaer – Kávészenvedély

DXN termékek és kávék       Kávés üzleti lehetőség, MLM

Strifler Anita

DXN üzletépítő és blogger vagyok. Csapatom bővítéséhez olyan személyeket keresek, akik szívesen kipróbálnának egy másfajta kávét és szeretnének vele pénzt is keresni. :) RÉSZLETEK ITT: fekete.ganodermakave.hu, [email protected]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.