Cikória kávé, a koffeinmentes kávé alternatíva

A cikória kávé története, felhasználása

A cikória kávé a cikória nevű növény gyökeréből készült kávé. Ismerkedjünk meg közelebbről ezzel a növénnyel és a cikória kávéval.

A cikória felhasználása

Gyökerét, leveleit és virágait különböző célokra hasznosítják.

Gyökeréből kávét pörkölnek, ebből lesz a cikória kávé. Ez a koffeinmentes kávé egyik alternatívája, hiszen a cikória nem tartalmaz koffeint.

A cikória egy másik változatának leveleit előszeretettel használják salátákba.A vadcikória virágos hajtásából gyógyteát készítenek. Teáját főként máj- és epetisztításra használják, de hatékonyan segíthet a felsőlégúti betegségek legyőzésében, valamint székrekedésben, fogyásban is.

Egyes esetekben a cikória virágait ételek díszítésére is használják, hiszen a kék színű virág rendkívül színessé és ízlésessé varázsolja a tányéron elkészített ételt.

Az euronews. videója a cikóriáról

Kipróbáltam a cikória kávét, ez a véleményem róla

Cikória kávéból is létezik „hagyományos” változat, amit elkészítés után le kell szűrni. Valamint létezik instant kiszerelés is, amit egyszerűen csak fel kell oldani vízben. Én ez utóbbit próbáltam ki.Emlékszel még arra a gyerekkávéra, amit tízóraira adtak a suliban? Pont ilyen íze van ennek a kávénak, ha nagy mennyiségben fel van hígítva tejjel és adsz hozzá cukrot. Én szerettem azt a gyerek kávét és utólag belegondolva, valószínűleg az is cikória kávéból készült. Felnőtt koromban sokszor kerestem, milyen kávéból tudnak ilyen ízt előállítani, de nem jöttem rá. Mostanáig!

Ha a cukrozatlan, tej hozzáadása nélküli cikória kávét kóstolom, akkor azt mondom: Tényleg emlékeztet egy rosszul elkészített presszókávé földes ízére, ahogy azt több helyen olvastam már. Mégis az ízében és illatában érzek egy enyhén karamellás beütést.

Ha cukorral és tejjel, vagy tejszínnel feljavítom ezt a koffeinmentes kávét, akkor viszont egy egészen vállalható italt kapunk.

A színe olyan, mint az igazi kávé színe. Távolról nézve én biztosan összekeverném a cikória kávét az igazi kávéval.

Hol kapható a cikória kávé?

Szerencsére elég sok helyen beszerezhető, de nem mindenhol nagy a választék.A bioszallito.hu webshopban több cikória kávé közül is választhatunk. Érdemes a kereső mezőt használni és cikória szóra leszűrni. Bővíthető a találatok száma, ha csak a „cikó” szóra szűrünk, ugyanis az általam megkóstolt ital is például a Cikorina névre hallgat.

A cikória kávé előnyei

Kétség kívül, a cikória kávé fogyasztásának számtalan előnye van.

Gyerekbarát: A cikória kávé, mivel nem tartalmaz koffeint, bátran fogyaszthatják akár már óvodáskorú gyerekek is.

Csersavmentes: Mivel nem kávébabból készül, így csersavakat sem tartalmaz. Így akiknek ég a gyomruk a kávétól, a cikória kávé alternatíva lehet a gyomorégés kiküszöbölésére.

Inulinban gazdag: Az inulin egy fontos növényi rost a szervezet számára. Segíti az anyagcserét és javítja a különféle ásványi anyagok felszívódását.

Hátrányai szinte nincsenek is, azonban parlagfű, illetve különböző pollenekre allergiások fokozottan ügyeljenek arra, hogy okoz-e nekik bármilyen kellemetlenséget a cikória kávé fogyasztása. Valamint kismamáknak sem ajánlják a cikória kávé fogyasztását. További hátránya a a cikória kávénak, hogy nem igazi kávé. Tehát, ha valaki a kávébabos kávéhoz van szokva, az nem biztos, hogy elégedett lesz a cikória kávéval.

A cikória kávé története

Az első tömegesen előállított cikória kávét gazdasági és politikai megfontolásból hozták létre.

Az európai történet szerint a cikória kávé létrejötte és elterjedése Bonaparte Napóleon nevéhez köthető, nem sokkal azután, hogy 1806-ban kontinentális zárlatot hirdetett. Ez azt jelentette, hogy a császár megszüntette a kereskedelmet a Brit Birodalommal. Ezzel a lépéssel gyakorlatilag kávéhiány alakult ki Franciaország és az általa megszállt országok területein. Ezt követően kezdték el a cikória gyökerét a kávé pótlására használni.

Amerikában hasonló történelmi lépések nyomán terjedt el a cikória kávé a XIX. század második felében, az amerikai polgárháború idején. Az 1840-es években New Orleans volt Amerika második legnagyobb kávé importőre. Amikor New Orleanst blokád alá vették az északiak, a kávéhoz való hozzáférés nehézkessé vált, ezért a meglévő kávémennyiséget igyekeztek különböző adalékokkal növelni, például cikóriával. Így terjedt el végül Amerikában is a cikória kávé.

A cikória, mint növény

A cikória (Cichorium intybus) a mezei katáng (vadcikória) nemesített változata. Eredetileg Közép-Európában terjedt el, itt őshonos, de vannak feljegyzések arról, hogy már az egyiptomiak is használták gyógyászati célokra. Mára meghódította az egész világot.

Nevéből eredően a mezei katáng főként mezőkön, réteken, útszéleken található meg. Nem igényel különösebb törődést, ezért nagyon ellenálló az időjárási viszontagságokkal és betegségekkel szemben.

Lágy szárú, évelő növény. Az őszirózsafélék családjába tartozik. Többnyire világoskék virágai szorosan egymás mellett rendeződnek. Magassága elérheti a másfél métert is. Abban a tekintetben hasonlít a pitypangra, hogy mindkét növény szára fehér színű tejnedvet ereszt.

********

Felhasznált cikkek, források:
agroforum.hu – Mezei katáng: termesztése, gondozása és felhasználása
euronews. – A cikória valóságos aranybányája az egészség számára hasznos rostoknak
bestmixer.hu – Cikória kávé, avagy a koffeinmentes illúzió
rubicon.hu – Napóleon bevezeti a kontinentális blokádot
smithonianmag.com – The History of the Chicory Coffee Mix That New Orleans Made Its Own


Similar Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük