Kávékrémes tortácska recept
Ezt az isteni tortácska receptet különleges alkalmakkor a legjobb fogyasztani. Kicsit sok hozzávaló szükséges a kávékrémes tortácska elkészítéséhez, de az íze mindenért kárpótol. Különösen akkor, ha nagy kávérajongó vagy.
Elkészítési idő: 1 óra + 2 óra pihentetés
A kávékrémes tortácska hozzávalói (10 darabhoz)
tészta
- 300g fehér búzaliszt
- 100g cukor
- 100g olívaolaj
- 1 tojás
- 40g tojássárgája (kb. 2 tojás)
- 6g élesztő
- vanília
- só
- ½ citrom héja
kávékrém
- 200g víz
- 300ml feketekávé
- 2 tojás
- 20g tojássárgája (kb. 1 tojás)
- 50g cukor
- 40g kukorica keményítő
- 75g csokoládé
meringue
- 60g tojásfehérje (kb. 2 tojás)
- 120g cukor
A kávékrémes tortácska tésztakosárkáinak elkészítése
A tojásokat és a tojássárgáját öntsük egy hosszú, magas edénybe. Nagyon lassan csurgassuk rá az olívaolajat, majd kézi habverővel jól keverjük össze. A keveréket öntsük át egy nagyobb edénybe és adjuk hozzá a lisztet, a cukrot, a citromhéjat és a vaníliát. Keverjük össze míg egy laza tésztát nem kapunk, majd egy órára tegyük a hűtőbe pihenni. Olajozzuk ki a tortaformákat és töltsük meg őket a tésztával. 30-50 g kerüljön egy-egy formába. 180 °C – ra előmelegített sütőben süssük 10-12 percig. Mielőtt a krémet beletöltenénk hagyjuk a kosárkákat kihűlni.
A tortácskák krémjének elkészítése
A kávékrémet és a meringue-et a végén össze kell keverni.
Kávékrém
Főzzük le a kávét és aprítsuk fel a csokoládét. Egy tálban keverjük össze a tojásokat, a tojássárgákat és a cukrot, majd adjuk hozzá a keményítőt. Lassan, kézzel keverjük össze.
Forraljuk fel a vizet, majd öntsük hozzá a tojásos keveréket. Főzzük kb. 2 percig, amíg be nem sűrűsödik. Adjuk hozzá a kávét, majd vegyük le a tűzről és szórjuk bele az apróra vágott csokoládét. Addig keverjük, amíg teljesen el nem olvad. Hagyjuk kihűlni, majd tegyük be a hűtőbe.
Meringue (habcsók)
A hozzávalókat keverjük össze és addig verjük, amíg sűrű, krémszerű állaga nem lesz. Ez a folyamat akár 5 percig is eltarthat. Miután a kávékrém teljesen lehűlt adjunk 50 g meringue-t minden 150 g kávékrémhez és keverjük alaposan össze.
Forrás: Lavazza