Kávés ajándékok kávérajongóknak

Kávés finomságok halloweenre: Arany gesztenye

A halloweeni időszak kedvelt édesség alapanyaga a gesztenye. Az arany gesztenye elkészítése igényel némi gyakorlatot a konyhában, de bátran megpróbálkozhatunk vele, hiszen nagyon finom. A gyerekek egyik kedvence lesz, ha megkóstolják.

Arany gesztenye recept halloweenre

Arany gesztenye részeinek elkészítése

Az arany gesztenye receptjének alapját négy részegység elkészítése adja. Ezeket a legvégén úgy állítjuk össze, akár a legók darabkáit.

Első részösszetevő elkészítése – mousse

  • 225 g tej
  • 45 g tojássárga
  • 22 g cukor
  • 1 csipet só

Egy tálban verjük fel a tojások sárgáját a cukorral. Forraljuk fel a tejet, majd keverjük hozzá a tojásos keveréket. Habverővel dolgozzuk össze, adjunk hozzá a sót és melegítsük 85° C-ra.  Vegyük le a tűzről.



Második részösszetevő elkészítése

  • 275 g tejsodó (angol krém)
  • 3 g zselatin
  • 15 g víz a zselatin feloldásához
  • 425 g csokoládé
  • 430 g tejszínhab

A forró krémhez adjuk hozzá a csokoládét és a vízben feloldott zselatint; néhány percig hagyjuk melegen, amíg összeáll a massza és eléri a 38° C-ot, végül lassan keverjük bele a tejszínhabot. Egy nyomózsák segítségével töltsük a tésztát szilikon formákba és tegyük fagyasztóba.

Harmadik részösszetevő elkészítése – gesztenyés sütemény

  • 260 g tojássárga
  • 250 g tojásfehérje
  • 250 g cukor
  • 225 g édes gesztenye liszt
  • 2,5 g só
  • 250 g vaj
  • 15 g sütőpor

Az összes hozzávalót keverjük össze keverőtálban, majd sütőbe 170° C-on kb. 25 percig süssük. Hagyjuk kihűlni, majd hűtés után négyszögekre vágjuk fel.

Negyedik részösszetevő elkészítése – kávé karamell

  • 100 g porcukor
  • 50 g vaj
  • 80 g friss tejszín
  • 10 g instant kávé
  • 2 g só

Karamellizáljuk aranyszínűre a cukrot. Adjuk hozzá a puha vajat, keverjük jól össze, majd 32° C-on adjuk hozzá a tejszínt is. Forralás után tegyük bele a sót. Vegyük le a tűzről és hagyjuk kihűlni.

Az arany gesztenye összeállítása

A csokoládékrémmel töltsük meg egy gesztenye alakú forma 2/3-át, majd tegyük rá a formára vágott süteményt. Tegyük a fagyasztóba egy éjszakára, hogy könnyen ki tudjuk szedni a formából. Csokoládé reszelékkel és arany porral díszíthetjük, majd végül tegyünk a tetejére a kávé karamellből.

 




Similar Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük