Kávés finomságok halloweenre: Arany gesztenye
A halloweeni időszak kedvelt édesség alapanyaga a gesztenye. Az arany gesztenye elkészítése igényel némi gyakorlatot a konyhában, de bátran megpróbálkozhatunk vele, hiszen nagyon finom. A gyerekek egyik kedvence lesz, ha megkóstolják.
Arany gesztenye részeinek elkészítése
Az arany gesztenye receptjének alapját négy részegység elkészítése adja. Ezeket a legvégén úgy állítjuk össze, akár a legók darabkáit.
Első részösszetevő elkészítése – mousse
- 225 g tej
- 45 g tojássárga
- 22 g cukor
- 1 csipet só
Egy tálban verjük fel a tojások sárgáját a cukorral. Forraljuk fel a tejet, majd keverjük hozzá a tojásos keveréket. Habverővel dolgozzuk össze, adjunk hozzá a sót és melegítsük 85° C-ra. Vegyük le a tűzről.
Második részösszetevő elkészítése
- 275 g tejsodó (angol krém)
- 3 g zselatin
- 15 g víz a zselatin feloldásához
- 425 g csokoládé
- 430 g tejszínhab
A forró krémhez adjuk hozzá a csokoládét és a vízben feloldott zselatint; néhány percig hagyjuk melegen, amíg összeáll a massza és eléri a 38° C-ot, végül lassan keverjük bele a tejszínhabot. Egy nyomózsák segítségével töltsük a tésztát szilikon formákba és tegyük fagyasztóba.
Harmadik részösszetevő elkészítése – gesztenyés sütemény
- 260 g tojássárga
- 250 g tojásfehérje
- 250 g cukor
- 225 g édes gesztenye liszt
- 2,5 g só
- 250 g vaj
- 15 g sütőpor
Az összes hozzávalót keverjük össze keverőtálban, majd sütőbe 170° C-on kb. 25 percig süssük. Hagyjuk kihűlni, majd hűtés után négyszögekre vágjuk fel.
Negyedik részösszetevő elkészítése – kávé karamell
- 100 g porcukor
- 50 g vaj
- 80 g friss tejszín
- 10 g instant kávé
- 2 g só
Karamellizáljuk aranyszínűre a cukrot. Adjuk hozzá a puha vajat, keverjük jól össze, majd 32° C-on adjuk hozzá a tejszínt is. Forralás után tegyük bele a sót. Vegyük le a tűzről és hagyjuk kihűlni.
Az arany gesztenye összeállítása
A csokoládékrémmel töltsük meg egy gesztenye alakú forma 2/3-át, majd tegyük rá a formára vágott süteményt. Tegyük a fagyasztóba egy éjszakára, hogy könnyen ki tudjuk szedni a formából. Csokoládé reszelékkel és arany porral díszíthetjük, majd végül tegyünk a tetejére a kávé karamellből.