Kávéhabos csokis-diós muffin sütése

A kávéhabos csokis-diós muffin már csupán nevének hallatán is összefuthat a nyál a szánkban. A muffin tésztájában ugyan nincsen kávé, de egy ötletes megoldással (hab formájában) gyorsan pótoltuk ezt a hiányosságot. Ha nem tudsz betelni a muffinokkal és a legfinomabb muffinokat keresed, akkor a Muffin receptek oldalt is ajánljuk neked, ahol rengeteg muffin recept között böngészhetsz.

Íme, a kávéhabos csokis-diós muffin receptje:

Kávéhabos muffinnehézségi fok: közepes
adag: kb 24 db muffin
elkészítési idő: 15 perc előkészítés, 30-50 perc sütés

Hozzávalók

tészta:
  • 300 g liszt
  • 140 g cukor
  • 10 g sütőpor
  • 1 csipet só
  • 50 g kakaópor
  • 100 g dió
  • 150 g tejföl
  • 200 g olvasztott margarin vagy vaj
  • 250 ml tej
krém:
  • 200 g margarin vagy vaj
  • 150 g porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag DXN Cream Coffee (szerezd be itt)
  • 2 evőkanál forró víz

Sztori
A történet annyi, hogy amikor a fehércsokis kávétortát készítettük, akkor ezzel párhuzamosan a csokis-diós muffinokat is kisütöttük, hogy a kávétortából megmaradt alapanyagok egy részét felhasználjuk.



A csokis-diós muffin tésztájának elkészítése

  1. A dióbelet 180 ˚C sütőben 5 perc alatt megpirítjuk. Pirítás után könnyebben lejön a dió vékony héja. Mi nem szedtük le ezt a vékony héjat. Mindenkinek szabadon az ízlésére van bízva, hogy a diót megpucolja-e vagy sem.
  1. Miután kivettük a sütőből a pirított diót, durvára vágjuk. Tanácsos előbb megpirítani a diót és csak azután durvára vágni, hiszen így kisebb az esély arra, hogy odaég.

Dióbél durvára vágása csokis-diós muffinhoz

  1. Ezt követően 160 ˚C hőmérsékletre állítjuk a sütőt. Ezzel előkészítjük a sütőt a muffinok sütéséhez.
  1. Egy nagy tálban a száraz összetevőket összekeverjük (liszt, cukor, sütőpor, vaníliás cukor kakaópor, dió).

A muffin tészta száraz alapanyagai

Csokis-diós muffin alapanyagainak összekeverése

  1. Majd a keverékbe az olvasztott vajat, tejet és tejfölt is beletesszük, és ezzel szintén összekeverjük.
  1. Az így kapott masszát szilikon muffin formákba tesszük, de simán muffin papírt is használhatunk. Amennyiben fém formánk van, úgy mindenképp tegyünk bele muffin papírt is vagy vajazzuk, lisztezzük ki a formákat, hogy ne égjen rá a tészta. Szilikon forma esetén a papír elhagyható.
  1. Nekünk 6 db szilikon muffin formánk volt, így ezekbe tettük a masszát. A maradék csokis-diós muffin tésztát pedig hagyományos tepsiben kisütöttük.

Muffin tészta muffin formákba töltése

Csokis-diós muffin tepsiben sütve



  1. A muffin formákban 160 ˚C-on, 30 percig süssük a csokis-diós muffinokat.
    Ha tepsiben sütjük a muffin tésztát, tegyünk bele sütőpapírt, vagy vajazzuk, lisztezzük ki. Kb 50 percig süssük és ugyanúgy 160 ˚C-on. A tepsiben a masszának kb 3 cm magasnak kell lennie, és ebben az esetben nagyjából 50 perc a sütési idő. Mi 18×24 cm-es tepsit használtunk.
  1. Ha illatozik a süti, akkor valószínűleg már készen van. Ezt leellenőrizhetjük, ha fogpiszkálót szúrunk a tésztába. Ha a fogpiszkálóra rátapad a tészta és látjuk, hogy még nyers, süssük tovább.
  1. Ha kész, vegyük ki a sütőből és hagyjuk hűlni az elkészült csokis-diós muffinokat.

A kávéhab elkészítése

  1. A DXN Cream Coffee ganoderma kávét két evőkanál forró vízben (max 80 ˚C) föloldjuk, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
  1. A puha vajat a porcukorral és vaníliás cukorral jól kihabosítjuk (habosra keverjük).
  1. Ha kihűlt a kávé, belekeverjük a vajkrémbe és tovább habosítjuk.

Kávéhab készítése muffinhoz
Amint kihűlt a csokis-diós muffin, a tetejére kanalazzuk a krémes habot. A muffin tetejére diót vagy kávészemet teszünk.

Jó étvágyat! 🙂

Kávéhabos csokis-diós muffin


Similar Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük