Fehércsokis kávétorta recept
A fehércsokis kávétorta tökéletes lehet születésnapi meglepetésnek vagy különleges alkalmakra azoknak, akik szeretik a kávét. Próbáld ki és, ha tetszett a recept, ajánld tovább másoknak is. 🙂
nehézségi fok: közepes
adag: 10-12 szeletes tortához (22 cm-es tortaformát használva)
elkészítési idő: előkészítés 50 perc, sütés kb 35 perc
Hozzávalók
tészta:
- 200 g margarin vagy vaj
- 200 g porcukor
- 200 g liszt
- 4 db tojás
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 csipet só
krém:
- 200 g fehér csokoládé (2 tábla 100 grammos fehér csoki)
- 200 ml habtejszín
- 1 zacskó Lingzhi Black Coffee (szerezd be itt)
- 250 g mascarpone
- 1 csipet só
- fél kávéskanál őrölt kardamom (bio boltban kapható, de el is hagyható)
A fehércsokis kávétorta elkészítését lépésről lépésre végigkövetheted az alábbi pontok szerint.
A fehércsokis kávétorta krémjének elkészítése
- A fehér csokit késsel feldaraboljuk.
- A tejszínt folyamatos kevergetés mellett felforraljuk, majd 2-3 percig hűlni hagyjuk, hogy kevesebb, mint 80 ˚C-os legyen.
- Ezt követően beletesszük a meleg tejszínbe a Lingzhi Black Coffee ganoderma kávét és feloldjuk a tejszínben. (A tejszínt azért kell 80 ˚C alá hűtenünk, hogy a kávéban található ganoderma ne károsodjon.) Majd a meleg kávés tejszínt ráöntjük a csokira és addig keverjük, míg a csoki el nem olvad benne.
- Amikor a kávés krém szobahőmérsékletűre hűlt, betesszük a hűtőbe és hűtő hidegre hűtjük.
A fehércsokis kávétorta tésztájának elkészítése
- A sütőt 175 fokra előmelegítjük.
- A puha margarint vagy vajat a porcukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük.
- Majd a tojássárgájákat is hozzáadjuk és azzal is tovább habosítjuk.
- A megmaradt tojásfehérjét a csipet sóval kemény habbá verjük.
- A tojássárgájás vajas keverékhez apránként adjuk hozzá felváltva a lisztet és a tojásfehérje habot.
- A kivajazott, kilisztezett formába beleegyengetjük a már kész masszánkat. (A 22 cm-es tortakarika – tortaforma – kikenéséhez kb 20 g vajra és 50 g lisztre volt szükségünk.) 175 fokon légkeveréssel vagy alul-felül sütéssel 30-35 percig sütjük, amíg aranybarna lesz a teteje.
- Az idő végéhez közeledve fogpiszkálóval próbát végezhetünk, hogy megsült-e már a tészta. Érdemes fa alapanyagú eszközzel végezni a próbát, mert arra jobban rátapad a tészta, ha még nem sült meg teljesen.
- Ha teljesen kihűlt a tészta, fűrészkéssel hosszában kettévágjuk.
Összeállítjuk a fehércsokis kávétortát
- A hűtőből kivesszük a kávétorta krémjét, amikor már meghűlt. A krémet a mascarponeval, a csipet sóval és a kardamommal habosra keverjük. Vigyázzunk, hogy ne verjük túl a habot, mert a vaj kicsapódik és szemcsés lesz a krém.
- Az elkészült krém kétharmadát az alsó tortalapra rákenjük és elegyengetjük. A felső tortalapot rátesszük és egy kevés krémmel körbekenjük.
- A megmaradt krémet szabadon díszítésre használhatjuk vagy vastagabban kenjük körbe a tésztát. A torta tetejét kakaóval megszórjuk.
- Mielőtt felvágnánk a tortát, minimum fél napig tartsuk hűtőben, hogy a krém megkeményedjen, és az ízek összeérjenek.
Jó étvágyat hozzá! 🙂