Kávé és csokoládé, Valentin napi ínyencségek

DXN kávé

Bécsi kávé Valentin napraEz a két finomság talán sosem egészíti ki egymást annyira harmonikusan, mint Valentin napon.  A Lavazza összegyűjtött néhány receptet, amelyekkel egyszerű, de nagyon kedves meglepetést varázsolhatunk erre a napra.

Bécsi kávé (Viennese coffee)

Ez a kávé remek képet fest a bécsi eleganciáról, amely minden kortyban visszaköszön.

ELKÉSZÍTÉS:

Öntsünk 10 gramm csokoládészirupot egy kis üvegpohárba.

Készítsünk egy hosszú eszpresszót, öntsük rá a szirupra és adjunk hozzá tejszínhabot. Szórjuk meg a tetejét csokoládéreszelékkel.

Olasz Mokka (Italian Mocha)

A marocchino fondente egyszerű, de nagyon ízletes, amely érdekes csavart ad a megszokott kávénak. Ideális a nap beindításához vagy egy étkezés kellemes befejezéséhez!

Olasz mokka Valentin napraELKÉSZÍTÉS:

Öntsük az eszpresszót egy kisebb üvegpohárba. Adjunk hozzá egy nagy adag fekete csokoládét. Nagyvonalúan szórjuk meg a kávét kakaóporral és fekete borssal. Öntsünk rá forró tejkrémet, lehetőleg minél kevesebb tej hozzáadásával.

Befejezésként szórjuk meg egy újabb adag kakaóporral!

Crostata Mocha

A csokoládés mokka krémmel készített Crostata mindent visz, megéri időt szánni az elkészítésére!

GANACHE KRÉM ELKÉSZÍTÉSE:

Keverjünk krémessé két tojássárgáját cukorral. Forraljunk fel dupla tejszínt. Öntsük bele a tojássárgákat, és melegítsük tovább 90 °C-ra. Öntsük hozzá a kávét és keverjük össze alaposan. Ezt a keveréket tegyük rá az apróra vágott csokoládéra.  Óvatosan addig keverjük, amíg a csokoládé teljesen fel nem oldódik, majd hűtsük le hűtőben.

TÉSZTA ELKÉSZÍTÉSE:

Crostata mocha Valentin napraKockázzuk fel a vajat, és melegítsük szobahőmérsékletűre. Készítsünk egy gyűrűformát a liszttel és a kakaóporral. Tegyük a vajat, a cukrot és a tojást a gyűrű közepébe. Gyúrjuk össze a hozzávalókat, majd adjuk hozzá a lisztet, amíg a keverék sima nem lesz. Tegyük vissza a hűtőbe egy órára. Helyezzük a tésztát a sütőedénybe úgy, hogy az aljára és az oldalára is jusson, egy villával szurkáljuk meg a tetejét.  Süssük 18 percig hagyományos sütőben 180 °C-on, majd hagyjuk kihűlni.

SÜTEMÉNY ÖSSZEÁLLÍTÁSA:

Egy tasak segítségével adagoljuk a langyos ganache krémet a tésztára, majd tegyük hűtőbe, amíg a krém teljesen le nem hűl. Szórjuk meg porcukorral, tetejét díszíthetjük és tálaljuk!

****

Végezetül bemutatjuk egy híres séf technikáját, amely a kávé és a csokoládéfüggők számára maga a tökéletes mennyország. A Coffee Chocolate a Lavazza és Ferran Adrià séf 2007-es együttműködésének eredménye, tehát így csinálják a profik!

Coffee Chocolate

Coffee Chocolate Valentin napraNem egy tudós laboratóriumában, hanem Ferran Adrià, a kulinária élvonalába tartozó úttörő séf konyhájában vagyunk, a finomság elkészítése mégsem olyan egyszerű.  Nem biztos, hogy minden háztartásban található folyékony nitrogén és ehető arany.

Az elkészítés során maga a kávé többféle átalakuláson megy keresztül: egyszerű babból cukros kockává, szilárdból folyékonnyá, és végül forróból hideggé alakul át.

A folyékony nitrogénbe merítés miatt a cukrozott kávékocka kívülről hirtelen megszilárdul, amit ezután leöntünk forró csokoládéval, majd ehető arany díszítéssel fokozzuk a megjelenést.

De az igazi meglepetés belülről érkezik: a folyékony „kávészív”! Ha hűtőben tároljuk, akkor a csokoládéban lévő kávé megolvad (a folyékony nitrogénnél alacsonyabb hőmérséklet miatt), és bent marad a megszilárdult külső csokoládéréteg belsejében.

„A kávé nem olyan dolog, amit csak úgy megiszunk, hanem olyasmi, ami összetart bennünket” (Luigi Lavazza)

Kellemes Valentin napot!


DXN termékek és törzsvásárlói regisztráció DXN egészséges kávék és törzsvásárlói regisztráció

Hozzászólások