Kávés finomságok halloweenre: Tökös kocka
A tökös kocka fantázianévre hallgató halloweeni édesség a kávékrém, a kandírozott tök és a mascarpone krém különleges ízharmóniája, melyet narancsos csokoládé bevonat koronáz meg. A recept meglehetősen időigényes és aprólékos. Gyakorlott háziasszonyoknak érdemes megpróbálkozni vele.
Tökös kocka – a kávékrém elkészítése
- 340 g tejszín
- 112 g tej
- 135 g tojássárga
- 90 g porcukor
- 200 g tejcsokoládé
- 30 g instant kávé
- 3,5 g zselatin
Egy dupla serpenyőben verjük fel a tojássárgát a cukorral, majd a tejjel és krémmel 10 percig főzzük. Vegyük le a tűzről, majd keverjük bele a csokoládét és kávét. Jól dolgozzuk össze és hűtsük le. A hűtőből kivéve, amint a keverék megszilárdul, egy nyomózsák segítéségével tegyük egy kockaforma aljára, majd tegyük vissza a fagyasztóba.
Tökös kocka – a kandírozott tök elkészítése
- 200 g friss tök
- 500 g víz
- 500 g cukor
Egy serpenyőben néhány percre forraljuk fel a vizet és a cukrot. A szirupba tegyük bele a kis kockákra vágott tököket és lassan főzzük 15 percig. Vegyük le a tűzről és hagyjuk kihűlni az edényben legalább 24 órát. Másnap vegyük ki a szirupból, hagyjuk lecsöpögni és megszáradni.
Tökös kocka – a mascarpone krém elkészítése
- 250 g tejszín
- 60 g tojássárgája
- 40 g cukor
- 1 csipet só
- 6 g zselatin
- 250 g mascarpone
A tojássárgát, a cukrot, a sót és a tejszínt dupla serpenyőben 80 ° C-on főzzük. Levéve a tűzről keverjük bele a zselatint, végül a mascarponét. Legalább 24 órára tegyük hűtőbe, majd tálalás előtt kb. 5 percig verjük habverővel.
A sütemény befejezése következik, amihez 50 gramm macaront törjünk össze. A kávékrémet vegyük ki a fagyasztóból és váltakozva töltsük meg mascarpone-krémmel, kandírozott tökkel és a macaronnal. Majd újra tegyük fagyasztóba.
Tökös kocka – narancsos csokoládé bevonat
- 200 g fehér csokoládé
- 1 g narancs élelmiszer színezék
Olvasszuk meg a csokoládét és színezzük meg narancsos színnel. Pár percig keverjük. Gyors mozdulattal mártsuk bele a fagyasztott kockaformát a csokoládés bevonatba. A sütemények tetejét bronz permettel díszíthetjük.