Kávés piskótalap recept

Ez a kávés piskótalap a kávés piskótatekercs alapja lesz. Tehát nem egy magas tésztáról van szó, hanem egy laposabb és tömörebb, ugyanakkor rugalmasan feltekerhető tésztáról.

nehézségi fok: könnyű/közepes
adag: 20×30 cm-es tepsihez kalkulálva
elkészítési idő:20 perc előkészítés, 10-12 perc sütés

A kávés piskótalap recept hozzávalói

  • 5 db tojás
  • 100 g cukor
  • 90 g liszt
  • 10 g kakaópor (nem cukrozott)
  • kb 50 ml erős főzetű kávé

Így készítsd el a kávés piskótalapot

  1. Főzzünk egy jó erős kávét. Többet is főzhetünk, ha közben inni is akarunk belőle, de a piskótalap recepthez tegyünk félre 50 ml kávét ebből. 🙂
  1. Az 5 db tojás sárgáját és fehérjét szétválasztjuk és 2 külön tálba tesszük.

Tojásfehérje és sárgája kettéválasztása

  1. A tojásfehérjét elkezdjük habosítani. A 100 g cukor 2/3 részét (kb 3,5 evőkanál) a tojásfehérje habhoz adjuk, miközben habosítjuk.

Kihabosítjuk a tojásfehérjét



  1. A 100 g cukor 1/3 részét (kb 1,5 evőkanál) a tojássárgájához adjuk és ezt is kihabosítjuk.

Kihabosítjuk a tojássárgáját

  1. Miután megvagyunk a habosításokkal, egy újabb tálban összekeverünk 80 g lisztet, 10 g kakaóport és egy csipet sót.

Kávés piskótalap recept - száraz összetevők

  1. A cukorral kihabosított tojássárgájához öntsük hozzá az előzőleg lefőzött 50 ml kávét.

Kávés piskótalap recept - tojássárgája habhoz kávét öntünk

  1. A kihabosított tojásfehérjéből egy nagy kanállal a kihabosított kávés tojássárgájához adunk és simára keverjük.

Kávés piskótalap recept - tojássárgája habhoz tojásfehérje habot keverünk

  1. Majd ugyanezt a mozdulatot megismételjük fordítva. Tehát a simára kevert kávés tojássárgáját a tojásfehérje habhoz adjuk és elkeverjük.

Kávés piskótalap recept - a tojássárgája és tojásfehérje habot keverjük össze



  1. Miközben a kávés piskótalap alapot elegyítjük, fokozatosan adjuk hozzá a kakaós lisztet ehhez a masszához. Keverjük teljesen simára a piskótalap masszáját, közben melegítsük elő a sütőt 180 ˚C-ra.

Kávés piskótalap tészta összekeverése

  1. Készítsünk elő egy kb 20×30 cm méretű tepsit. Tegyünk az aljára sütőpapírt.

Helyezzünk sütőpapírt a tepsibe

  1. A piskótalap masszát öntsük a tepsibe. Egyengessük el és előmelegített sütőben 10-12 percig süssük. Ennél tovább ne nagyon süssük a kávés piskótalapot, mert a tészta kiszárad és nem lehet majd feltekerni a piskótatekercshez.

Kávés piskótalap recept - Piskótamasszát egyengessük el a tepsiben

TIPP: Miután megsült a piskótalap, nedves konyharuhával takarjuk le, míg kihűl. Ezzel is elősegítjük, hogy a tészta könnyebben feltekerhető legyen.

Kávés piskótalap recept - Takarjuk le a tésztát nedves konyharuhával



Az így elkészült kávés piskótalapot nem csak piskótatekercshez lehet felhasználni. Ha a lapot szétvágjuk, egymás tetejére rakhatjuk, közé pedig valamilyen krémet vagy lekvárt kenhetünk.


Similar Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük