Kávés piskótalap recept
Ez a kávés piskótalap a kávés piskótatekercs alapja lesz. Tehát nem egy magas tésztáról van szó, hanem egy laposabb és tömörebb, ugyanakkor rugalmasan feltekerhető tésztáról.
nehézségi fok: könnyű/közepes
adag: 20×30 cm-es tepsihez kalkulálva
elkészítési idő:20 perc előkészítés, 10-12 perc sütés
A kávés piskótalap recept hozzávalói
- 5 db tojás
- 100 g cukor
- 90 g liszt
- 10 g kakaópor (nem cukrozott)
- kb 50 ml erős főzetű kávé
Így készítsd el a kávés piskótalapot
- Főzzünk egy jó erős kávét. Többet is főzhetünk, ha közben inni is akarunk belőle, de a piskótalap recepthez tegyünk félre 50 ml kávét ebből. 🙂
- Az 5 db tojás sárgáját és fehérjét szétválasztjuk és 2 külön tálba tesszük.
- A tojásfehérjét elkezdjük habosítani. A 100 g cukor 2/3 részét (kb 3,5 evőkanál) a tojásfehérje habhoz adjuk, miközben habosítjuk.
- A 100 g cukor 1/3 részét (kb 1,5 evőkanál) a tojássárgájához adjuk és ezt is kihabosítjuk.
- Miután megvagyunk a habosításokkal, egy újabb tálban összekeverünk 80 g lisztet, 10 g kakaóport és egy csipet sót.
- A cukorral kihabosított tojássárgájához öntsük hozzá az előzőleg lefőzött 50 ml kávét.
- A kihabosított tojásfehérjéből egy nagy kanállal a kihabosított kávés tojássárgájához adunk és simára keverjük.
- Majd ugyanezt a mozdulatot megismételjük fordítva. Tehát a simára kevert kávés tojássárgáját a tojásfehérje habhoz adjuk és elkeverjük.
- Miközben a kávés piskótalap alapot elegyítjük, fokozatosan adjuk hozzá a kakaós lisztet ehhez a masszához. Keverjük teljesen simára a piskótalap masszáját, közben melegítsük elő a sütőt 180 ˚C-ra.
- Készítsünk elő egy kb 20×30 cm méretű tepsit. Tegyünk az aljára sütőpapírt.
- A piskótalap masszát öntsük a tepsibe. Egyengessük el és előmelegített sütőben 10-12 percig süssük. Ennél tovább ne nagyon süssük a kávés piskótalapot, mert a tészta kiszárad és nem lehet majd feltekerni a piskótatekercshez.
TIPP: Miután megsült a piskótalap, nedves konyharuhával takarjuk le, míg kihűl. Ezzel is elősegítjük, hogy a tészta könnyebben feltekerhető legyen.
Az így elkészült kávés piskótalapot nem csak piskótatekercshez lehet felhasználni. Ha a lapot szétvágjuk, egymás tetejére rakhatjuk, közé pedig valamilyen krémet vagy lekvárt kenhetünk.