A kávé története a XV-XVIII között
Bár a kávét csak néhány évszázada fogyasszuk ital formájában, története majd ezer évre nyúlik vissza.

A kávé 2 nagy csoportját különböztetjük meg, az arabica és a robusta kávét. A két fajnak eltérő származási helyet tulajdonítanak. Úgy tartják, hogy az arabica kávé őshazája Dél-Szudán, valamint Etiópia. Ezzel szemben a robusta kávé Nyugat-Afrikából származik.
Kezdetben a kávészemeket nem pörkölték. Nyersen fogyasztották a kávécseresznyét és annak levelét is. Már akkor tudták, hogy élénkítő hatása van, ezért nagy segítség volt annak idején a pásztoroknak.
Az első állomás – XV. század
Ahhoz, hogy az egész világ megismerhesse a kávét és annak élénkítő hatását, először afrikai rabszolgák szállították ezt az értékes növényt az Arab-félszigetre.
A XV. században szúfi szerzetesek próbáltak elsőként italt készíteni belőle. Ekkor még csak a kávégyümölcsöt használták és teaként itták, amit arab bornak (kisr, quishr) neveztek. A szerzetesek az italt arra használták, hogy az éjszakai imáik során könnyebben fent tudjanak maradni.
Ennek gyorsan híre ment, így már nem csak a szerzetesek, hanem tudósok és kereskedők is fogyasztották a kávégyümölcs teát a „bölcsek iskoláiban”. Így hívták azokat a helyeket, ahol a finom ital mellett diskurzusokat folytattak.
XVI. század
Ebben az időszakban tértek át az arabok a kávépörkölésre. A kávészemeket megpörkölték, majd pedig őrölték. Ezzel elindult az első igazinak mondható kávéfőzési hullám, ami már nagyban hasonlított a ma fogyasztott kávék ízvilágához.
Az új módszer gyorsan terjedt Egyiptomban, Észak-Afrikában és a Török Birodalomban egyaránt.
Védeni a védhetőt
Természetesen az arabok igyekeztek védeni a „találmányukat”. Az exportált kávébabokat szállítás előtt megfőzték, hogy senki ne tudja csíráztatni és más országokban meghonosítani.
Azonban egy szúfinak mégis sikerült…
XVII. század
A XVII. század elején egy szúfi kávét csempészett Jemenből Indiába. Ugyanez sikerült egy holland kereskedőnek is, így a kávébabok Amszterdamba is elkerültek.
A század végére a holland gyarmatokon (például Indonéziában) is megjelentek a kávéültetvények.
A hollandok állítólag ajándékba adták a kávét a franciáknak, így az további francia gyarmatokon is elterjedhetett (például Haitin).
Ezt követően Haitiról Jamaicára kerültek a kávébabok, így már az angolok is kivették részüket a kávé meghódításából.
XVIII. század
A történet szerint a portugálok egészen csavaros módon jutottak a kávébabokhoz. Elküldtek egy tengerésztisztet Brazíliából a Francia Guyanába, hogy hozzon kávébabokat. Sajnos hiába kért, nem járt sikerrel. Azonban leleményes volt és elcsábította az ottani kormányzó feleségét, aki végül egy virágcsokorba rejtve juttatta el a tengerésztisztnek a magokat.
Dél-Amerikából és a Karib-térségből a kávé tovább vándorolt Közép-Amerikába és Mexikóba, míg végül visszakerültek az afrikai gyarmatokra.
Így az egész világon elterjedt a kávé és mi ennek nagyon örülünk. 🙂
Felhasznált irodalom: Anette Moldvaer – Kávészenvedély