Kávé és csokoládé, Valentin napi ínyencségek
Ez a két finomság talán sosem egészíti ki egymást annyira harmonikusan, mint Valentin napon. A Lavazza összegyűjtött néhány receptet, amelyekkel egyszerű, de nagyon kedves meglepetést varázsolhatunk erre a napra.
Bécsi kávé (Viennese coffee)
Ez a kávé remek képet fest a bécsi eleganciáról, amely minden kortyban visszaköszön.
ELKÉSZÍTÉS:
Öntsünk 10 gramm csokoládészirupot egy kis üvegpohárba.
Készítsünk egy hosszú eszpresszót, öntsük rá a szirupra és adjunk hozzá tejszínhabot. Szórjuk meg a tetejét csokoládéreszelékkel.
Olasz Mokka (Italian Mocha)
A marocchino fondente egyszerű, de nagyon ízletes, amely érdekes csavart ad a megszokott kávénak. Ideális a nap beindításához vagy egy étkezés kellemes befejezéséhez!
Öntsük az eszpresszót egy kisebb üvegpohárba. Adjunk hozzá egy nagy adag fekete csokoládét. Nagyvonalúan szórjuk meg a kávét kakaóporral és fekete borssal. Öntsünk rá forró tejkrémet, lehetőleg minél kevesebb tej hozzáadásával.
Befejezésként szórjuk meg egy újabb adag kakaóporral!
Crostata Mocha
A csokoládés mokka krémmel készített Crostata mindent visz, megéri időt szánni az elkészítésére!
GANACHE KRÉM ELKÉSZÍTÉSE:
Keverjünk krémessé két tojássárgáját cukorral. Forraljunk fel dupla tejszínt. Öntsük bele a tojássárgákat, és melegítsük tovább 90 °C-ra. Öntsük hozzá a kávét és keverjük össze alaposan. Ezt a keveréket tegyük rá az apróra vágott csokoládéra. Óvatosan addig keverjük, amíg a csokoládé teljesen fel nem oldódik, majd hűtsük le hűtőben.
TÉSZTA ELKÉSZÍTÉSE:
Kockázzuk fel a vajat, és melegítsük szobahőmérsékletűre. Készítsünk egy gyűrűformát a liszttel és a kakaóporral. Tegyük a vajat, a cukrot és a tojást a gyűrű közepébe. Gyúrjuk össze a hozzávalókat, majd adjuk hozzá a lisztet, amíg a keverék sima nem lesz. Tegyük vissza a hűtőbe egy órára. Helyezzük a tésztát a sütőedénybe úgy, hogy az aljára és az oldalára is jusson, egy villával szurkáljuk meg a tetejét. Süssük 18 percig hagyományos sütőben 180 °C-on, majd hagyjuk kihűlni.
SÜTEMÉNY ÖSSZEÁLLÍTÁSA:
Egy tasak segítségével adagoljuk a langyos ganache krémet a tésztára, majd tegyük hűtőbe, amíg a krém teljesen le nem hűl. Szórjuk meg porcukorral, tetejét díszíthetjük és tálaljuk!
****
Végezetül bemutatjuk egy híres séf technikáját, amely a kávé és a csokoládéfüggők számára maga a tökéletes mennyország. A Coffee Chocolate a Lavazza és Ferran Adrià séf 2007-es együttműködésének eredménye, tehát így csinálják a profik!
Coffee Chocolate
Nem egy tudós laboratóriumában, hanem Ferran Adrià, a kulinária élvonalába tartozó úttörő séf konyhájában vagyunk, a finomság elkészítése mégsem olyan egyszerű. Nem biztos, hogy minden háztartásban található folyékony nitrogén és ehető arany.
Az elkészítés során maga a kávé többféle átalakuláson megy keresztül: egyszerű babból cukros kockává, szilárdból folyékonnyá, és végül forróból hideggé alakul át.
A folyékony nitrogénbe merítés miatt a cukrozott kávékocka kívülről hirtelen megszilárdul, amit ezután leöntünk forró csokoládéval, majd ehető arany díszítéssel fokozzuk a megjelenést.
De az igazi meglepetés belülről érkezik: a folyékony „kávészív”! Ha hűtőben tároljuk, akkor a csokoládéban lévő kávé megolvad (a folyékony nitrogénnél alacsonyabb hőmérséklet miatt), és bent marad a megszilárdult külső csokoládéréteg belsejében.
„A kávé nem olyan dolog, amit csak úgy megiszunk, hanem olyasmi, ami összetart bennünket” (Luigi Lavazza)
Kellemes Valentin napot!