VÍZTESZT – avagy melyik víz jó a kávéfőzéshez?

Vízteszt kávéval

Ebben a cikkben arról lesz szó, hogy milyen vízzel érdemes kávét főznünk, ha igazán oda akarunk figyelni a minőségre.  A minőségi kávé a kávébabnál kezdődik, de a víznél fejeződik be. Cikkem alapjául a VGF Otthon blog „Kávéteszt – Milyen vízzel főzzünk kávét és teát?” című cikke szolgált.

A víz hatása a kávéra

Sokan nem is tudják, hogy milyen keménységű vízzel készült kávét isznak. A vízben lévő ásványi anyagok meghatározzák a víz keménységét és egyben az elkészített kávé ízét is.

Az a víz a legalkalmasabb kávéfőzéshez, aminek a Ph értéke 7 körül mozog.

Kemény víz

Ha túlságosan kemény vízzel főzünk kávét, akkor a kávéból kevésbé oldódnak ki azok az anyagok, melyek aromásabbá teszik ezt az italt.

Ha a víz keménységén nem tudunk változtatni, akkor vagy az őrlemény mennyiségén (többet használunk) vagy a porításon (finomabb őrlés) tudunk változtatni. Így elérhetjük, hogy aromásabb kávét kapjunk, bár kemény vízzel kávét főzni mégsem az igazi.

Lágy víz

Ha a kávéfőzéshez használt víz túlságos lágy, olyan anyagok is kioldódhatnak az őrleményből, melyek kesernyéssé teszik a kávé ízét.  Ez azért van, mert ilyenkor a kávé túloldódik.

Vízteszt

A VGF Otthon blog csapata 8 tesztalany segítségével végzett egy felmérést, hogy megállapítsák, melyik vízzel főzött kávé adja a legfinomabb ízt.

A teszt elején a 8 alany közül először azt nézték meg, kik azok, akik nem érzik jól az ízeket. Ők a tesztelés során a hasonló vizekkel készült kávékra eltérő pontokat adtak, pedig a víz ugyanabból a fajtából volt. Őket felmentették a további tesztelés alól.

A próbát kiálló alanyok a következő vizekkel készült kávékat tesztelték a továbbiakban:

  • magas ásványi anyag tartalmú víz
  • alacsonyabb ásványi anyag tartalmú víz
  • csapvíz
  • konyhai vízszűrős kancsós víz
  • konyhai, csap alá szerelhető vízszűrő berendezéssel szűrt víz

Vízteszt eredmények

A víztesztből kiderült, hogy valóban igaz az az állítás, miszerint a kemény vízből készült kávék kevésbé finomak, mint a lágy vízből készültek.

Az alanyok a magas ásványi anyag tartalommal rendelkező kemény vízzel főzött kávákra, illetve a csapvízzel készült kávékra adták a legkevesebb pontot.

Az eredményt az alábbi összefoglaló ábra jól szemlélteti:

Vízteszt eredmények
Kép forrása: vgfotthon.blog.hu

Ha pedig nemcsak a víz minőségére, de a kávé minőségére is oda szeretnénk figyelni, válasszuk az egészséges kávékat. Ehhez ajánlanom a DXN ganodermás kávéit, melyek a bennük található ganodermának köszönhetően a szervezetet is lúgosítják. Nekem bevált. 🙂


DXN kávé webshop

Ez is érdekelhet

  • Hogy néz ki a kávé?

    Mindenki tudja, hogy néz ki a kávé. Amikor a kávé szót halljuk, többnyire az italra gondolunk, amit jóízűen elfogyasztunk. Ha pedig nem a fenséges élénkítő ital jut…

  • Robusta kávé jellemzői

    A robusta kávé (Coffea canephora) a világ kávétermesztésének körülbelül 30-40%-át teszi ki, így az arabica után a második leggyakrabban használt kávéfajta. Leginkább kedvező ára és magas koffeintartalma…

  • Koffein a kávéban

    A koffeint gyakran a kávéval azonosítjuk, pedig koffein sok dologban megtalálható, legyen szó egészséges vagy egészségtelen ételekről és italokról. Használják „tanulási segédletként” vagy, ha éppen nem az…

  • Kávézás olasz módra

    A több évszázados hagyomány komoly hatást gyakorolt az olasz társadalom egészére. A kávéivás világszerte jól ismert, napi szertartássá vált Olaszországban. A következőkben megismerheted, mikor milyen kávét illik…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük