Kávé mellé víz – sznobság vagy elvárt minimum?

DXN kávé

Kávé vízzel

Miért szolgálnak fel sok helyen a kávé mellé vizet? Vagy épp azt is kérdezhetnénk, hogy miért nem szolgálnak fel a kávé mellé vizet? Attól függően, hogy melyik megközelítést választjuk, többféle oka lehet. Otthon, munkahelyen általában víz nélkül isszuk a kávét. De, ha mégis iszunk előtte vagy utána vizet, azt igazából nem biztos, hogy tudatosan tesszük.

Kávé mellé víz – előtte vagy utána igyuk?

Sok helyen úgy tartják, hogy a kávé mellé kísérőnek adott víznek egészségügyi okai vannak. Amennyiben valóban kísérőként tekintünk a vízre és a kávé után isszuk meg, akkor ez segít a koffeint feloldani a szervezetünkben. Könnyebben felszívódik és a savasságot is csökkenthetjük vele valamelyest.
Ugyanakkor, mivel a kávénak vízhajtó hatása is van, a vízzel ezt a folyadékveszteséget is pótoljuk.

Higiéniás oka az, hogy a kávé mellé adott víz a kellemetlen szájszagot azonnal semlegesíti. Ezt akkor is jó, ha tudjuk, amikor éppen nem kávét iszunk, hanem más markáns ízű italt.

Esztétikai okból is fogyaszthatunk a kávé mellé vizet. Ha figyelünk arra, hogy a kávé után minél hamarabb megigyuk vizünket, akkor jó eséllyel csak sokkal kevesebb idő után színezi el fogainkat a kávé.

Más a helyzet, ha még a kávé előtt megisszuk vizünket. A nagy kávéguruk úgy tartják, hogy a kávé elfogyasztása előtt megivott víz leöblíti ízlelőbimbóinkat, ezáltal sokkal aromásabb és finomabb lesz az elfogyasztott kávé.

Tehát összefoglalva elmondhatjuk, hogy a kávé mellé felszolgált víz több okból is hasznos dolog:

 • oldja a koffeint a szervezetben
 • csökkenti a gyomor savasságát
 • pótolja a folyadékveszteséget
 • semlegesíti a szájszagot
 • kevésbé színezi a fogakat
 • tisztítja az ízlelőbimbóinkat

Ezek után az ember kétszer is meggondolja, hogy a kávé mellé ne igyon vizet. Akár előtte, akár utána isszuk, mindegyiknek van előnye. Sok praktikusság is rejlik ebben, nemcsak az etikett kedvéért tartják ezt a szokást. Hátránya lehet, hogy nincs is.

Felhasznált cikk: kaveklub.postr.hu

DXN termékek és kávék       Kávés üzleti lehetőség, MLM

Strifler Anita

DXN üzletépítő és blogger vagyok. Csapatom bővítéséhez olyan személyeket keresek, akik szívesen kipróbálnának egy másfajta kávét és szeretnének vele pénzt is keresni. :) RÉSZLETEK ITT: fekete.ganodermakave.hu, [email protected]

One thought on “Kávé mellé víz – sznobság vagy elvárt minimum?

 • szeptember 1, 2016 at 10:27
  Permalink

  A cikk alapjan illetve altalam ismert forrasokbol, en tuti kavezas elott es utan is, elfogyasztanek egy kis uveg vagy pohar vizet.

  Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.