Kávé mellé víz – sznobság vagy elvárt minimum?

Kávé vízzel

Miért szolgálnak fel sok helyen a kávé mellé vizet? Vagy épp azt is kérdezhetnénk, hogy miért nem szolgálnak fel a kávé mellé vizet? Attól függően, hogy melyik megközelítést választjuk, többféle oka lehet. Otthon, munkahelyen általában víz nélkül isszuk a kávét. De, ha mégis iszunk előtte vagy utána vizet, azt igazából nem biztos, hogy tudatosan tesszük.

Kávé mellé víz – előtte vagy utána igyuk?

Sok helyen úgy tartják, hogy a kávé mellé kísérőnek adott víznek egészségügyi okai vannak. Amennyiben valóban kísérőként tekintünk a vízre és a kávé után isszuk meg, akkor ez segít a koffeint feloldani a szervezetünkben. Könnyebben felszívódik és a savasságot is csökkenthetjük vele valamelyest.
Ugyanakkor, mivel a kávénak vízhajtó hatása is van, a vízzel ezt a folyadékveszteséget is pótoljuk.

Higiéniás oka az, hogy a kávé mellé adott víz a kellemetlen szájszagot azonnal semlegesíti. Ezt akkor is jó, ha tudjuk, amikor éppen nem kávét iszunk, hanem más markáns ízű italt.Esztétikai okból is fogyaszthatunk a kávé mellé vizet. Ha figyelünk arra, hogy a kávé után minél hamarabb megigyuk vizünket, akkor jó eséllyel csak sokkal kevesebb idő után színezi el fogainkat a kávé.

Más a helyzet, ha még a kávé előtt megisszuk vizünket. A nagy kávéguruk úgy tartják, hogy a kávé elfogyasztása előtt megivott víz leöblíti ízlelőbimbóinkat, ezáltal sokkal aromásabb és finomabb lesz az elfogyasztott kávé.

Tehát összefoglalva elmondhatjuk, hogy a kávé mellé felszolgált víz több okból is hasznos dolog:

  • oldja a koffeint a szervezetben
  • csökkenti a gyomor savasságát
  • pótolja a folyadékveszteséget
  • semlegesíti a szájszagot
  • kevésbé színezi a fogakat
  • tisztítja az ízlelőbimbóinkat

Ezek után az ember kétszer is meggondolja, hogy a kávé mellé ne igyon vizet. Akár előtte, akár utána isszuk, mindegyiknek van előnye. Sok praktikusság is rejlik ebben, nemcsak az etikett kedvéért tartják ezt a szokást. Hátránya lehet, hogy nincs is.

Felhasznált cikk: kaveklub.postr.hu
Similar Posts

One Comment

  1. A cikk alapjan illetve altalam ismert forrasokbol, en tuti kavezas elott es utan is, elfogyasztanek egy kis uveg vagy pohar vizet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük