Koffein a kávéban

A koffeint gyakran a kávéval azonosítjuk, pedig koffein sok dologban megtalálható, legyen szó egészséges vagy egészségtelen ételekről és italokról. Használják „tanulási segédletként” vagy, ha éppen nem az agyunkat akarjuk élénkíteni, akkor a sportban is jelentős szerepe van serkentő hatása miatt.

Néhány információ a koffeinről

Koffein molekula
Koffein molekula

A koffein felfedezése német és francia vegyészek nevéhez fűződik. Noha nem tudtak egymás munkásságáról, mégis szinte egy időben fedezték fel a vegyületet a XIX. században. Friedrich Ferdinand Runge, német vegyész volt az, aki elsőként vont ki koffeint a kávébabból.

Ami a koffein kémiai és fizikai tulajdonságait illeti, vízben nehezen oldódik. A koffeinről a kávé összetevői című cikkemben már írtam. Ez egy fehér színű kristályos vegyület keserű ízzel. Olvadáspontja 234-239 ˚C közé tehető.

Koffein hatása

A koffein köztudott hatása az élénkítés, serkentés. Serkenti az agyat, így kevésbé érezzük, ha fáradtak vagyunk. Bár a koffein felpörgethet, hatása mégsem tartós, legalábbis ami a kávék és energiaitalok fogyasztását illeti.

Bizonyára mindenki tapasztalta, ha rendszeresen fogyasztunk olyan italokat, melyben koffein van, annak csak rövid ideig tart a hatása. Néha érezhetjük, hogy el is marad a hatás. Érdemes egy kis rendszertelenséget vinni a koffeinfogyasztásunkba, ha a szervezetünk már hozzászokott, hogy mindig ugyanabban az időben kapja meg a napi koffeinadagját.

Koffein mellékhatása leginkább akkor lép fel, ha túlzásba visszük. Ilyenkor megdobogtathatja a szívet, kézremegést okozhat. Előfordulhat ezen kívül gyomorégés, magas vérnyomás, fejfájás. Ezen mellékhatások előfordulásakor kávé allergia sem kizárt.

Ugyan a kávé okozhat fejfájást, ám sok esetben (és én is ezt tapasztaltam) megszüntetheti vagy enyhítheti a fájdalmat, ha citromos kávé formájában fogyasztjuk.

Mennyi koffein van a kávéban?

Az, hogy mennyi koffein van a kávéban, függ attól, hogy milyen kávét iszunk. A sötétebb pörkölésű kávékban több koffein található.

Sőt, még a koffeinmentes kávé is tartalmaz koffeint, bár elenyésző mennyiségben. A koffeinmentes kávékból körülbelül a koffein 90-99% százalékát vonják ki. Ez történhet oldószeres eljárással, svájci vizes eljárással vagy CO2-eljárással.

Koffeintáblázat a Wikipédiáról:

Kávéfajta Koffeintartalom [mg/100ml]
kávé (amerikai, hosszú) 40-80
presszókávé (dupla) 50-175
ristretto (szimpla) 25-50
instant kávé (elkészítve) koffeinmentes, vagy 30-50
koffeinmentes kávé 1,5-2

DXN kávé webshop

Ez is érdekelhet

  • A tökéletes espresso kávé jellemzői

    Ahhoz, hogy tökéletes espresso kávét tudjunk készíteni, ismernünk kell, milyen a tökéletes espresso. Elsősorban az elkészítéssel kapcsolatos technikai információkkal fontos tisztában lenni. Másodsorban pedig tudnunk kell, mi…

  • A kávé összetétele

    A kávé összetétele szerint sokféle vegyületet tartalmaz, amelyek hozzájárulnak a kávé különleges ízéhez, illatához és hatásához. A kávé az egyik legnépszerűbb ital világszerte, amely naponta emberek millióinak…

  • A kávé útja 5 lépésben

    Nem kevés állomása van a kávénak, míg eljut a földekről a csészénkbe. Az ültetéstől, a szüretelésen át a csomagolásig a kávébabok meghatározott folyamaton mennek keresztül, amelynek célja,…

  • Legjobb instant kávé

    Rohanó világunkban egyre nagyobb igény mutatkozik a gyors, egyszerű, mégis élvezetes megoldásokra – ez alól a kávéfogyasztás sem kivétel. Az instant kávé népszerűsége töretlenül növekszik, és sokak…

  • Robusta kávé jellemzői

    A robusta kávé (Coffea canephora) a világ kávétermesztésének körülbelül 30-40%-át teszi ki, így az arabica után a második leggyakrabban használt kávéfajta. Leginkább kedvező ára és magas koffeintartalma…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük