Koffein a kávéban
A koffeint gyakran a kávéval azonosítjuk, pedig koffein sok dologban megtalálható, legyen szó egészséges vagy egészségtelen ételekről és italokról. Használják „tanulási segédletként” vagy, ha éppen nem az agyunkat akarjuk élénkíteni, akkor a sportban is jelentős szerepe van serkentő hatása miatt.
Néhány információ a koffeinről
A koffein felfedezése német és francia vegyészek nevéhez fűződik. Noha nem tudtak egymás munkásságáról, mégis szinte egy időben fedezték fel a vegyületet a XIX. században. Friedrich Ferdinand Runge, német vegyész volt az, aki elsőként vont ki koffeint a kávébabból.
Ami a koffein kémiai és fizikai tulajdonságait illeti, vízben nehezen oldódik. A koffeinről a kávé összetevői című cikkemben már írtam. Ez egy fehér színű kristályos vegyület keserűízzel. Olvadáspontja 234-239 ˚C közé tehető.
Koffein hatása
A koffein köztudott hatása az élénkítés, serkentés. Serkenti az agyat, így kevésbé érezzük, ha fáradtak vagyunk. Bár a koffein felpörgethet, hatása mégsem tartós, legalábbis ami a kávék és energiaitalok fogyasztását illeti.
Bizonyára mindenki tapasztalta, ha rendszeresen fogyasztunk olyan italokat, melyben koffein van, annak csak rövid ideig tart a hatása. Néha érezhetjük, hogy el is marad a hatás. Érdemes egy kis rendszertelenséget vinni a koffeinfogyasztásunkba, ha a szervezetünk már hozzászokott, hogy mindig ugyanabban az időben kapja meg a napi koffeinadagját.
Koffein mellékhatása leginkább akkor lép fel, ha túlzásba visszük. Ilyenkor megdobogtathatja a szívet, kézremegést okozhat. Előfordulhat ezen kívül gyomorégés, magas vérnyomás, fejfájás. Ezen mellékhatások előfordulásakor kávé allergia sem kizárt.
Ugyan a kávé okozhat fejfájást, ám sok esetben (és én is ezt tapasztaltam) megszüntetheti vagy enyhítheti a fájdalmat, ha citromos kávé formájában fogyasztjuk.
Mennyi koffein van a kávéban?
Az, hogy mennyi koffein van a kávéban, függ attól, hogy milyen kávét iszunk. A sötétebb pörkölésű kávékban több koffein található.
Sőt, még a koffeinmentes kávé is tartalmaz koffeint, bár elenyésző mennyiségben. A koffeinmentes kávékból körülbelül a koffein 90-99% százalékát vonják ki. Ez történhet oldószeres eljárással, svájci vizes eljárással vagy CO2-eljárással.
Koffeintáblázat a Wikipédiáról:
Kávéfajta | Koffeintartalom [mg/100ml] |
kávé (amerikai, hosszú) | 40-80 |
presszókávé (dupla) | 50-175 |
ristretto (szimpla) | 25-50 |
instant kávé (elkészítve) | koffeinmentes, vagy 30-50 |
koffeinmentes kávé | 1,5-2 |