Kávéval festés. Hogyan készítsünk kávé festményeket?

A minap a Facebookon böngésztem egy kreatív alkotó csoportban és felfigyeltem az egyik csoporttag saját készítésű kávé festményeire. Annyira megtetszettek az alkotásai, hogy rögtön írtam neki. Megkértem, mesélje el, hogyan fest kávéval. Szerettem volna, ha a blogomba is felkerül egy ilyen írás, hiszen a kávéval festésnek is megvannak a maga apró fortélyai.

Aki pedig megossza velünk a kulisszatitkokat: Fülöp Krisztina
Ráadásul most egy igazi művésztől tanulhatjuk el a technikát, hiszen Krisztina az ELTE Savaria Egyetemi Központban szerezte diplomáját képgrafikus és festő szakon.

Íme az ő tanácsai a kávéval festés kapcsán:

Kávé festmények, ahogy én készítem

Fülöp Krisztina festő

2017 nyarán kezdtem el kísérletezni a kávéval való festéssel, amit azóta nagyon megkedveltem. Szerintem nagyon különleges és érdekes technikának számít. Nem sok emberről tudok, aki itt Magyarországon ilyesmivel foglalkozna.Körülbelül másfél éve kísérletezem ezzel a technikával, éppen ezért sajnos még nem tudom, hogy meddig „áll el” egy ilyen kép, milyen lesz 10-20 év múlva. Viszont mivel a ruhán is elég tartós szokott lenni a kávéfolt, én nem aggódom amiatt, hogy egyszer csak „eltűnik a kép”.

A kávéval való festés nagyon hasonlít az akvarellhez. Ennél is célszerű minél vastagabb papírt használni, nehogy felhullámosodjon a festményünk a víztől.

A kávéfesték instant fekete kávé és víz elegyéből születik meg, melyet minél sötétebbre, sűrűbbre próbálok kikeverni. Ha világosabb árnyalatra van szükségem, akkor több vizet keverek a kávéhoz. Sokszor lefőzött kávét is használok festés közben, ami sokkal „vizesebb” áttetszőbb színű, mint az instant változat.

Puha ecsetet használok hozzá és úgy festek vele, mintha vízfesték lenne. Azt is megfigyeltem már, hogy a barnás szín száradás után kissé sötétebb lesz, ezt érdemes figyelembe venni festésnél.

Ha olyan képet festünk, ahol sok szabályos vonal van (pl. egy épületnél), akkor a festés és száradás után 1-2 helyen át szoktam húzni a kép főbb vonalait fekete tűfilccel így a vékonyabb vonalak is kapnak egy kis hangsúlyt.Kávé festmények

Kávéval festeni egyáltalán nem nehéz, én biztosan sok képet fogok még ezzel a technikával készíteni, arról nem is beszélve, hogy környezetkímélőbb, mint az olaj- vagy akrilfesték. A megszáradt kép pedig még sokáig kávéillatú marad.

Egy hasznos tipp a kávéval való festéshez

A festményünk megóvása érdekében ne tegyük ki a képet közvetlen napfénynek és párás levegőnek. Amennyiben sokáig szeretnénk még gyönyörködni festményünkben érdemes üveglap alá helyezni és bekeretezni a megszáradt képet.

Videó a kávéval való festésről. Így készült.

Ha tetszettek Krisztina képei, itt is megtalálod őt:

Facebook: Christina Art
Instagram: christinaart7
Email: fulopkrisztina8 [kukac] gmail.com

DXN egészséges kávék és törzsvásárlói regisztráció

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük