Kávés ganache recept egyszerűen
A ganache receptet sokféle édes sütemény alapjaként fel lehet használni. Mi is ezt tettük, amikor a ganache alapból 3 féle kávés édesség különlegességet készítettünk.
Ebben a cikkben egy rendkívül egyszerű és önmagában is finom kávés ganache édesség receptjét osztjuk meg.
nehézségi fok: könnyű
elkészítési idő:kb 15 perc
Kávés ganache hozzávalók
- 500 g étcsokoládé (5 db 100 g-os tábla)
- 200 ml habtejszín
- 2 tasak Lingzhi Black Coffee ganodermás kávé
Ez itt feltüntetett mennyiségeket 3 féle édességhez használtuk fel: kávés csoki mousse, kávés-csokis piskótatekercs, trüffel golyók.
A kávés ganache elkészítése
- A kávés ganache elkészítéséhez daraboljuk fel késsel az 5 tábla étcsokoládét.
- A feldarabolt csokoládét tegyük közepes méretű tálba.
- Ezt követően forraljuk fel a 200 ml habtejszínt. Ha felforrt a tejszín, hagyjuk állni 1-2 percig, hogy a hőmérséklete 80 ˚C alá hűljön.
- Adjunk hozzá a meleg tejszínhez 2 tasak Lingzhi Black Coffee-t és keverjük el, hogy feloldódjon benne. 80 ˚C alatti hőmérsékletre azért kellett visszahűtenünk a tejszínt, hogy amikor az instant kávét hozzáadjuk, ne károsodjon a kávéban lévő ganoderma. (A ganoderma jótékony hatását tudományos kutatások is megerősítették.)
- Majd a kávés tejszínt öntsük hozzá a feldarabolt csokoládéhoz és keverjük csomómentesre. Ezzel kész is a finom kávés ganache.
TIPP: Ha a tejszín túlságosan kihűlt, és nem oldódik benne a csoki, akkor a már félig elkészült ganache krémet folyamatos kevergetés mellett tegyük vissza a tűzhelyre 8-10 másodpercre, majd vegyük le. Ne hagyjuk rajta a tűzhelyen. Ezt a folyamatot addig ismételjük, míg teljesen fel nem oldódik a csokoládé a kávés tejszínben.
A kávés ganache felhasználása
Az elkészült kávés ganache krémet sokféle süteményhez fel lehet használni, mint ahogyan a fent említett receptek kapcsán mi is tettük. De díszíthetünk vele tortát vagy bevonhatunk vele gyümölcsöket. Piskótatésztához töltelékként is használhatjuk.
A ganache eredete
A ganache (ejtsd: gánás, gánázs) francia eredetű szó. Magyarul párizsi krémként is szokták nevezni. Mindkét kifejezést használják erre a tejszínes-csokoládés krémre.
A történet szerint valamikor a XIX. század végén Párizsban egy Siraudin nevű cukrász véletlenül forró tejszínt öntött az olvasztott csokoládéba és így született meg az első ganache krém. Egyes források szerint nem ő, hanem valamelyik gyakornoka követte el ezt a végzetesnek tűnő hibát. Siraudin eleinte nagyon mérges volt a gyakornokára, majd rájött, hogy egy új recept lehetősége tárult elé.