A specialty kávé forradalma
A specialty kávé egyre szélesebb körben terjed Magyarországon is, nem csak külföldön. Erről írt most cikket a KoffeinBox:
Mára nagy utat járt be a kávé, és egyre többen tudják, honnan is származik ez a gyümölcs. Ha röviden össze szeretnénk foglalni a sztoriját: Etiópiában pár farmer észrevette, hogy a kecskék máshogy viselkednek, ha a kávécserje gyümölcsét rágcsálják. Elkészítették, megszerették, hajóra rakták, majd az Ottomán Török Birodalmon keresztül a 16. század közepe felé Magyarországra is elérkezett.
A régen “fekete levesnek” hívott ital ma már óriási népszerűségnek örvend, hiszen a kávé az emberek
- napindítója
- cigiszünetének része
- vagy a hétvégi „me time”-jának legnagyszerűbb főzete.
Hol tart most a magyar kávés társadalom?
Egy átlagember talán azt mondaná, hogy a kávé keserű.
A KoffeinBox specialty kávé előfizetés működtetői 400 embert kérdeztek meg az utcáról arról, hogyan isszák a kávéjukat.
Kiindulópont
140 tudta, hogy mi az a specialty kávé és még kevesebb volt az, aki visszatérő vendég is volt a specialty kávézókban – merthogy van, akinek szimplán nem ízlik egy V60-al készült filter vagy egy cold brew. Alig 30 ember volt az, aki vásárol szemes specialty kávét (de ők sem rendszerszerűen, inkább csak alkalmanként).
Mi a helyzet a maradék 260 emberrel?
Reggelre előre bekészített kotyogósok, ecettel tisztított Szarvasik, vagy éppenséggel Nespresso kapszulák, tejjel, cukorral.
Mi az oka ennek?
Először is, talán az ár: míg egy egykilós, bolti őrölt kávé 1000 forint körül kapható, addig egy egykilós kiszerelésű specialty kávé ára 12000-16000 forint tájékán mozog.
A másik pedig, hogy az emberek még nem ismerik a kávé világát: nem tudják, hogy az nem egy keserű ital, hanem akár egy vibráló, gyümölcsös ízvilágú, csodálatos főzet.
Közeleg a kávéforradalom, a specialty kávék kora
Párhuzamot lehet vonni az elmúlt 10 évben lezajlott, Fördős Zé-ék által vezényelt gasztroforradalom, vagy akár a minőségi sörök elterjedése és a specialty kávé térnyerése között. Még nagyon az elején vagyunk ennek a folyamatnak.
A sörforradalom kvázi így zajlott:
- minőségi, kézműves import sörök kerültek a romkocsma típusú helyek kínálatába
- magyar kézműves sörök váltották fel ezeket
- majd bekerült pl. a Flying Rabbit a boltok polcaira
- ma pedig már a Hidegkomlós Dreher is barátságos áron kapható, de mégis a kézműves ízjegyek felé kacsintgat a 10 évvel ezelőtt kapható, sima világos sörökkel ellentétben
Ezzel szemben a kávéforradalom most ott tart, hogy egyre több kézműves pörkölő nyitja meg kapuit, egyre több kávézó kínálatában jelenik meg a specialty kávé, vagy nyílnak dedikált specialty kávézók.
De még nem igazán lehet kapni a specialty kávét egy szupermarketben, és sajnos még az éttermek, cukrászdák, szállodák kávéi is a sötétre pörkölt olasz kávék színvonalán mozognak.
Hazai pörkölőink, baristáink világszínvonalon teljesítenek
A legtöbb magyar pörkölő szinte bármelyik amerikai vagy skandináv kávéboxba bekerülhetne. Külföldön már nagy népszerűségnek örvend mind a specialty kávé, mind pedig annak az otthon való elkészítése, előfizetéses házhoz szállítása.
Több olyan magyar pörkölő van, aki a környező országokba, például Csehország is szállít kávét.
A baristáink közül pedig büszkék lehetünk Gál Miklósra és Várady Tiborra (mindketten Brewers Cup döntősök), Horváth Lajosra aki Cup Tasting világbajnok, vagy Kiss Tiborra aki Cezce/Ibrik kategóriában lett világelső.
Az edukáció hiánya és a megoldás
Tőled nem várunk azért világsikereket – de kezdeti lépcsőfoknak megteszi, ha home baristává válsz. Mivel a kávés kiszolgáló piac egyre telítettebb lett (értsd: egyre több a kézműves kávépörkölő), viszont ezzel szemben a keresleti oldalról ez a bumm még nem ment végbe, egyre többen helyezik a hangsúlyt az edukációra.
Ez ott kezdődik, hogy egy termék túlmutat azon, hogy a címkén ez a felirat jelenik meg: “Nicaragua lankáin 1200 méteres magasságban termett, száraz feldolgozású, narancsos ízjegyekkel rendelkező, filter profilú kávé”
Az átlagfogyasztó ugyanis ezt nem érti. Sőt! Még addig sem jutott el, hogy a kotyogósba más szemcseméretű őrlemény kell, mint egy V60-ba filterkávé készítésekor. A legtöbben még csapvizet használnak, ecettel tisztítják az eszközüket, és valószínűleg egy jobb minőségű kávéból sem tudnák kihozni a maximumot.
A kávéforradalom már javában zajlik – csatlakozol?
Írta/szerző: KoffeinBox csapat