A koffeinmentes kávé előállításának 3 módja

Vannak, akik egészségügyi vagy más okból kifolyólag nem ihatnak koffeines kávét. Nekik a koffeinmentes kávét szokták javasolni. Tudni kell azonban, hogy a koffeinmentes kávé is tartalmaz némi koffeint, de csak nagyon kis mennyiségben.
Egy csésze koffeinmentes kávé átlagosan 2–5 mg koffeint tartalmaz, míg egy normál kávéban ez az érték 70–140 mg is lehet. Tehát teljesen koffeinmentes kávé valójában nem létezik, de a különbség hatalmas.
A koffeinmentes kávé előállításának 3 legismertebb módja a következő:
- Oldószeres eljárás
- Svájci vizes eljárás
- CO2-eljárás
Mindhárom módszernek az a lényege, hogy koffeint vonjanak ki a kávébabokból. Mindezt úgy, hogy a kávé megtartsa valódi kávé aromáját. Nézzük meg ezeket az eljárásokat részletesebben.
Oldószeres eljárás
A koffeinmentes kávé oldószeres eljárásával történő előállítása során először a nyers kávébabokat gőzölésnek teszik ki vagy forró vízbe áztatják. Ez azt eredményezi, hogy a kávébabok sejtszerkezete megnyílik, így már kivitelezhetővé válik az oldószerekkel történő koffeinmentesítés.
A használt oldószerek többnyire etil-acetát és diklórmetán (Forrás: Kávészenvedély c. könyv). Ezek az oldószerek megkötik a koffeint, így amikor a kávébabokat kimossák, már a koffeinnel együtt távozik az oldószer.
Költséghatékonyság szempontjából ez a legelterjedtebb eljárás. Hátránya viszont, hogy az oldószerek nem mindig csak a koffeint vonják ki a kávébabokból. Ez olykor némi minőségromlást eredményezhet.
Hogyan működik pontosan az oldószeres eljárás?
Az oldószeres módszer kétféle változatban létezik:
- Közvetlen eljárás
A zöld kávébabokat gőzölik, majd közvetlenül oldószerrel kezelik. Az oldószer (leggyakrabban diklórmetán) kivonja a koffeint, majd a babokat újra gőzölik, hogy az oldószer maradványai eltávozzanak. - Közvetett eljárás
A babokat először forró vízbe áztatják, amelyben a koffein, az illóanyagok és más vízben oldódó összetevők kioldódnak. Ezután a vizet külön kezelik oldószerrel, amely megköti a koffeint, de a többi aromát visszajuttatják a kávébabokhoz. Ennek köszönhetően az ízek nagy része megmarad, viszont a koffein távozik.
A végső terméket megszárítják, pörkölik, és így készül a jól ismert koffeinmentes pörkölt kávé.
Biztonságos-e az oldószeres koffeinmentesítés?
Ez egy nem elhanyagolható kérdés, főleg akkor, ha épp az egészségünk védelme miatt térnénk át koffeinmentes kávéra.
A diklórmetán például mérgező lehet nagy mennyiségben, ezért sokan tartanak tőle.
Fontos azonban tudni, hogy a koffeinmentesítés során a diklórmetán hő hatására elpárolog, a maradék pedig az Európai Unió és az FDA szabályozása szerint biztonságos határérték alatt van.
Az etil-acetátos eljárás még természetesebbnek számít, hiszen ez az anyag gyümölcsökben is megtalálható, ezért néha „természetes koffeinmentesítési módszerként” is hivatkoznak rá.
Előnyei
- Olcsó és gyors módszer
- Széles körben elérhető
- Az ízek viszonylag jól megmaradnak (különösen a közvetett eljárásnál)
Hátrányai
- Az oldószerek maradványaitól sokan tartanak
- A kávé aromája és tápanyagtartalma részben csökkenhet
- Kevésbé környezetbarát, mint a vizes vagy CO₂-eljárás
Egy szó, mint száz, én nem rendszeresítenék be olyan koffeinmentes kávét az életembe, amit ezzel az eljárással koffeinmentesítenek.
Svájci vizes eljárás (vagy más néven Swiss Water eljárás)
Ezt a környezetbarát koffeinmentesítési módszert az 1980-as években fejlesztették ki.
A svájci vizes eljárás során szintén először vízbe áztatják a kávébabokat. A fent említett eljárással ellentétben ezzel a módszerrel nem kerülnek vegyszerek a kávébabokba.
A koffeint vízalapú zöldkávé kivonattal oldják ki a kávéból vagy zöld kávé eleggyel telített vizet használnak. A koffeinnel telt vizet ezt követően aktív szénszűrőn keresztül szűrik meg.
A Swiss Water eljárás nem a legköltséghatékonyabb, ezért ezt a minőségi kávéknál alkalmazzák. Nagy előnye viszont, hogy környezetbarát és a koffeinmentesítés során más hasznos anyagok nem oldódnak ki a kávéból, így az ízvilág is megmarad.
Hogyan zajlik lépésről lépésre?
- A zöld kávébabokat forró vízbe áztatják, hogy a koffein és az oldható komponensek (olajok, ízek, savak) kioldódjanak.
- Az így kapott vizet átszűrik aktív szénszűrőn, amely csak a koffeint távolítja el.
- A szűrt vizet – ami már mentes a koffeintől, de tele van kávéaromákkal – újabb adag kávébab koffeinmentesítésére használják.
Így a koffein kioldódik, de az aromák a babban maradnak.
Miért tartják a legtermészetesebb módszernek?
A Swiss Water eljárás során során nincs vegyszerhasználat, a teljes folyamat vízzel, hővel és szénszűrővel zajlik. Emiatt a bio és prémium kávék gyártói előszeretettel alkalmazzák.
A csomagoláson gyakran látható a „Swiss Water Decaf” vagy hasonló felirat, ami garancia a természetes és tiszta eljárásra.
Előnyei
- 100%-ban vegyszermentes
- Környezetbarát technológia
- Az ízek és illatok szinte teljesen megmaradnak
- Organikus minősítéssel is elérhető
Hátrányai
- Magasabb előállítási költség
- A folyamat hosszabb ideig tart
- A végeredmény néha enyhén vizesebb ízű lehet, mint a koffeines kávé
CO2-eljárás
Mint ahogyan a nevében is benne van, ennél a módszernél CO2-ot használnak koffeinmentesítésre. A művelet során a CO2-ot nagy nyomás alá helyezik, így halmazállapota megváltozik, cseppfolyósodik. A nagy nyomás és a CO2 hatására a koffein kioldódik a kávébabokból.
Ez a legdrágább eljárás a 3 közül, ugyanakkor talán ez az a módszer, ami amivel a koffeinmentes kávé legjobban megőrzi koffeines változatának ízjegyeit.
Hogyan működik?
A folyamat során a kávébabokat először nedvesítik, majd egy zárt kamrába helyezik.
Ezután folyékony szén-dioxidot pumpálnak be nagy nyomáson (250–300 atmoszféra mellett).
A CO₂ csak a koffeinnel lép kapcsolatba, és nem oldja ki az illóolajokat vagy az aromákat.
Miután a koffein kivonódott, a CO₂-t egy elnyelő kamrába vezetik, ahol a koffein kiválik, a CO₂ pedig újrahasznosítható.
Ez a módszer a legtisztább és legprecízebb, és általában ipari méretű gyártásnál használják (például a nagyobb márkák, mint a Starbucks vagy Lavazza decaf termékeinél).
Előnyei
- Nincs vegyszerhasználat
- Az ízek és aromák szinte tökéletesen megmaradnak
- A CO₂ újrahasznosítható, tehát környezetbarát
- Nagyon alacsony koffeinmaradvány-tartalom
Hátrányai
- Rendkívül költséges technológia
- Csak nagy gyártók engedhetik meg maguknak
- Otthoni vagy kis pörkölők számára nem elérhető
A CO2-eljárást ez a videó nagyszerűen szemlélteti:
Egészséges a koffeinmentes kávé?
Sokan úgy gondolják, hogy a koffeinmentes kávé egy „gyengébb” verziója a normál kávénak, pedig ez korántsem igaz. Bár a koffein hiánya miatt kevésbé stimuláló, számos egészségügyi előnnyel járhat, különösen azok számára, akik érzékenyek a koffeinre.
Egészségügyi előnyei
- Kíméli a szívet és a vérnyomást
A koffeinmentes kávé nem emeli meg hirtelen a pulzusszámot és a vérnyomást, így szívbetegeknek, idősebbeknek vagy hipertóniásoknak biztonságosabb választás. - Jobb alvásminőség
Mivel nem stimulálja az idegrendszert, a koffeinmentes kávé nem okoz alvászavart, így este is fogyasztható. - Kíméli a gyomrot
Sok koffeinérzékeny ember tapasztal savas refluxot vagy gyomorégést. A koffeinmentes kávé savtartalma alacsonyabb, ezért kíméletesebb az emésztéshez. - Megmaradnak a jótékony anyagok
A koffeinmentes kávé továbbra is tartalmaz antioxidánsokat, például polifenolokat, amelyek segítenek a sejtkárosodás megelőzésében és a gyulladások csökkentésében. - Várandósság alatt is fogyasztható
A terhesség idején korlátozni kell a koffeinbevitelt, így a koffeinmentes kávé jó alternatíva lehet a kávé élvezetének megtartásához.
Lehetséges hátrányai
- Nem teljesen koffeinmentes
Egyes embereknél már kis mennyiségű koffein is panaszt okozhat – például szívdobogásérzést vagy szorongást –, ezért érdemes ellenőrizni a termék pontos koffeintartalmát. - Az oldószeres eljárások esetleges maradványai
Bár biztonságos mennyiségben maradnak jelen, az oldószeres koffeinmentesítés miatt egyes fogyasztók inkább a vizes vagy CO₂-eljárással készült kávékat választják. - Enyhébb ízvilág
A koffeinmentesítés során bizonyos ízanyagok elveszhetnek, így a kávé kevésbé testes vagy aromás lehet, főleg az olcsóbb márkáknál. - A pszichológiai hatás hiánya
A koffein dopamint szabadít fel az agyban, ami hozzájárul a jókedvhez és éberséghez. Ennek hiánya miatt a koffeinmentes kávé nem adja meg ugyanazt a lendületet.
Kinek ajánlott a koffeinmentes kávé?
A koffeinmentes kávé ideális választás lehet:
- Koffeinérzékenyeknek
- Magas vérnyomásban vagy szívritmuszavarban szenvedőknek
- Várandós vagy szoptató nőknek
- Refluxos, gyomorégésre hajlamos embereknek
- Azoknak, akik este is szeretnének kávézni
Ha te is szeretnéd kímélni a gyomrodat, de mégsem mondanál le a koffein élénkítő hatásáról, próbáld ki a DXN ganodermás kávéit: Finomak, egészségesek, és még a gyomrod is szeretni fogja. Itt megnézheted: anita.dxn.hu





Szia, köszi az összefoglalót! Tudod esetleg, hogy az itthon forgalmazott mentes kávék közül melyik készült svájci vizes módszerrel?
Szia Edit!
Azt sajnos nem tudom. Mivel azonban a Svájci vizes eljárás költségesebb, így feltételezem, az ezzel az eljárással készült koffeinmentes kávék a magasabb árkategóriát képezik.