A tökéletes espresso kávé jellemzői
Ahhoz, hogy tökéletes espresso kávét tudjunk készíteni, ismernünk kell, milyen a tökéletes espresso.
Elsősorban az elkészítéssel kapcsolatos technikai információkkal fontos tisztában lenni. Másodsorban pedig tudnunk kell, mi jellemző a tökéletes eszpresszóra.
A tökéletes espresso technikai követelményei
- 1 adag espresso körülbelül 7 gramm +/- 0,5 gramm őrlemény felhasználásával készül
- Az espresso gépben lévő vízhőmérsékletnek nagyjából 90 ˚C-os-nak kell lennie (+/- 2 ˚C)
- Szivattyúnyomás: 9 bar
- A főzési idő két részből áll: 5 másodperc előfőzés és 25 másodperc kávéfőzés, összesen tehát 30 másodperc
- A kávéscsésze, amibe a kávé kerül, langyosnak kell lennie, hogy a kávé ne hűljön ki hamar és tovább megtartsa a tökéletes espresso kávéra jellemző jegyeket
- A lefőtt kávé mennyisége: 25 ml +/- 5 ml
A tökéletes espresso minőségi követelményei
- Világosbarnától egészen a sötétebb barnáig terjedő színárnyalatú crema megléte
- A crema tartósan megmarad, vastagsága 3-4 mm
- A kávé sűrű, testes
- Íze aromás, telt ízű, édes és illatos
- A kávéban a savanyú és keserű ízek egyensúlyban vannak
- Utóíze kellemes és hosszantartó
A víz szerepe
Nem elég, ha odafigyelünk a technikai követelményekre a tökéletes kávé készítésénél. Bizony a minőségnél nagyon fontos, hogy milyen vizet használunk fel. A víz ne legyen se túl lágy, se túl kemény.
Forrás:
A fenti lista összeállításában nagy segítségemre volt azilly barista tanfolyamon kapott „Ellenőrzési lista a tökéletes kávéhoz” című füzetecske. Ha magabiztosan el akarod sajátítani a tökéletes kávé elkészítésének fortélyait, látogass el ide:Barista tanfolyam – kávészakértő képzés