Mire jó a tejhabosító?

Korábbi cikkeimben már írtam a knock box funkciójáról és a kávétömörítő hasznosságáról. Most a tejhabosító eszközöket és a tejhabosítás technikáját veszem górcső alá.
Mi az a tejhabosító?
A tejhabosító egy elengedhetetlen barista kellék. Segítségével a tejet lazább, habosabb állagúvá varázsolhatjuk. A habosítás során levegő kerül a tejbe, így annak térfogata megnő, és krémes, habos textúrát kapunk. Ez kiváló alapot teremt az olyan italokhoz, mint a cappuccino, a latte macchiato vagy a flat white.
A kávézókban megszokott, szemet gyönyörködtető mintás kávék nem jöhetnének létre tejhabosító nélkül. A latte art, vagyis a kávéra rajzolt tejhabminták, kifejezetten igénylik a megfelelő állagú tejhabot.
A habos kávé titka: a tejhab minősége
A tökéletes tejhab nemcsak technikai tudást igényel, hanem jó alapanyagot is. Nem minden tej habosítható egyformán jól, így érdemes kísérletezni, és megtalálni azt, amelyik a legjobban illik ízlésünkhöz és a választott italhoz. Ha nem tudjuk, melyik tejet válasszuk, érdemes elolvasni néhány tejhab tesztről szóló cikket.
Milyen tej a legjobb habosításhoz?
A legjobb tejhabot általában a teljes tej, azaz a 3,5%-os zsírtartalmú tej adja. Ez a fajta tej megfelelő mennyiségű fehérjét és zsírt tartalmaz ahhoz, hogy stabil, selymes habot kapjunk.
Laktózmentes változat: Ha laktózmentes alternatívát keresel, minél magasabb zsírtartalmút válasszunk. Kevés helyen kapni 3,5%-os laktózmentes tejet, ezért érdemes a 2,8%-os zsírtartalmú verzióval próbálkozni, de ne számíts teljesen ugyanolyan eredményre.
Növényi tejek: Habosíthatóság szempontjából a barista változatú növényi italok a legjobbak. Ezek általában hozzáadott stabilizátorokat tartalmaznak, hogy a hab jobban megálljon. A mandulatej, szójatej, zabtej és kókusztej mind szóba jöhet, de minőségük eltérő lehet márkánként is.
A tejhabosítás technikája
Habosítani többféleképpen lehet, és az eszköz típusa is meghatározza a technikát. Akár kézi, akár elektromos tejhabosítót használunk, néhány alapvető szabályt érdemes betartani:
- A tejet ne forraljuk fel, 60-65°C az ideális hőmérséklet.
- A habosítás során figyeljünk arra, hogy levegőt juttassunk a tejbe, de ne buborékos, hanem krémes állagot kapjunk.
- Ne habosítsunk túl sokáig, mert könnyen szétválhat a hab és a tej.
A tejhabosító használata
Kerestem egy videót arról, mi a jó minőségű tejhab elkészítésének technikai titka. Ebben a videóban a kézi tejhabosító használatával készítették el a megfelelő állagú tejhabot.
Természetesen emellett vannak más tejhabosítók is, melyek megkönnyíthetik a tejhab elkészítését.
Milyen tejhabosítók léteznek?
1. Kézi tejhabosító
A kézi tejhabosítók előnye, hogy jóval olcsóbbak, mint az elektromos változatok. Már 1-2 ezer forintért is beszerezhető jó minőségű kézi tejhabosító készülék.
Előnyei:
- Teljes kontroll a habosítás felett.
- Kisebb a valószínűsége annak, hogy kifut a tej a habosítás következtében.
- Egyszerű szerkezet, kevésbé hajlamos meghibásodni.
- Kis helyen is elfér.
Hátrányai:
- Külön kell melegíteni a tejet.
- A megfelelő állag eléréséhez több gyakorlat szükséges.
Használata:
Használata egyszerű, de technikásabb. A technikáját a fenti videó alapján sajátíthatjuk el. Az előre megmelegített tejet egy magas falú edénybe öntjük, majd habosítunk, amíg a kívánt állagot el nem érjük.
2. Elektromos tejhabosító / tejhabosító gép
Az elektromos tejhabosító gépek előnye, hogy szinte mindegyik rendelkezik melegítő funkcióval. Így nem nekünk kell a tejet megmelegíteni, hanem elvégzi helyettünk a tejhabosító eszköz. További beállítási lehetőségek között szerepelhet a hideg habosítás és a különféle habsűrűségek beállítása.
Hátrányuk lehet viszont, hogy ha kifut a tej, ráéghet a gépre, amit aztán elég nehéz lesikálni. Jó hír, hogy léteznek átlátszó fedővel rendelkező tejhabosítók, így ellenőrzésünk alatt tarthatjuk a tejet, amíg habosodik. Illetve vannak olyan tejhabosító gépek, melyeknek az anyaga megakadályozza, hogy a tej ráégjen a gépre, ha kifut.
Ár és választék:
- Olcsóbb modellek: 10-15 ezer Ft
- Középkategória: 20-30 ezer Ft
- Prémium modellek: 40 ezer Ft fölött
Speciális tejhabosító eszközök
Gőzkaros tejhabosítás
A professzionális eszpresszógépekhez gyakran tartozik gőzkar, mellyel szintén kiváló tejhabot készíthetünk. Ez a módszer a legelterjedtebb a kávézókban.
Előnyei:
- Gyors és hatékony habosítás.
- Latte art-hoz kiváló állag.
Hátrányai:
- Drága eszpresszógépet igényel.
- Tapasztalat szükséges a kezeléséhez.
Tippek a tökéletes tejhabhoz
- Mindig friss tejet használjunk! A bontott, több napos tej kevésbé habosítható.
- Tisztán tartott eszközök: A maradék zsiradék vagy víz is ronthat az eredményen.
- Ne töltsük tele a tartályt: Hagyjunk helyet a tej térfogatának növekedésére.
- Ne keverjük túl a tejet: A túlhajtott tejhab száraz lesz és szétválik.
Hol kapható tejhabosító?
Tejhabosítókat lehet venni különböző barista boltokban, műszaki áruházakban vagy online. A legszélesebb választékot azonban a nagyobb gyűjtőoldalakon találjuk meg:
Mielőtt vásárolunk, érdemes elolvasni más vásárlók véleményét is, és megnézni, mit tud az adott modell.
Az a kézi habosító is elektromos hisz elemmel működik!
Teljesen értelmetlen dolog, erre találták ki a tejszínhabot.
A tejszínhab alapvetően egy keményebb hab. Azzal sosem lehet majd mintákat készíteni a kávéhoz. Egy jól elkészített tejhabbal viszont igen.
Szia! Koszonjuk a cikket 🙂
Tudnàl esetleg ajànlani nekem egy elektromos tejhabosítót…mi a férjemmel csak szeretjük a finom kávét, de nem vagyunk profik. Gastroback kavefozonk van(frissen daralja a szemes kavet) es Nemetorszagbol hoztunk magunkkal egy iciny piciny pörkölőből kávét, mert nagyon finom , jó illatú kávéjuk van(semmi égett szag, es nincs fekete kaveszem sem) de veletlenul bukkantunk rajuk…viszont a gep hanositojaval nem tudok igazan jo tejhabot keszíteni…de ezzel meglephetném a ferjecskem 🙂 elore is koszonom
Szia!
Örülök, hogy tetszett a cikkem. Sajnos nem vagyok otthon a kézi tejhabosítókban, de a gyűjtőoldalakon nagyon sok véleményt lehet olvasni azoktól, akik már vettek valamilyen tejhabosítót. Például az árukeresőn. Remélem, sikerrel jársz és nagy lesz a meglepetés. 🙂