Egyedi kulcstartó készítése kávéból, süthető gyurmával

DXN kávé

Ebben a cikkemben ötletet szeretnék adni ahhoz, hogyan készíts kulcstartót kávészemekből és süthető gyurmából. Mivel te készíted saját kézzel, egészen biztos, hogy egyedi kulcstartó lesz. Akár ajándékba is adhatod valakinek.

Alapanyagok a kulcstartó elkészítéséhez

Egyedi kulcstartó készítéséhez alapanyagok

  • kulcstartó alap
  • Pentart ragasztó
  • barna Fimo gyurma (soft)
  • kávészemek
  • kúpos fogó
  • még egy fogó, ami lehet kúpos vagy kombinált is

Természetesen a kulcstartó készítéséhez nem szükséges barna színű Fimo gyurmát használni, és ragasztóból is használhatunk más márkát. Nekem ezek váltak be, azért javaslom. A Pentart ragasztót már több kávés tárgy készítésekor segítségül hívtam.

Egyedi kulcstartó készítése lépésről lépésre

Gondolkoztam rajta, milyen formát készítsek gyurmából. Végül a szív alakúra esett a választásom. Ezt fogom bemutatni. Könnyű és egyszerű elkészíteni, de mégis kell hozzá egy icipici ügyesség.

Szakítsunk egy kis darabot a gyurmából és formáljuk gömb alakúvá. Ezzel elérjük, hogy a gyurma felmelegedjen és puhább, könnyen formázható legyen.

Ezt követően lapítsuk ki és formáljunk belőle korong alakot.

A korong alak után kezdjük el kissé összenyomni a korong egyik részét és formáljunk belőle lapított cseppet.

A lapos csepp forma kiszélesedő részének a közepét kezdjük el befelé nyomkodni. Ezzel kialakítjuk a szívet. Ha kézzel nagyon nem megy a szív formává alakítás, hívjuk segítségül a kúpos fogót és azzal is próbáljuk a gyurmát a szív csúcsa felé, befelé nyomkodni.

Kávés kulcstartó lépésről lépésre

Miután készen van a szívünk, válasszunk ki két formásabb kávészemet. A szemeket nyomjuk bele a gyurmába. Ügyeljünk rá, hogy a szív formája ne deformálódjon. Ha mégis deformálódna, korrigáljuk.

Majd jöhet a kúpos fogó. Most arra fogjuk használni, hogy átszúrjuk vele a szívet és kialakítsuk rajta a helyet ahova a kulcstartó alapot fűzzük.

Ha ezzel is megvagyunk, óvatosan vegyük ki a gyurmából a kávészemeket. Jegyezzük meg, hogy melyik kávészem hol volt. A gyurma formát a kávészemek nélkül tettem a sütőbe. Így még véletlenül sem fordulhat elő, hogy megpörkölődik, és esetleg tovább barnul a kávé.

Kulcstartó süthető gyurmából

110 ˚C-ra melegített sütőben fél órát sütöttem a gyurmát. Miután kivettem, még egy nagyon kicsit puha volt, de ahogy elkezdett kihűlni, egyre jobban megszilárdult. Végül teljesen szilárd lett.

A gyurma megszilárdult, kihűlt állapotában elkezdtem beleragasztani a kávészemeket korábban kialakított helyükre.

Kávészemek ragasztása kulcstartó formába

Utolsó lépésként pedig a kulcstartó alapot beleügyeskedtem a szíven kialakított lyukba. Ehhez a művelethez kellett a két fogó.

Egyedi kulcstartó készítése

Elkészültek az egyedi kulcstartók

Az eredmény végül egész jó lett. Nagyon praktikus, viszonylag gyors megoldás egyedi ajándék készítéséhez.

Kulcstartó kávészemekkel, süthető gyurmából

 


DXN termékek és törzsvásárlói regisztráció DXN egészséges kávék és törzsvásárlói regisztráció

Hozzászólások