Egyedi kulcstartó készítése kávéból, süthető gyurmával
Ebben a cikkemben ötletet szeretnék adni ahhoz, hogyan készíts kulcstartót kávészemekből és süthető gyurmából. Mivel te készíted saját kézzel, egészen biztos, hogy egyedi kulcstartó lesz. Akár ajándékba is adhatod valakinek.
Alapanyagok a kulcstartó elkészítéséhez
- kulcstartó alap
- Pentart ragasztó
- barna Fimo gyurma (soft)
- kávészemek
- kúpos fogó
- még egy fogó, ami lehet kúpos vagy kombinált is
Természetesen a kulcstartó készítéséhez nem szükséges barna színű Fimo gyurmát használni, és ragasztóból is használhatunk más márkát. Nekem ezek váltak be, azért javaslom. A Pentart ragasztót már több kávés tárgy készítésekor segítségül hívtam.
Egyedi kulcstartó készítése lépésről lépésre
Gondolkoztam rajta, milyen formát készítsek gyurmából. Végül a szív alakúra esett a választásom. Ezt fogom bemutatni. Könnyű és egyszerű elkészíteni, de mégis kell hozzá egy icipici ügyesség.
Szakítsunk egy kis darabot a gyurmából és formáljuk gömb alakúvá. Ezzel elérjük, hogy a gyurma felmelegedjen és puhább, könnyen formázható legyen.
Ezt követően lapítsuk ki és formáljunk belőle korong alakot.
A korong alak után kezdjük el kissé összenyomni a korong egyik részét és formáljunk belőle lapított cseppet.
A lapos csepp forma kiszélesedő részének a közepét kezdjük el befelé nyomkodni. Ezzel kialakítjuk a szívet. Ha kézzel nagyon nem megy a szív formává alakítás, hívjuk segítségül a kúpos fogót és azzal is próbáljuk a gyurmát a szív csúcsa felé, befelé nyomkodni.
Miután készen van a szívünk, válasszunk ki két formásabb kávészemet. A szemeket nyomjuk bele a gyurmába. Ügyeljünk rá, hogy a szív formája ne deformálódjon. Ha mégis deformálódna, korrigáljuk.
Majd jöhet a kúpos fogó. Most arra fogjuk használni, hogy átszúrjuk vele a szívet és kialakítsuk rajta a helyet ahova a kulcstartó alapot fűzzük.
Ha ezzel is megvagyunk, óvatosan vegyük ki a gyurmából a kávészemeket. Jegyezzük meg, hogy melyik kávészem hol volt. A gyurma formát a kávészemek nélkül tettem a sütőbe. Így még véletlenül sem fordulhat elő, hogy megpörkölődik, és esetleg tovább barnul a kávé.
110 ˚C-ra melegített sütőben fél órát sütöttem a gyurmát. Miután kivettem, még egy nagyon kicsit puha volt, de ahogy elkezdett kihűlni, egyre jobban megszilárdult. Végül teljesen szilárd lett.
A gyurma megszilárdult, kihűlt állapotában elkezdtem beleragasztani a kávészemeket korábban kialakított helyükre.
Utolsó lépésként pedig a kulcstartó alapot beleügyeskedtem a szíven kialakított lyukba. Ehhez a művelethez kellett a két fogó.
Elkészültek az egyedi kulcstartók
Az eredmény végül egész jó lett. Nagyon praktikus, viszonylag gyors megoldás egyedi ajándék készítéséhez.