Arabica kávé jellemzői

Arabica kávébab jellemzői

A kávéínyencek egyik nagy kedvence az arabica kávé. Ez a különleges kávéfajta évszázadokon átívelő történelmével és gazdag ízvilágával hódította meg a világot. De vajon mitől ilyen népszerű az arabica kávé? Mi teszi különlegessé a robustával szemben? Ebben a cikkben bemutatom az arabica kávé eredetét, tulajdonságait, termesztési sajátosságait és azt is, hogy milyen italokat készítenek belőle.

Az arabica kávé eredete

Az arabica kávé (Coffea arabica) története szorosan összefonódik a kávé felfedezésének legendáival. Az első írásos emlékek szerint a kávé eredetileg Afrikából, azon belül is Etiópia és Szudán magaslati vidékeiről származik. Innen az arabica kávé az Arab-félszigetre került.

Eleinte nem létezett kávépörkölés. A kávé élénkítő hatását azonban már korábban ismerték. A kávé hatására a helyi pásztorok figyeltek fel, amikor észrevették, hogy a kecskék élénkebbé válnak a kávécserje piros bogyóinak fogyasztása után.

Az arabica kávé babjait az arabok kezdték először pörkölni. A legenda szerint Jemeni szerzetesek fedezték fel, hogyan lehet belőle ízletes, aromás és serkentő hatású italt készíteni. A név, „arabica” is arra utal, hogy az arab világban kezdett elterjedni, mint „arab kávé”.

DXN kávé webshop

Az arabok annyira értékesnek tartották a kávét, hogy megpróbálták megakadályozni annak máshol való termesztését. Ehhez egy különös módszert alkalmaztak: a kávébabot megfőzték, mielőtt más országokba exportálták volna, így az elvesztette csírázóképességét.

Mindez azonban nem tartott örökké. A 17. század elején holland kereskedőknek sikerült csírázó kávébabot kicsempészniük, amely elindította a kávéültetvények megjelenését a gyarmati területeken: először Jáva szigetén, majd a Karib-térségben, Dél-Amerikában és Afrikában is.

Arabica kávé növény- és kávébab jellemzői

Az arabica kávé sok tekintetben különleges, mind növénytani, mind ízbeli tulajdonságait tekintve. Lássuk, miben tér el más kávéfajtáktól, különösen a robusztától.

Biológiai jellemzők

  • Kromoszómák száma: 44 (a robustáé csak 22)
  • Gyökérrendszere: mélyre hatoló és szétterülő, víz- és tápanyagigényes
  • Érzékenység: kevésbé ellenálló a betegségekkel és kártevőkkel szemben

Ideális termesztési körülmények

  • Tengerszint feletti magasság: 1000–2000 méter
  • Hőmérséklet: 15–25 °C
  • Csapadékmennyiség: 1400–2200 mm évente
  • Talaj: laza szerkezetű, humuszban gazdag, jó vízelvezetésű

Az arabica kávé nem tűri a hirtelen hőingadozásokat vagy az erős napfényt, ezért elsősorban magaslati, egyenlítőhöz közeli régiókban termesztik – ilyen például Brazília, Kolumbia, Etiópia, Guatemala vagy Kenya.

Hogy néz ki az arabica kávébab?

Arabica vs. Robusta

Az arabica kávébab megjelenésében is eltér a robustától, így gyakorlott szemmel könnyen felismerhető.

  • Forma: hosszúkás, ovális, laposabb
  • Méret: általában nagyobb, mint a robusta
  • Középső barázda: S alakban görbül, mélyebb és kifejezettebb
  • Szín (nyersen): zöldes-szürkés árnyalatú
  • Pörkölve: középbarnától sötétbarnáig terjedhet, a pörkölés intenzitásától függően

A kávébabokat a kávécserje piros, cseresznye méretű gyümölcséből nyerik ki. Minden gyümölcsben két szem kávébab található, egymásnak háttal fordulva.

Arabica kávé ízvilága

Az arabica kávé ízvilága sokkal összetettebb, mint a robustáé. Enyhébb, lágyabb, édeskésebb ízű, gyakran gyümölcsös vagy virágos aromákkal, csokoládés vagy diós utóízzel. Nem véletlen, hogy a prémium kávék legnagyobb része arabica alapú.

Kémiai összetétel

  • Olajtartalom: 15–17%
  • Cukortartalom: 6–9%
  • Koffeintartalom: 0,8–1,4% (ez kevesebb, mint a robustában található mennyiség)

A magasabb cukor- és olajtartalom pörkölés során fokozza az aromák kialakulását, így lesz igazán ízgazdag és illatos a belőle készült kávé.

Miben tér el a robustától?

Az arabica és robusta kávébabot nemcsak ízben és termesztési igényben, hanem külső megjelenésben is könnyen meg lehet különböztetni:

DXN kávé webshop

TulajdonságArabicaRobusta
FormaOvális, laposabbKerekebb, dundibb
Középső barázdaGörbült (S-alakú)Egyenes
MéretNagyobbKisebb
Szín (nyersen)Világosabb zöldesSárgásabb, barnásabb
Koffeintartalom0,8–1,4%1,7–3,5%
ÍzLágy, gyümölcsös, aromásErőteljes, kesernyés, földes
FelhasználásPrémium és specialty kávékOlcsóbb keverékek, instant kávé

Az arabica babok finomabb szerkezetük és gazdagabb aromáik miatt érzékenyebbek a környezeti hatásokra, viszont éppen ezért kínálnak magasabb minőséget az ízek világában.

Milyen kávéitalok készülnek arabica kávéból?

Rendkívül sokoldalúan felhasználható. Íme néhány kávéital, amelyhez előszeretettel alkalmazzák:

  • Espresso: a legtöbb eszpresszó arabica alapú vagy arabica-robusta keverék
  • Americano: lágyabb, hígabb változat eszpresszóból
  • Filterkávé: a tiszta arabica különösen jól érvényesül a hosszabb áztatás során
  • Cold brew: az édeskés jegyek kiemelkednek a hidegen történő áztatás során
  • Zöld kávé: pörköletlen formában is kapható, főként egészségtudatos fogyasztók körében népszerű, illetve fogyókúrázók körében terjedt el

A specialty kávék világában szinte kizárólag arabicát használnak, mivel ennek a kávéfajtának lehet a legjobban érvényesíteni az egyedi, termőhely-specifikus aromáit.

Arabica kávé ára

Az arabica kávé termesztése nehezebb, hozama alacsonyabb, ezért jellemzően drágább, mint a robusta. A tiszta, 100%-os arabica kávék ára kilogrammonként néhány ezer forinttól akár több tízezer forintig is terjedhet – márkától, eredettől és feldolgozási módtól függően.

Az olcsóbb árkategóriás kávék gyakran arabica-robusta keverékek, ezek koffeintartalma is magasabb. Minél több arabicát tartalmaz egy kávé, annál selymesebb, aromásabb lesz.

DXN kávé webshop

Miért érdemes arabica kávét választani?

Előnyei közé tartozik a gazdag ízvilág, az alacsonyabb koffeintartalom és a változatos felhasználhatóság. Ideális választás azok számára, akik valódi kávéélményre vágynak – akár otthon, akár egy specialty kávézóban.

Összegzés

  • Gazdag aromák, enyhébb íz
  • Alacsonyabb koffeintartalom
  • Igyényesebb termesztés
  • Magasabb ár, de prémium élmény

Érdekesség: különleges arabica fajták

Az arabica kávénak több alfaja is létezik, ezek mind más karakterrel bírnak:

  • Typica: az egyik legősibb arabica fajta
  • Bourbon: édesebb, gyümölcsösebb
  • SL28, SL34: kenyai fajták, rendkívül komplex ízvilággal
  • Geisha: a világ egyik legdrágább és legaromásabb kávéja, különösen keresett Panama területéről

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük