Arabica kávé jellemzői

Arabica kávébab jellemzői

A kávéínyencek egyik nagy kedvence az arabica kávé. Ez a különleges kávéfajta évszázadokon átívelő történelmével és gazdag ízvilágával hódította meg a világot. De vajon mitől ilyen népszerű az arabica kávé? Mi teszi különlegessé a robustával szemben? Ebben a cikkben bemutatom az arabica kávé eredetét, tulajdonságait, termesztési sajátosságait és azt is, hogy milyen italokat készítenek belőle.

DXN kávé webshop

Az arabica kávé eredete

Az arabica kávé (Coffea arabica) története szorosan összefonódik a kávé felfedezésének legendáival. Az első írásos emlékek szerint a kávé eredetileg Afrikából, azon belül is Etiópia és Szudán magaslati vidékeiről származik. Innen az arabica kávé az Arab-félszigetre került.

Eleinte nem létezett kávépörkölés. A kávé élénkítő hatását azonban már korábban ismerték. A kávé hatására a helyi pásztorok figyeltek fel, amikor észrevették, hogy a kecskék élénkebbé válnak a kávécserje piros bogyóinak fogyasztása után.

Az arabica kávé babjait az arabok kezdték először pörkölni. A legenda szerint Jemeni szerzetesek fedezték fel, hogyan lehet belőle ízletes, aromás és serkentő hatású italt készíteni. A név, „arabica” is arra utal, hogy az arab világban kezdett elterjedni, mint „arab kávé”.

Az arabok annyira értékesnek tartották a kávét, hogy megpróbálták megakadályozni annak máshol való termesztését. Ehhez egy különös módszert alkalmaztak: a kávébabot megfőzték, mielőtt más országokba exportálták volna, így az elvesztette csírázóképességét.

Mindez azonban nem tartott örökké. A 17. század elején holland kereskedőknek sikerült csírázó kávébabot kicsempészniük, amely elindította a kávéültetvények megjelenését a gyarmati területeken: először Jáva szigetén, majd a Karib-térségben, Dél-Amerikában és Afrikában is.

Collabri póló webáruház

Arabica kávé növény- és kávébab jellemzői

Az arabica kávé sok tekintetben különleges, mind növénytani, mind ízbeli tulajdonságait tekintve. Lássuk, miben tér el más kávéfajtáktól, különösen a robusztától.

Biológiai jellemzők

  • Kromoszómák száma: 44 (a robustáé csak 22)
  • Gyökérrendszere: mélyre hatoló és szétterülő, víz- és tápanyagigényes
  • Érzékenység: kevésbé ellenálló a betegségekkel és kártevőkkel szemben

Ideális termesztési körülmények

  • Tengerszint feletti magasság: 1000–2000 méter
  • Hőmérséklet: 15–25 °C
  • Csapadékmennyiség: 1400–2200 mm évente
  • Talaj: laza szerkezetű, humuszban gazdag, jó vízelvezetésű

Az arabica kávé nem tűri a hirtelen hőingadozásokat vagy az erős napfényt, ezért elsősorban magaslati, egyenlítőhöz közeli régiókban termesztik – ilyen például Brazília, Kolumbia, Etiópia, Guatemala vagy Kenya.

Hogy néz ki az arabica kávébab?

Arabica vs. Robusta

Az arabica kávébab megjelenésében is eltér a robustától, így gyakorlott szemmel könnyen felismerhető.

  • Forma: hosszúkás, ovális, laposabb
  • Méret: általában nagyobb, mint a robusta
  • Középső barázda: S alakban görbül, mélyebb és kifejezettebb
  • Szín (nyersen): zöldes-szürkés árnyalatú
  • Pörkölve: középbarnától sötétbarnáig terjedhet, a pörkölés intenzitásától függően

A kávébabokat a kávécserje piros, cseresznye méretű gyümölcséből nyerik ki. Minden gyümölcsben két szem kávébab található, egymásnak háttal fordulva.

DXN kávé webshop

Arabica kávé ízvilága

Az arabica kávé ízvilága sokkal összetettebb, mint a robustáé. Enyhébb, lágyabb, édeskésebb ízű, gyakran gyümölcsös vagy virágos aromákkal, csokoládés vagy diós utóízzel. Nem véletlen, hogy a prémium kávék legnagyobb része arabica alapú.

Kémiai összetétel

  • Olajtartalom: 15–17%
  • Cukortartalom: 6–9%
  • Koffeintartalom: 0,8–1,4% (ez kevesebb, mint a robustában található mennyiség)

A magasabb cukor- és olajtartalom pörkölés során fokozza az aromák kialakulását, így lesz igazán ízgazdag és illatos a belőle készült kávé.

Collabri póló webáruház

Miben tér el a robustától?

Az arabica és robusta kávébabot nemcsak ízben és termesztési igényben, hanem külső megjelenésben is könnyen meg lehet különböztetni:

TulajdonságArabicaRobusta
FormaOvális, laposabbKerekebb, dundibb
Középső barázdaGörbült (S-alakú)Egyenes
MéretNagyobbKisebb
Szín (nyersen)Világosabb zöldesSárgásabb, barnásabb
Koffeintartalom0,8–1,4%1,7–3,5%
ÍzLágy, gyümölcsös, aromásErőteljes, kesernyés, földes
FelhasználásPrémium és specialty kávékOlcsóbb keverékek, instant kávé

Az arabica babok finomabb szerkezetük és gazdagabb aromáik miatt érzékenyebbek a környezeti hatásokra, viszont éppen ezért kínálnak magasabb minőséget az ízek világában.

DXN kávé webshop

Milyen kávéitalok készülnek arabica kávéból?

Rendkívül sokoldalúan felhasználható. Íme néhány kávéital, amelyhez előszeretettel alkalmazzák:

  • Espresso: a legtöbb eszpresszó arabica alapú vagy arabica-robusta keverék
  • Americano: lágyabb, hígabb változat eszpresszóból
  • Filterkávé: a tiszta arabica különösen jól érvényesül a hosszabb áztatás során
  • Cold brew: az édeskés jegyek kiemelkednek a hidegen történő áztatás során
  • Zöld kávé: pörköletlen formában is kapható, főként egészségtudatos fogyasztók körében népszerű, illetve fogyókúrázók körében terjedt el

A specialty kávék világában szinte kizárólag arabicát használnak, mivel ennek a kávéfajtának lehet a legjobban érvényesíteni az egyedi, termőhely-specifikus aromáit.

Collabri póló webáruház

Arabica kávé ára

Az arabica kávé termesztése nehezebb, hozama alacsonyabb, ezért jellemzően drágább, mint a robusta. A tiszta, 100%-os arabica kávék ára kilogrammonként néhány ezer forinttól akár több tízezer forintig is terjedhet – márkától, eredettől és feldolgozási módtól függően.

Az olcsóbb árkategóriás kávék gyakran arabica-robusta keverékek, ezek koffeintartalma is magasabb. Minél több arabicát tartalmaz egy kávé, annál selymesebb, aromásabb lesz.

Miért érdemes arabica kávét választani?

Előnyei közé tartozik a gazdag ízvilág, az alacsonyabb koffeintartalom és a változatos felhasználhatóság. Ideális választás azok számára, akik valódi kávéélményre vágynak – akár otthon, akár egy specialty kávézóban.

Összegzés

  • Gazdag aromák, enyhébb íz
  • Alacsonyabb koffeintartalom
  • Igyényesebb termesztés
  • Magasabb ár, de prémium élmény

Érdekesség: különleges arabica fajták

Az arabica kávénak több alfaja is létezik, ezek mind más karakterrel bírnak:

  • Typica: az egyik legősibb arabica fajta
  • Bourbon: édesebb, gyümölcsösebb
  • SL28, SL34: kenyai fajták, rendkívül komplex ízvilággal
  • Geisha: a világ egyik legdrágább és legaromásabb kávéja, különösen keresett Panama területéről

Ha tetszett a cikk, iratkozz fel és tudj meg többet!

Ez is érdekelhet

  • A kávépörkölés tudománya

    A kávépörkölés az a folyamat, mely során a nyers kávébabokat egyre magasabb hőfokra hevítjük. A pörkölt kávészemek színe a világosbarnától az egészen sötétbarnáig változik. Ez attól függ,…

  • Kávézás olasz módra

    A több évszázados hagyomány komoly hatást gyakorolt az olasz társadalom egészére. A kávéivás világszerte jól ismert, napi szertartássá vált Olaszországban. A következőkben megismerheted, mikor milyen kávét illik…

  • A kávé útja 5 lépésben

    Nem kevés állomása van a kávénak, míg eljut a földekről a csészénkbe. Az ültetéstől, a szüretelésen át a csomagolásig a kávébabok meghatározott folyamaton mennek keresztül, amelynek célja,…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük