Kávézás olasz módra

Kávézás olasz módraA több évszázados hagyomány komoly hatást gyakorolt az olasz társadalom egészére. A kávéivás világszerte jól ismert, napi szertartássá vált Olaszországban. A következőkben megismerheted, mikor milyen kávét illik fogyasztani, és mi az, ami cikinek számít.

DXN kávé webshop

Hogyan kávéznak az olaszok? Hogyan kell olasz módra kávét rendelni?

Kevés szabály van, és az is egyszerű:

Ne hívd presszókávénak!

Bár a presszókávé az étteremben vagy kávézóban presszókávéfőzővel készült kávé pontos neve, az olaszok ritkán használják. Felesleges szakkifejezésnek tartják. Jobb, ha az ember egyszerűen egy csésze kávét (un caffè) rendel.

Ne bonyolítsd túl!

Mint már utaltunk rá, maga a rendelés Olaszországban nagyon egyszerű. Rosszallást vált ki, ha a vendég különleges készítési módot kér a baristától, ami külföldön teljesen megszokott dolog. Az olaszok többnyire tisztán, esetleg tejjel, cappuccino vagy latte macchiato formájában isszák a kávét. Itt is van helye azonban az izgalmas specialitásoknak: nem szokatlan „marocchinót” rendelni, amikor olvasztott csokoládét, tejhabot és kakaóport adnak a presszókávéhoz, vagy „caffè shakeratót,” amikor jéggel vagy néha likőrrel keverik a kávét.

Ebéd után tej nélkül

A tejes italok fogyasztóira bizonyos napszakokban ferde szemmel néznek minden olasz kávézóban és étteremben. Az ebéd utáni vagy délutáni cappuccino rendelése elárulja a turistát Olaszországban, hiszen a helyiek nagyon komolyan veszik a kávé időzítését.

Cappuccinót lehet inni a reggeli után vagy délelőtt, de délután már csak a presszókávé fogyasztása ildomos. Ha nagyobb adag étel után a presszókávé nem elég, elfogadható alternatívát jelenthet a „caffè corretto”, azaz a kortynyi grappával vagy más tömény itallal kevert fekete.

Forrás: Lavazza sajtóközlemény

Töltsd le a gyomorkímélő tippeket! :)

Ez is érdekelhet

  • Hogy néz ki a kávé?

    Mindenki tudja, hogy néz ki a kávé. Amikor a kávé szót halljuk, többnyire az italra gondolunk, amit jóízűen elfogyasztunk. Ha pedig nem a fenséges élénkítő ital jut…

  • A tökéletes espresso kávé jellemzői

    Ahhoz, hogy tökéletes espresso kávét tudjunk készíteni, ismernünk kell, milyen a tökéletes espresso. Elsősorban az elkészítéssel kapcsolatos technikai információkkal fontos tisztában lenni. Másodsorban pedig tudnunk kell, mi…

  • A zöld kávé titka

    A mai cikkben egyik vendég blogoló, Andi történetét olvashatod el a kávéval kapcsolatos fogyókúrás tapasztalatain keresztül: Nagyon kevés ember elégedett a testével, ez alól én sem vagyok…

  • A kávépörkölés tudománya

    A kávépörkölés az a folyamat, mely során a nyers kávébabokat egyre magasabb hőfokra hevítjük. A pörkölt kávészemek színe a világosbarnától az egészen sötétbarnáig változik. Ez attól függ,…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük