A tökéletes espresso kávé jellemzői

Ahhoz, hogy tökéletes espresso kávét tudjunk készíteni, ismernünk kell, milyen a tökéletes espresso.

Elsősorban az elkészítéssel kapcsolatos technikai információkkal fontos tisztában lenni. Másodsorban pedig tudnunk kell, mi jellemző a tökéletes eszpresszóra.

Tökéletes espresso kávé

A tökéletes espresso technikai követelményei

  • 1 adag espresso körülbelül 7 gramm +/- 0,5 gramm őrlemény felhasználásával készül
  • Az espresso gépben lévő vízhőmérsékletnek nagyjából 90 ˚C-os-nak kell lennie (+/- 2 ˚C)
  • Szivattyúnyomás: 9 bar
  • A főzési idő két részből áll: 5 másodperc előfőzés és 25 másodperc kávéfőzés, összesen tehát 30 másodperc
  • A kávéscsésze, amibe a kávé kerül, langyosnak kell lennie, hogy a kávé ne hűljön ki hamar és tovább megtartsa a tökéletes espresso kávéra jellemző jegyeket
  • A lefőtt kávé mennyisége: 25 ml +/- 5 ml

A tökéletes espresso minőségi követelményei

  • Világosbarnától egészen a sötétebb barnáig terjedő színárnyalatú crema megléte
  • A crema tartósan megmarad, vastagsága 3-4 mm
  • A kávé sűrű, testes
  • Íze aromás, telt ízű, édes és illatos
  • A kávéban a savanyú és keserű ízek egyensúlyban vannak
  • Utóíze kellemes és hosszantartó

A víz szerepe



Nem elég, ha odafigyelünk a technikai követelményekre a tökéletes kávé készítésénél. Bizony a minőségnél nagyon fontos, hogy milyen vizet használunk fel. A víz ne legyen se túl lágy, se túl kemény.


Forrás:
A fenti lista összeállításában nagy segítségemre volt azilly barista tanfolyamon kapott „Ellenőrzési lista a tökéletes kávéhoz” című füzetecske. Ha magabiztosan el akarod sajátítani a tökéletes kávé elkészítésének fortélyait, látogass el ide:Barista tanfolyam – kávészakértő képzés


Similar Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük