Adventi koszorú készítése egy csipetnyi kávéval

DXN egészséges kávék és törzsvásárlói regisztráció

Minden évben, november tájékán az adventi koszorú készítésének időszaka jön el. Én most készítettem először adventi koszorút, eddig általában készen vettem. De most végre nálam is eljött a kreativitás időszaka.

Mivel kávés blogot írok, igyekeztem a kávéhoz kapcsolódó kellékekből összeállítani a koszorút. Ahhoz képest, hogy életem első, saját készítésű adventi koszorúja, nem is lett olyan rossz. 🙂

De lássuk, mit is kellett hozzá beszerezzek.

Adventi koszorú alapanyagok

Ahány koszorú, annyiféle technika és alapanyag. Az enyém az alábbi anyagok és eszközök felhasználásával készült el:

  • pentart hobbiragasztó vagy ragasztópisztoly
  • olló
  • szárított mandarin- vagy narancskarikák
  • kávészemek
  • szalma adventi koszorú alap
  • csomagolóanyag (papír, organza vagy bármi, ami szép és díszes)
  • potpourri
  • 4 db barna gyertya
  • (gombostű)

Adventi koszorú alapanyagok

Adventi koszorú készítése lépésről lépésre

Igyekeztem a koszorú készítése során mindent jól dokumentálni és képekkel illusztrálni. Közben azért rá kellett jönnöm, hogy nem kis feladat egy személyben készíteni és fényképezni is az alkotás pillanatait. 🙂

1. lépés: Tekerjük be!

Tehát első lépésként fogjuk a szalma koszorú alapunkat és körbetekerjük csomagolóanyaggal, hogy mindenhol jól fedje. Én ehhez egyszerűen csak elővettem azt a csomagolóanyagot, amit korábban egy csokor virágról szedtem le és mentettem meg a későbbi időkre. Most épp kapóra jött.

Szalma koszorú díszítés

Miután áttekertük a koszorút, az anyag végét rögzítsük gombostűvel vagy ragasztóval. Én az utóbbit választottam, mivel elfelejtettem gombostűt venni.

2. lépés: Tervezzük meg!

Tervezzük meg, mit hogyan fogunk elhelyezni a koszorún. Én itt több változatot is kipróbáltam. Még nem ragasztottam rá a kellékeket, csak megnéztem, hogyan mutatna. A potpourrival teli zacskóban volt egy aranyszínű bevonatú fenyőfa is. Nem lehetett kihagyni az adventi koszorú készítésénél, így azt is felhasználtam.

A tervezést azért is gondoltam ilyen formán második lépésnek, mert ekkor már rajta van a koszorún a csomagolóanyag és látjuk élesben, hogyan mutatnak egymás mellett a különböző színek és díszek.

Adventi koszorú megtervezése

3. lépés: Ruhát a gyertyáknak!

A gyertyákat szintén bevonjuk ugyanazzal a csomagolóanyaggal, mint a szalma koszorút. Ezáltal eltakarjuk a fémes színét. Kis csíkokat vágunk az anyagból, olyan szélességben, mint a gyertya magassága. A ragasztásnál nem kell az egész gyertya oldalát beragasztózni. Elég csak egy-egy pöttyöt tenni oda, ahol a csomagoló csíkja összeér.

Gyertya díszítése

4. lépés: Jöhetnek a kávészemek!

Negyedik lépésként kávészemeket ragasztunk a gyertyák oldalára. Ezeket lehet sűrűbben is, ritkábban is, ahogy szeretnénk. Az elején még ragasztópisztollyal ügyeskedtem, de félúton sajnos bedöglött ez a módszer, így a pentart hobbiragasztóra váltottam. Még szerencse, hogy tartalékba vettem egyet a Kreatív Hobby-ban. 🙂

Kávészemek gyertyára ragasztása

Még nem használtam ilyen hobbiragasztót és kicsit megijedtem, mikor láttam, hogy fehér. Gondoltam is magamban, hogy na, akkor mindenhol fehéren fog virítani a ragasztó, ahol használnom kellett. De nem így történt. Teljesen átlátszóra száradt, így egyáltalán nem vehető észre, hol van a ragasztás.

5. lépés: Mandarin ragasztás

Az adventi koszorúra szánt mandarin karikákat is egymáshoz ragasztottam, majd pedig rá a koszorúra. Hobby boltban is lehet kapni szárított narancs, alma vagy egyéb gyümölcsöt, de úgy gondoltam, hogy gazdaságosabb és egészségesebb, ha veszek otthonra mandarint, abból 1-2 darabot karikákra vágok és radiátoron kiszárítom.

Mandarin karikák adventi koszorúra

6. lépés: Kávészemek felragasztása adventi koszorúra

Mivel a ragasztó eléggé folyós állagú, azért az én taktikám az volt a kávészemeknél, hogy a koszorúra nyomtam egy kis pöttyöt a ragasztóból, majd elkezdtem fújni, hogy száradjon. Pár fújás és mehetett rá a kávészem. Szinte azonnal odaragadt, nem csúszkáltak a kávészemek ide-oda. Persze a teljes megszáradásra még várni kellett, de legalább már lehetett ragasztani a következő kávébabot.

Kávészemek ragasztása adventi koszorúra

7. lépés: Ragasszunk, ragasszunk, de ne magunkat! 🙂

Utolsó lépésként gyakorlatilag mindent felragasztunk az adventi koszorúnkra: gyertyákat, még több kávészemet, potpourrit, esetleg még egy kis mandarint. Minél több minden van a koszorún, annál szebb lesz. Persze figyeljünk az arányokra és az esztétikumra.

Kész az adventi koszorú

Az utolsó simítások után elkészültem az első sajátkezűen díszített adventi koszorúmmal. Az idei így sikerült. A jövő évi még jobb lesz. 🙂

Adventi koszorú

A végére kerestem hangulathoz illő verset is.

Karácsonyi vers adventi koszorúhoz

Remélem, tetszett a mostani cikkem. Lájkold, oszd meg, vagy csak szólj hozzá és mondd el, neked hogy ment az adventi koszorú készítése. Hamarosan itt a karácsony!

Ha pedig még nincs karácsonyi ajándék ötleted, olvasd el A kávé, mint karácsonyi ajándék ötlet című cikkemet.


DXN egészséges kávék és törzsvásárlói regisztráció

2 hozzászólás

  1. Bojtos-Sváb Csilla november 12, 2015

Hozzászólások