Ez a kamut kenyér recept egy igazi ízbomba az ízlelőbimbóid számára. Keverednek benne az édes és sós ízek. Főleg azoknak ajánljuk, akik kedvelik a merész ízkombinációkat és étel újításokat.
Hozzávalók két szelet kamut kenyérhez
- 1,5 csésze hideg kávé (hozzáadott víz nélkül)
- 2 evőkanál víz
- 2 teáskanál kávé por
- 1 csésze liszt
- 1 csésze kamut liszt
- 1 teáskanál cukor
- 3 teáskanál só
- 3 teáskanál élesztő
- 2 db szalonna (1 adaghoz)
Kávés kamut kenyér elkészítése lépésről lépésre
- Oldjuk fel langyos vízben az élesztőt és a cukrot.
- Szitáljuk át a kétféle lisztet, majd a mix felét keverjük el vízzel és a kávéval, ízlés szerint sózzuk meg a tésztát.
- Ezután adjuk hozzá a maradék lisztet és folytassuk a dagasztást körülbelül 20 percig.
- Helyezzük a tésztát egy tálba, fedjük le, és hagyjuk kelni szobahőmérsékleten, amíg kétszeresére dagad (ez kb. 3 óra).
- A kenyérformába tegyünk sütőpapírt, majd szórjunk kukoricadarát az aljára, hogy a kenyér ne ragadjon le.
- Vegyük ki a tésztát a tálból, gyúrjuk meg, majd vágjuk 3 darabra, és helyezzük a kenyérsütőkbe.
- Fedjük le fóliával, majd hagyjuk dagadni újabb két órára.
- Miután a tészta megemelkedett, tegyük a sütőbe egy vízzel teli edény mellé, és süssük 200° C-on, 20-25 percig.
- Szórjuk meg nádcukorral a szalonna szeleteket, és grillezzük őket mikrohullámú sütőben vagy hagyományos sütőben, a grill üzemmódban 1-1,5 percig.
Jó étvágyat! 🙂
Mitől kamut a kamut kenyér?
A kamut egy Egyiptomból származó ősi gabonaféle. Bár más forrás megemlíti, miszerint elképzelhető, hogy Törökországból származik. Khorasan néven is említik.
Ez az egyik olyan gabonaféle, melyet az idők során nem nemesítettek. A hagyományos búzával szemben több tápanyagot tartalmaz, fehérjedúsabb. A gabonaszemek is nagyobbak. Az egészséges életmód követésének “trendibbé” válása óta egyre nagyobb teret hódít magának a kamut liszt. Kiváló tisztaságú, rendszerint bioboltokban lehet hozzájutni.
Forrás: Lavazza sajtóközlemény